1. Užitočné rady

Posilnite si imunitu čajom: aké sú tie najlepšie?

Nepodceňte prevenciu a nenechajte sa prekvapiť nachladnutím! A kam inam sa vydať pre najlepší nakopávač imunity než do prírody. Aké čaju si zaslúži vašu pozornosť?

Pripravte svoje telo na nadchádzajúce zimné mesiace a posilnite imunitu. Tentokrát k tomu však nepotrebujete žiadnu chémiu. Vyvážená strava (čo tak skúsiť pestovanie zeleniny i doma?), pravidelný pohyb a prírodné poklady dokážu hotové zázraky.

Aké čaje nesmú v týchto mesiacoch chýbať vo vašej domácej lekárničke?

Pošlite virózy do šípiek

Šípky sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C. Natrhať a usušiť si ich môžete sami, ale zoženiete ich samozrejme už aj nasušené. Okrem céčka obsahuje flavonoidy, čo sú veľmi silné antioxidanty.

A čo všetko šípkový čaj dokáže?

  • okrem samotnej podpory imunity vedia zabojovať s prebiehajúcim prechladnutím
  • pôsobia protizápalovo
  • dokonca aj ľahko tlmia bolesť

Čaj nikdy nevarte, iba ho zalejte prevarenou vodou a nechajte vylúhovať. Scedený nápoj si potom môžete užiť napríklad pekne v teple pri krbe.

Echinacea ako prevencia i liek

Echinacea purpurová, ako sa tento zázrak volá slovensky, vie povzbudiť imunitu aj pomôcť už pri rozbehnutej chorobe.

Ak vás často trápia afty, choroby dýchacích ciest a infekcie močových ciest, rozhodne neoľutujete, keď si budete pravidelne dopriavať čaj práve z echinacey.

Náš tip: Vždy ale po 14 dňoch pitia urobte pauzu, je to predsa len poriadne silná bylinka.

Účinky echinacei:

  • veľmi účinne podporuje obranyschopnosť tela
  • bojuje s virózami aj bakteriálnymi zápaly
  • vie čistiť krv
  • pomáha s vylučovaním toxínov z tela

Všeliek menom zázvor

Čaj z čerstvého koreňa zázvoru je pri boji s nachladnutím úplná klasika. Zázvor vie skvele posilniť imunitu, ale tiež pomerne účinne pomáha aj pri prebiehajúcej chorobe. Je účinný ako na vírusové ochorenia, ako aj na tie bakteriálne.

Vedeli ste, že citrón do zázvorového čaju nepatrí? Kým zázvor telo ohrieva, citrón ho naopak chladí. A spoločne im to úplne nefunguje. Najlepšie urobíte, keď ho dochutíte medom. Keď ho rozpustíte v čaji, ktorý nebude teplejšia ako 45 ° C (u vyššej teploty prichádza med o svoje cenné látky) urobí spoločne so zázvorom oveľa lepšiu službu.

Šalviou proti toxínom v tele

Čaj zo šalvie lekárskej má celý rad priaznivých účinkov. Medzi ne patrí:

  • protizápalové účinky aj prevencia proti infarktu
  • čistenie pečene od toxínov
  • výrazne zlepšenie imunity

Ale nič sa nemá preháňať, preto denne nepite viac ako dve šálky šalviového čaju.

Najzdravšie čaj nečaj – kombucha

Čierny (prípadne i zelený) čaj môžete vďaka procesu kvasenia premeniť v elixír zdravia. Kombucha, ktorej sa hovorí čajová huba, je symbiotická kultúra kvasiniek a baktérií, ktorej účinky pozná ľudstvo už tisícročia.

Počas týždňa až dvoch zvládne vytvoriť v čaji probiotické kultúry a celý rad vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre silnú imunitu. Huba pre svoj rast potrebuje teplo, svetlo a vzduch. Preto sa kombuchový nápoj pripravuje v sklenených nádobách, ktoré sa len zakryjú gázou, aby do nich nemohlo nič spadnúť.

Ako sa kombucha pripravuje?

  1. Na každý liter vriacej vody pripadá 90 g cukru a 2 sáčky čierneho nearomatizovaného čaju.
  2. Po vychladnutí do pripraveného sladkého čaju nalejte 50 ml nálevu z pôvodnej várky a špongiu opatrne vložte do pohára.
  3. Novú špongiu aj s trochou nálevu získate najčastejšie na rôznych swapovací skupinách.
  4. Zaobstarať sa dá ale aj v niektorých predajniach so zdravou výživou.