Váš radiátor nehreje tak, ako by mal? Alebo vydáva zvuky, ktoré vás upozorňujú, že niečo nie je v poriadku? Radiátor je pravdepodobne potrebné odvzdušniť, aby mohol opäť plniť svoju funkciu bez obmedzení.

Prečo je dobré odvzdušniť radiátor?

Ak na vykurovanie používate radiátory, ktoré sú ohrievané horúcou vodou prúdiacou v potrubí, musíte pravidelne vypúšťať vzduchové bubliny, ktoré sa časom vytvoria vo vykurovacom systéme. Ak by ste totiž neodstránili vzduch, platili by ste oveľa viac, ako je potrebné na vykurovanie vášho domu na požadovanú teplotu. Vzduch vo vykurovacom systéme totiž bráni správnej cirkulácii vody, a tým aj rovnomernému ohrevu radiátora.

Ako spoznať zavzdušnený radiátor?

Zavzdušnený radiátor sa zvyčajne prezradí sám. Prvým indikátorom je nerovnomerné vyhrievanie radiátora, aj keď je termostat nastavený na maximum. Radiátor sa ohrieva len v spodnej časti, horná časť radiátora je vlažná až studená. To, že je čas odvzdušniť radiátor, však spoznáte aj podľa špliechajúcich, bublajúcich alebo syčiacich zvukov, ktoré sa z neho ozývajú, keď je zapnutý.

Čo je potrebné k odvzdušňovaniu?

Dobrou správou je, že na odvzdušnenie radiátora nepotrebujete žiadne profesionálne vybavenie, stačí niekoľko základných vecí za pár drobných. Čo si teda pripraviť?

  • Odvzdušňovací kľúč (bežne dostupný v železiarstve) alebo malý skrutkovač na uvoľnenie ventilu (vždy berte do úvahy typ ventilu a podľa toho vyberte vhodný nástroj). U moderných radiátorov je možné ventil uvoľniť bez použitia náradia.
  • Nádobu na zachytávanie vody. Stačí miska alebo vedro.
  • Handru, ktorá pomôže udržať okolie radiátora v suchu.
Foto: Shutterstock.com

Ako odvzdušniť radiátor v rodinnom dome

Odvzdušnenie vykurovacieho systému v rodinnom dome je práca na niekoľko minút, ktorú zvládnete aj svojpomocne. Ak chcete mať istotu, že to urobíte správne, prečítajte si nášho sprievodcu krok za krokom, ako odvzdušniť radiátor:

  1. Pripravte si odvzdušňovací kľúč, nádobu na vodu a handričku.
  2. Termostaty otvorte na najvyššie nastavenie aspoň na pol hodiny, aby sa bubliny zhromaždili na jednom mieste.
  3. Ak je to možné, vypnite obehové čerpadlo.
  4. S odvzdušňovaním postupujte od najnižšieho poschodia po najvyššie poschodie.
  5. Pod vzduchový ventil umiestnite nádobu a okolo radiátora rozprestrite handru.
  6. Pomaly uvoľnite vzduchový ventil, hneď ako začne vzduch unikať, budete počuť syčivý zvuk. Ventilom stačí otočiť len trochu, maximálne o pol otáčky. Ak ho príliš uvoľníte, voda unikne spolu so vzduchom. Pri uvoľňovaní dávajte pozor na vzduch unikajúci z ventilu, ktorý môže byť horúci a mohol by vás popáliť.
  7. Ventil zatvorte hneď, ako prestane syčanie unikajúceho vzduchu.
  8. Teraz môžete opäť zapnúť obehové čerpadlo a skontrolovať tlak vody vo vykurovacom systéme. Ak je nízka, musíte vodu doplniť.
  9. Nechajte radiátor chvíľu bežať a skontrolujte, či sa rovnomerne zahrieva. Ak sú na radiátore stále studené miesta, znamená to, že vo vykurovacom systéme zostali vzduchové bubliny. V takom prípade postup zopakujte znova.

Ako odvzdušniť radiátor v paneláku a bytovom dome

Zatiaľ čo v rodinnom dome môžete radiátor odvzdušniť kedykoľvek, v bytovom dome je potrebné trochu plánovania, pretože do procesu musia byť zapojené všetky zúčastnené strany.

Panelové a bytové domy majú komplexný vykurovací systém, ktorý je prepojený cez všetky bytové jednotky. Ventily sú potom len na najvyššom poschodí. Ostatné byty majú radiátor bez odvzdušňovacieho ventilu.

Radiátory v panelových a bytových domoch sa zvyčajne odvzdušňujú len raz ročne pred začiatkom vykurovacej sezóny, ak máte problém s nevyhrievaním počas sezóny, musíte ho riešiť s družstvom alebo spoločenstvom vlastníkov.

