Nepodceňte prevenciu a nenechajte sa prekvapiť nachladnutím! A kam inam sa vydať pre najlepší nakopávač imunity než do prírody. Aké čaju si zaslúži vašu pozornosť?
Pripravte svoje telo na nadchádzajúce zimné mesiace a posilnite imunitu. Tentokrát k tomu však nepotrebujete žiadnu chémiu. Vyvážená strava (čo tak skúsiť pestovanie zeleniny i doma?), pravidelný pohyb a prírodné poklady dokážu hotové zázraky.
Aké čaje nesmú v týchto mesiacoch chýbať vo vašej domácej lekárničke?
Pošlite virózy do šípiek
Šípky sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C. Natrhať a usušiť si ich môžete sami, ale zoženiete ich samozrejme už aj nasušené. Okrem céčka obsahuje flavonoidy, čo sú veľmi silné antioxidanty.
![](https://www.domium.sk/wp-content/uploads/2020/11/pexels-katya-3274912-1.jpg)
A čo všetko šípkový čaj dokáže?
- okrem samotnej podpory imunity vedia zabojovať s prebiehajúcim prechladnutím
- pôsobia protizápalovo
- dokonca aj ľahko tlmia bolesť
Čaj nikdy nevarte, iba ho zalejte prevarenou vodou a nechajte vylúhovať. Scedený nápoj si potom môžete užiť napríklad pekne v teple pri krbe.
Echinacea ako prevencia i liek
Echinacea purpurová, ako sa tento zázrak volá slovensky, vie povzbudiť imunitu aj pomôcť už pri rozbehnutej chorobe.
Ak vás často trápia afty, choroby dýchacích ciest a infekcie močových ciest, rozhodne neoľutujete, keď si budete pravidelne dopriavať čaj práve z echinacey.
Náš tip: Vždy ale po 14 dňoch pitia urobte pauzu, je to predsa len poriadne silná bylinka.
![](https://www.domium.sk/wp-content/uploads/2020/11/pexels-koko-rahmadie-227908-1.jpg)
Účinky echinacei:
- veľmi účinne podporuje obranyschopnosť tela
- bojuje s virózami aj bakteriálnymi zápaly
- vie čistiť krv
- pomáha s vylučovaním toxínov z tela
Všeliek menom zázvor
Čaj z čerstvého koreňa zázvoru je pri boji s nachladnutím úplná klasika. Zázvor vie skvele posilniť imunitu, ale tiež pomerne účinne pomáha aj pri prebiehajúcej chorobe. Je účinný ako na vírusové ochorenia, ako aj na tie bakteriálne.
![](https://www.domium.sk/wp-content/uploads/2020/11/pexels-angele-j-128403-1.jpg)
Vedeli ste, že citrón do zázvorového čaju nepatrí? Kým zázvor telo ohrieva, citrón ho naopak chladí. A spoločne im to úplne nefunguje. Najlepšie urobíte, keď ho dochutíte medom. Keď ho rozpustíte v čaji, ktorý nebude teplejšia ako 45 ° C (u vyššej teploty prichádza med o svoje cenné látky) urobí spoločne so zázvorom oveľa lepšiu službu.
Náš tip: Na detoxikáciu organizmu môžete skúsiť napríklad Reishi kávu.
Šalviou proti toxínom v tele
Čaj zo šalvie lekárskej má celý rad priaznivých účinkov. Medzi ne patrí:
- protizápalové účinky aj prevencia proti infarktu
- čistenie pečene od toxínov
- výrazne zlepšenie imunity
![](https://www.domium.sk/wp-content/uploads/2020/11/pexels-vicky-tran-3273989-1.jpg)
Ale nič sa nemá preháňať, preto denne nepite viac ako dve šálky šalviového čaju.
Najzdravšie čaj nečaj – kombucha
Čierny (prípadne i zelený) čaj môžete vďaka procesu kvasenia premeniť v elixír zdravia. Kombucha, ktorej sa hovorí čajová huba, je symbiotická kultúra kvasiniek a baktérií, ktorej účinky pozná ľudstvo už tisícročia.
Počas týždňa až dvoch zvládne vytvoriť v čaji probiotické kultúry a celý rad vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre silnú imunitu. Huba pre svoj rast potrebuje teplo, svetlo a vzduch. Preto sa kombuchový nápoj pripravuje v sklenených nádobách, ktoré sa len zakryjú gázou, aby do nich nemohlo nič spadnúť.
Ako sa kombucha pripravuje?
- Na každý liter vriacej vody pripadá 90 g cukru a 2 sáčky čierneho nearomatizovaného čaju.
- Po vychladnutí do pripraveného sladkého čaju nalejte 50 ml nálevu z pôvodnej várky a špongiu opatrne vložte do pohára.
- Novú špongiu aj s trochou nálevu získate najčastejšie na rôznych swapovací skupinách.
- Zaobstarať sa dá ale aj v niektorých predajniach so zdravou výživou.