Epoxidové a polyuretánové podlahy pôvodne nachádzali využitie najmä v priemysle. Veľmi praktické a štýlové sú však aj v interiéroch rodinných domov. 

Liate podlahy sa skladajú z dvoch zmesí, ktoré po zmiešaní a vyliatí vzájomnou chemickou reakciou vytvoria hladký a odolný povrch.

Vybrať si môžete epoxidovú alebo polyuretánovú, pričom tieto dva typy sa líšia chemickým zložením a fyzikálnymi vlastnosťami. Vo výsledku by ste ich však rozoznali len ťažko a aj aplikácia je takmer rovnaká. 

Aký je ideálny poklad liatej podlahy?

Vhodným podkladom pre tento typ podláh sú betónové, cementové potery alebo liaty asfaltový koberec. Medzi hlavné prednosti liatych podláh patria okrem originálneho dizajnu aj ďalšie vlastnosti:

  • sú bezšpárové,
  • nenáročné na údržbu,
  • majú dlhú životnosť
  • sú vhodné aj na podlahové kúrenie.

Dnes dokonca nie je problém nájsť na trhu firmy, ktoré dokážu zhotoviť aj schody v dome na mieru v štýle liatej podlahy. Hodia sa do rodinných domov, bytov aj kancelárií. Ak im chcete ešte viac pridať na štýle a praktickosti, stačí ich ošetriť lakom.

Epoxidová liata podlaha

Je tvrdšia, ale zároveň povrchovo krehkejšia ako polyuretánová. Práve pre tento typ podláh je ideálna spomínaná povrchová úprava špeciálnym lakom, vďaka ktorej získa efektný lesk.

Zároveň bude viac odolná, a tak sa nemusíte obávať nevzhľadných škrabancov. Ako podklad sa odporúča cementový alebo anhydridový (sadrový) poter či nivelačná hmota.

Epoxidová podlaha je vhodnejšia do veľkých priestorov, garáží alebo kancelárií. Ak hľadáte podlahu pre miesta so zvýšenou záťažou, tento typ liatej podlahy bude ideálnou voľbou.

Polyuretánová liata podlaha

O čosi príjemnejšia na dotyk je polyuretánová podlaha. V porovnaní s epoxidovou je mäkšia a pružnejšia. Výhodou sú aj jej akustické vlastnosti: lepšie tlmí zvuk krokov alebo nárazov. 

Vďaka tomu bude vhodnou voľbou do exteriérov, napríklad na terasy a balkóny, no dobrú službu urobí aj v interiéri. Špeciálne v kúpeľni, pretože polyuretánové podlahy sú vodeodolné a nenasiakavé. Polyuretánová podlaha plní funkciu hydroizolácie. 

Ak sme hovorili o dizajne, pri polyuretánových liatych podlahách sa dá vybrať z veľkého množstva  farebných prevedení. Ak sa majiteľom po čase výber farby zunuje, stačí zbrúsiť vrchnú vrstvu a natiahnuť na ňu novú. Pomerne ľahko a rýchlo tak zmeníte jej vzhľad a bude pôsobiť ako úplne nová.

Z epoxidových živíc je možné vyhotovovať 3D podlahy, fotopodlahy, farebné a metalické podlahy, rôzne dekoratívne podlahy a čipsové podlahy. Z polyuretánových živíc sú to prevažne podlahy do exteriéru na terasy a balkóny.

Viac o podlahách sa u nás dočítate v týchto článkoch: