Koberec má doma snáď každý z nás a o pravidelnej starostlivosti – vysávanie – netreba príliš dlho debatovať. Raz za čas je ale potrebné dôkladnejšie čistenie, ktoré odstráni nečistoty z hĺbky vlákien a zbaví ho roztočov a baktérií. Aké metódy sú vhodné a aké prístroje sa na hĺbkové čistenie kobercov používajú?

Domáce čistenie kobercov

Hoci profesionálne čistenie je raz za čas potrebné, koberce by ste mali pravidelne čistiť aj sami. Jednak preto, že sú lapačmi prachu, v čase sa tiež znečisťujú od najrôznejších nápojov, jedál alebo domácich maznáčikov.

Klasickým čistením je manuálne mokré čistenie. Na to použite špeciálny prípravok určený na koberce. Je potrebné pomocou hubky a prostriedku vytvoriť hustú penu, ktorú potom koberec vykefujeme.

Na škvrny, ktoré sa časom objavia najčastejšie na jednofarebných kobercoch, použite ocot, citrónovú šťavu alebo sódu bikarbónu.

Koberec môžete vyčistiť aj suchou cestou. Na to budete potrebovať prášok na koberce a vysávač. Postupujte potom podľa návodu.

Drahšie koberce alebo vlnené koberce doma sami radšej nečistite a pozvite si profesionálov.

Profesionálne čistenie kobercov

Ani pravidelná starostlivosť nám koberec nemusí ochrániť úplne. Raz za čas je potrebné hĺbkové čistenie pomocou kefovacích, parných a horúcovodných metód, a to nielen pri prírodných materiálov, ale aj pri všetkých typov kobercov. Čistenie pomôže zbaviť koberec nečistôt, alergénov aj silného znečistenia.

Hĺbkové čistenie kobercov

  • pomôže redukovať pachy
  • zbaví koberec škvŕn a nevzhľadných fľakov
  • pomôže odstrániť z koberca vosk
  • dezinfikuje koberec
  • zbaví koberec alergénov, vírusov a baktérií
  • zbaví koberec chlpov od domácich maznáčikov

Ako prebieha čistenie?

Pri čistení mokrou formou je čistiaci roztok aplikovaný pod tlakom hlboko do vlákna čisteného materiálu, nečistota je rozpustená a potom vysatá do nádoby.

Základným predpokladom je mokrého čistenia je, aby bol materiál farebne stály a vodovzdorný. Také sú koberce zo syntetických látok.

Ná tip: Pre mokré čistenie nie sú vhodné prírodné vlákna – koberce jutové, perzské, z kokosového vlákna alebo sisalu či morskej trávy. U týchto materiálov sa preto odporúča čistenie suché.

Ako často koberce čistiť?

  • bytové koberce mokrým spôsobom čistite minimálne raz za rok
  • záťažové koberce aspoň 2-3x ročne
  • koberce, ktoré prídu do kontaktu s alergikov a deťmi aspoň 3x ročne

Mokré koberce nechajte dobre preschnúť. Ako dlho bude trvať, to pochopiteľne záleží na materiáli, hoci u mokrého čistenia býva až 96% vody odsaté v priebehu čistenia tepovač. Priemerná doba schnutia koberca sa pohybuje od 2 do 3 hodín.

Čistenie kobercov môžete nechať aj na profesionálov. Značka TEPUJEM.SK vykonáva už 8 rokov (k roku 2021) odborné čistenie sedačiek, matracov a kobercov. Pôsobí na celom Slovensku prostredníctvom siete školených pobočiek a značke dôverujú už tisíce zákazníkov. Pridajte sa ku nim i vy.