Zariaďujete kúpeľňu a hľadáte sprchovací kút, ktorý vás nebude omedzovať? Samozrejme možností máte hneď niekoľko. Ak hľadáte minimalistické a moderné riešenie, walk in sprcha je to, čo oceníne.. Čo o nej musíte vedieť?

Fandíte minimalizmu? Potom ste určite počuli o walk-in sprchových kútoch, ktoré nemajú uzatvárateľnú sprchovú kabínu. Od zvyšku kúpeľne ich delí len sklenená sprchová zástena. V čom spočívajú výhody tohto riešenia, a čo je naopak nutné pred nákupom zvážiť?

Viac zaujímavých tém nájdete na stavajsnami.sk. Poďte sa inšpirovať nielen ohľadom rekonštrukcie kuchyne, ale aj v ďalších oblastiach v rámci bývania.

Výhody a nevýhody walk in sprchy

Tento typ sprchovacieho kúta sa skladá:

  • z jednej alebo dvoch sklenených zásten pripevnených pomocou kovových vzpier
  • sprchové vaničky alebo vyspádovanej podlahy
  • batérie
  • odtoku

Jednou z hlavných výhod je aj možnosť bezbariérového prístupu, čo ocenia najmä osoby s horšou mobilitou. Nie ste obmedzení ani veľkosťou sprchovej vaničky, takže si kút ľahko prispôsobíte veľkosti svojej kúpeľne. Vďaka tomu, že sa jedná o jednoliatu plochu, sa výrazne zjednodušuje aj údržba.

Na druhú stranu nie vždy je možné mať vo svojej kúpeľni walk in sprchu. Limitujúcou môže byť napríklad výška sifónu a jeho prietok, respektíve hĺbka podlahy, do ktorej sifón môžete umiestniť. Čím nižšií sifón, tým nižší jeho prietok.

Cena sa pohybuje očosi vyššie než pri bežných sprchových kútoch.

A ďalšou nevýhodou pre zmrznutých ľudí, môže byť to, že sprchový kút nie je uzavretý, čo znamená, že sa v ňom nedrží toľko tepla, pretože s parou uniká von.

Sprchová zástena walk in v malej kúpeľni

Walk in sprcha síce najlepšie vynikne vo veľkých kúpeľniach, ale to neznamená, že sa do malých nehodí. Naopak. Nemusíte riešiť otvárania dverí ako u klasického sprchovacieho kúta alebo priestor pre prístup k vani. Vďaka svojej nenápadnosti krásne splynie so zvyškom kúpeľne a neuberie jej na veľkosti.

Náš tip: Ak chcete predsa len vaňu, máme návod ako ju vybrať.

Čo zvážiť pred výberom?

Rovnako ako k bežnému sprchovému kútu môžete voliť vaničku. Walk in sprcha, ale vyzerá naozaj, ak splynie rovno do dlažby s odtokom vo forme žľabu. Odtoková mriežka sa vyrába v kovovom aj plastovom prevedení, určite je praktickejšie voliť kov.

Nezabudnite na to, že podlaha musí byť vyspádovaná – minimálny sklon je 1,5%, ideálne sú 2%.

walk in sprcha v zlato bielej kúpeľni

Či už zvolíte kút s vaničkou alebo bez, vždy je potrebné zasahovať do podlahy. Od toho sa odvíja, aký sifón budete môcť mať a či bude voda odtekať dostatočne rýchlo.

Pripravte sa na to, že možno budete musieť riešiť aj špeciálne úsporné batérie s nižším prietokom. Tie najnižšie sifóny si vystačia so stavebnou výškou 65 milimetrov, ale prietok vody majú len 0,48 l / s.

Majte na pamäti, že prietok vody z batérie musí byť vždy menší ako kapacita sifónu.

Priehľadné, matné, s rámom alebo bez?

Na walk in zásteny sa bežne používa bezpečnostné sklo s hrúbkou 8 mm a výškou ideálne 2 metre. Šírku si zvolíte sami podľa požadovanej veľkosti kúta. Najmenej rušivo pôsobí číre sklo, ale počítajte aj s menším súkromím a častejšou údržbou kúpeľne. Preto sa vyrába aj v matnom prevedení alebo s rôznymi dekormi.

Voliť možno sklo s rámom alebo bez rámu. Rám ponúka väčšiu odolnosť, odľahčená konštrukcia bez rámu zase pôsobí modernejšie a ľahšie sa čistí. Cenovo sa oba varianty pohybujú dosť podobne, takže výber závisí skôr od vašich estetických preferenciách.

Ako na údržbu

Usadzovaniu vodného kameňa možno predchádzať samotným výberom skla, ktoré má tzv. AntiCalc úpravu. Tá odpudzuje vodu, nezasychá na skle a nenecháva stopy. Žiadna povrchová úprava nie je všemocná, preto neurobíte chybu, keď budete po sprchovaní vodu stierať stierkou prípadne používať čistiace prostriedky s AntiCalc efektom a sklo pravidelne ošetrovať kondicionérom.

Tak už viete, či je to práve walk in sprcha, po čom vaša kúpeľňa a vy v nej túžite?