Návod na odvzdušnenie radiátora v bytovom dome

  1. Najskôr je potrebné dohodnúť dátum, kedy sa odvzdušnenie uskutoční. Sledujte prosím nástenku v spoločných priestoroch, kde sú tieto informácie zvyčajne zverejnené. Je tiež možné, že dohodnutý dátum dostanete e-mailom.
  2. V dohodnutý deň otvorte termostat na najvyššie nastavenie aspoň na pol hodiny. Počas tejto doby sa vzduchové bubliny presunú do horného poschodia.
  3. V tejto chvíli sú bublinky u odvzdušňovacieho ventilu na hornom poschodí a môžete pokračovať. Pod radiátor umiestnite handru a pod ventil nádobu na zachytávanie vody.
  4. Mierne otočte ventilom a počkajte, kým z radiátora neunikne vzduch. Keď začne z ventilu kvapkať voda, zatvorte ho.
  5. Skontrolujte tlak vo vykurovacom okruhu a pridajte vodu, aby ste sa uistili, že tlak je v správnom rozsahu.
Foto: Shutterstock.com

Odvzdušňovanie špecifických typov vykurovania

Predchádzajúce pokyny možno použiť na väčšinu modelov radiátorov. Existujú však špecifické typy radiátorov, ktoré si vyžadujú iné riešenie.

Radiátor s automatickým odvzdušňovacím ventilom

Ak máte novší typ radiátora, môže to byť model s automatickým odvzdušňovaním, pri ktorom sa nemusíte o nič starať. Hladinu vody monitoruje plavák, ktorý v prípade vzniku bublín automaticky spustí odvzdušnenie.

Teplovodné podlahové kúrenie

Pravidelnému odvzdušňovaniu sa nevyhnú ani domácnosti vykurované teplovodným podlahovým kúrením. V porovnaní s bežnými radiátormi má podlahové vykurovanie dva ventily, jeden na kotli a druhý na rozdeľovači. Ako teda odvzdušniť takýto vykurovací systém?

  1. Najprv uzavrite všetky okruhy v rozvádzači.
  2. Pripojte vodnú hadicu k vypúšťaciemu a plniacemu kohútiku horného telesa.
  3. Pripojte hadicu na vypúšťanie prebytočnej vody k spodnej časti telesa.
  4. Otvorte prvý okruh a pustite vodu. Keď voda zo spodného telesa odtečie bez bubliniek, môžete okruh uzavrieť.
  5. Tento postup použite na všetky zostávajúce okruhy.

Ako často by som mal odvzdušnovať?

Ako často je potrebné radiátor odvzdušňovať, závisí od viacerých faktorov, preto neexistuje jednoznačná odpoveď. Vo všeobecnosti však platí, že čím je vaše vykurovacie teleso staršie, tým častejšie sa mu budete musieť venovať.

Minimom je odvzdušnenie a kontrola tlaku vo vykurovacom systéme každý rok pred začiatkom vykurovacej sezóny. A potom vždy, keď si všimnete, že sa ohrieva nerovnomerne a vydáva špliechajúce zvuky.

Foto: Shutterstock.com

Odvzdušnenie nepomohlo, čo teraz?

Zdá sa vám, že je radiátor po odvzdušnení stále studený? Ak ste postupovali podľa pokynov, všetok vzduch by mal byť vonku. Pre istotu postup zopakujte ešte raz.

Stále nedošlo k zlepšeniu? Radšej zavolajte odborníka, aby vám pomohol nájsť príčinu a v prípade potreby ju opravil. Zatiaľ čo niekedy je náprava jednoduchá a lacná, inokedy je potrebné vymeniť radiátory za nové. Sami to ťažko zistíte, preto sa radšej poraďte s odborníkom.

Ak radiátor nehreje tak, ako by mal, môže to znamenať problém v spodnom prietoku vody, v dôsledku čoho sa vzduch nevytláča nahor. Častým problémom však môže byť aj zlý sklon radiátora, ktorý neumožňuje prúdenie vzduchu k ventilu.

Ako sa správne starať o radiátory

Okrem pravidelného odvzdušňovania je potrebné sa o radiátor aj starať. V dôsledku používania dochádza k opotrebovaniu a môže dôjsť napríklad ku korózii. Ak sa korózia neošetrí, môže viesť k prederaveniu radiátora, čo je samozrejme komplikácia, ktorú nechcete riešiť.

Aby ste tomu predišli, aspoň raz ročne skontrolujte radiátory a zistite, či sa neodlupujú alebo nehrdzavejú. Následne ich ošetrite a natrite.

Okrem toho pravidelne kontrolujte, či z radiátora nekvapká voda. Únik vody nielenže znižuje tlak vody vo vykurovacom systéme, ale predstavuje aj riziko nenapraviteľného poškodenia podlahy.

Príčinou kvapkania je zvyčajne netesniaci ventil. Ak kvapkanie pokračuje aj po dotiahnutí, je možné, že ventil je zhrdzavený. V tomto prípade nechajte riešenie na vykurovacieho technika.