Pretože žijeme v krajine, kde je bežné striedanie sezónneho oblečenia a kedy v priebehu roka meníme perovky za šaty a ľahké bundy, je dôležité tiež vedieť pár základných informácií o skladovaní oblečenia. Správne uskladnené oblečenie vyžaduje trochu organizácie. Je dôležité mať prehľadnú šatníkovú skriňu alebo komodu, v ktorej nájdete presne to, čo hľadáte a navyše v bezchybnom stave.

Rozdeľte oblečenie podľa sezóny

Pre úsporu času i miesta je dobré si oblečenie najskôr rozdeliť podľa toho, či ich nosíte v lete, v zime, na jeseň alebo na jar. Kúsky v šatníku, ktoré práve nevyužívate, môžete uschovať vo vrchných častiach skríň do spálne, v úložnom priestore pod posteľou alebo pod gaučom. Zrazu tak budete mať dostatok priestoru pre všetky aktuálne využívané kúsky, ku ktorým sa tiež dostanete oveľa ľahšie.

Náš tip: Ako na organizáciu detského šatníka.

Než oblečenie dáte do skrine, vyperte ho

Než uložíte vaše obľúbené kúsky do šatníka, mali by ste ich vyprať a dôkladne osušiť. Dezodorant aj škvrny totiž v opačnom prípade môžu preniknúť hlbšie do textilných vlákien a potom bude o to ťažšie sa ich zbaviť. Navyše budete mať vždy istotu, že zo skrine vytiahnite vždy len čerstvé a svieže bielizeň.

Vytrieďte veci, ktoré nebudete potrebovať

Aby vaša skriňa chytila ​​druhý dych, poriadne ju pretrieďte. Ak ste niečo nenosili roky, potom už si to na seba pravdepodobne znova nevezmete. Všetky kôpky typu „oblečenia až schudnem“, poničené alebo permanentne zašpinenú bielizeň a ďalšie nehodiace sa kúsky skrátka nemilosrdne vyraďte. Stačí si potom všetko bielizeň rozdeliť na kôpky podľa toho, ktoré si necháte, ktoré darujete (na charitu, do sekáčov alebo známym a priateľom) a to, ktoré vyhodíte.

Náš tip: Ako vybrať vhodný šatník.

Venujte starostlivosť aj topánkam

Pred uložením do botníku je potrebné vyčistiť aj topánky. Nemali by sa skladovať vlhké, mokré a špinavé. Podľa materiálu je potom treba venovať trochu pozornosti aj starostlivosti, kedy je potrebné je raz za čas naimpregnovať, kožené topánky vyleštiť. Vysoké topánky a čižmy môžete vypchať novinovým papierom, aby si v skrini zachovali svoj tvar.

Dajte si pozor, čo v čom skladujete

Najrôznejšie organizéry, boxy a vákuové sáčky sú skvelými pomocníkmi pre organizáciu v priestore. Ušetrí vám tiež veľa miesta. Dajte si len pozor, aby ste v nich neskladovali chúlostivé kúsky z hodvábu alebo vlny. Plastové sáčky ich môžu v čase poškodiť a spôsobiť, že stratí tvar. Ak plánujete veci uložiť dlhodobo v poriadku niekoľkých mesiacov, potom si pre také uskladnenie zvoľte skôr plastové boxy so vzduchotesným vekom.

Vyvarujte sa teplu aj vlhku

Nie príliš vhodné prostredie pre skladovanie oblečenia sú nielen teploty vyššie ako 23 ° C, ale aj teploty príliš nízke. Vyvarujte sa tiež skladovanie vo vlhku, ktoré oblečenie môže poničiť. . Ideálne sú suché a tmavé priestory. Kvôli svetlu môžu niektoré výraznejšie kúsky vyblednúť.

Ako vyzrieť na šatníkové mole?

V skrini môžete naraziť na dva druhy nepozvaných návštevníkov – tým prvým je mol šatníková, tým druhým mol kožušinový. Na pohľad je od seba príliš nerozoznáte, obaja ale majú radi zatuchnutá a tmavé miesta, neznáša dobre svetlo a sviežou vôňou. Živí sa požieraním prírodných materiálov, vlny, kožušiny, kože alebo perie.

Aby ste sa im vyvarovali, je dôležité do skrine dávať len oblečenie čisté, bez zvyškov kožných buniek alebo šupiniek kože. Priťahuje je tiež vlhkosť a oblečenie sa zvyšky potu. Je dobré tiež v skrini často vetrať a pravidelne ju upratovať, čistiť a vysávať. Ak sa u vás už objavili, môžete zaobstarať odpudzovače molí či lapače. Nevonia im levandule a ďalšie aromatické vône, ako je klinček, škorica alebo citrónová kôra. Tie môžete umiestniť do skríň vo forme mydiel alebo vonných vrecúšok.