Upratovanie oblečenia nepatrí medzi bežné koníčky, napriek tomu existuje niečo, čo vám ho môže spríjemniť – šatníková skriňa, ktorá bude presne podľa vašich predstáv. Poďte si takú vybrať.

Neradi by ste pri výbere šatníkovej skrine šliapli vedľa? V prvom rade si priznajte, koľko vecí k uskladneniu máte a od toho sa odrazte. Ďalším dôležitým parametrom je ale samozrejme tiež, ako veľký priestor ponúka vaša spálňa, šatňa, či iná miestnosť, kam šatníková skriňa príde. Meranie určite nepodceňte. Plánujete veci vešať na ramienka, alebo väčšinu z nich poskladáte do políc? Aj to určite zohľadnite, než si skriňu objednáte.

Policovú alebo šatníkovú skriňu?

Na základe použitia sa dajú skrine deliť – a to podľa toho, či majú police, alebo zabudovanú šatníkovú tyč.

Najčastejšie však nájdete skrine kombinované, kde je okrem políc aj tyč. Kombinované skrine sú vďaka svojmu usporiadaniu veľmi praktické a tiež najobľúbenejšie. Šaty, blúzky, košele a iné krčivé veci zavesíte na ramienka, tričká a svetre úsporne uložíte do políc. Na spodnú bielizeň, opasky a iné doplnky potom určite oceníte výsuvné šuplíky.

TIP: máte radi, keď má každá vec svoje miesto? Existujú aj skrine s výsuvnými držiakmi na kravaty či nohavice, alebo dokonca aj výsuvným košom na špinavé prádlo. Zaobstarať sa tiež dajú organizéry na šatky či opasky.

Ako na skriňu v malom priestore?

Ak máte veľa oblečenie, ale málo miesta v byte, určite siahnite po skrini, ktorá je až k stropu. Vďaka horným policiam využijete priestor na maximum. Prístup k nim je zložitejší a pravdepodobne sa nezaobídete bez stoličky, ukladajte do nich preto hlavne sezónne oblečenie.

Veľa miesta tiež ušetríte so skriňou, ktorá má posuvné dvere. Pri otváraní tak nijako nezasahuje do priestoru.

Odevy na ramienku vyžadujú aspoň 60 cm hlbokú skriňu.

Ak sa vám tak hlboká skriňa do miestnosti nevojde, nezúfajte. Existujú skrine, ktoré majú šatníkovú tyč montovanú kolmo na chrbát skrine, u niektorých potom idú aj vysunúť pre lepší prehľad.

TIP: nechcete ráno pri obliekaní budiť zvyšok rodiny? Voľte dvere s tlmičom dovierania.

So zrkadlom alebo bez?

Pri obliekaní môže byť istotne vítaným pomocníkom. Pri klasickom skriňovom otváraní môže byť umiestnené vo vnútri aj vonku, ak dáte prednosť posuvným dverám, bude musieť byť len zvonku.

Zrkadlo umiestnené na vonkajšej strane dverí opticky zväčší miestnosť, je tak vhodné do menších priestorov. Niekomu by ale mohlo byť pri zaspávaní zrkadlo v miestnosti nepríjemné.

Nevýhodou tiež je, že, ako každá lesklá plocha, je aj zrkadlo náchylné k zašpineniu a bude potrebné častejšie umývanie.

Aby ste videli dobre nielen na seba, ale aj na obsah skrine, môžete zvoliť skriňu, ktorá má zabudované osvetlenie.

Aký zvolit materiál?

Ako aj u ostatných kusov nábytku, je výber materiálu veľmi dôležitý. Skriňa by určite mala ladiť so zvyškom nábytku v miestnosti, ak je už zariadená, budete mať výber jednoduchší. Ak zariaďujete miestnosť celú, poďte sa pozrieť, z čoho máte na výber.

Masív

Úplná klasika, ktorá vládne nábytku už po stáročia. Masív dodá miestnosti teplý a prírodný nádych. Drevo je veľmi odolné a osobité. Vďaka jeho kresbe bude každá skriňa originál. Jemné škrabance ľahko vybrúsite a skriňa bude opäť bez chýb. O drevo je ale nutné starať sa, či už prelakovaním, alebo napustením prírodnými olejmi či voskami.

MDF a LTD dosky

Tieto materiály sú cenovo priaznivejšie a ak majú kvalitné ABS hrany, je aj ich odolnosť vysoká. Vyberať môžete z bespočtu farieb i dekorov, a to vrátane veľmi kvalitnej imitácie dreva. Povrch môže byť ako lesklý, tak i matný. Údržba týchto materiálov je ľahká, stačí ich len utrieť vlhkou handričkou. Pamätajte ale na to, že lesklý povrch je potrebné čistiť častejšie, pretože na ňom ľahko vynikne každá nečistota.

Komentáre k: Ako vybrať vhodnú šatníkovú skriňu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.