Či už žijete v meste alebo v pokojnej lokalite mimo neho, vniesť prírodu do interiéru nemusí byť hračka. Teda kým si neprečítate o unikátnej metóde pestovanie rastlín – o vertikálnej záhrade. Hoci sa k nám dostáva až teraz, je známa už dlhšiu dobu. Poďme sa pozrieť, čo vám vertikálna stena plná prekrásnych rastlín prinesie.

Inovatívnu myšlienku vertikálneho pestovanie má na svedomí francúzsky botanik Patric Blanc. Dizajnér v roku 1991 prišiel na to, že oživiť prázdne steny exteriéru alebo interiéru možno práve pomocou rastlín, ktoré sme doteraz pestovali iba v kvetináčoch. Dospel k poznatku, že rastliny môžu prospievať tiež pri unikátnom umiestnení na kolmú stenu a to s minimom substrátu.

Jedinečný monument vnáša do obydlia neskutočnú sviežosť. Prírodné dojmy sú až hmatateľné. Na svoje si prídu nielen milovníci zelene, ale aj tí, ktorí majú doma radi originalitu. Monument vnáša do domova istú plasticitu a miestnosti dodáva osobitý charakter. Ide o obraz, ktorý skrátka nenamaľujete. Pretože práve príroda je najväčší umelec.

Rastliny majú navyše priaznivý vplyv na človeka. Zelená farba je symbolom jari, zrodenia a pokoja, preto sa nemusíte báť použiť zelené odtiene ani v kancelárii či vo firme. Rastlinné reliéfy sú čím ďalej populárnejšie a nie je sa čomu diviť – perfektne ozdobia aj ten najminimalistickejší interiér alebo holú fasádu domu. Pre tento typ oživenia stien sa vyberajú predovšetkým kvety, pre ktoré je vertikálne prostredie blízke – rôzne previsnuté a skalné typy rastlín.

Ako to celé funguje?

Hoci na stene nie je veľké množstvo hliny, do ktorej by rastliny zapúšťali korene, nevadí to. Používajú sa tu špeciálne rohože, ktoré upínanie koreňov umožňujú. Rohož je pokrytá priepustnou PVC fóliou a celá konštrukcia sa jednoducho zavesí na stenu – pomocou drôtených úchytov. Zavlažovanie je veľmi prirodzené – vďaka cirkulácii vody, ktorá sa sama odparuje, získavajú kvety potrebnú vlahu. Celé to teda spočíva v čare pestovania hydroponií.

Ak teda zvažujete renovácii svojho obydlia alebo len chcete niečo nové, čo dodá vášmu príbytku punc výnimočnosti, skúste práve nádhernú vertikálnu záhradu. Možno práve preto, ako úžasne vyzerá, je používaná dizajnérmi po celom svete. Kam reliéf umiestniť? Nehodí sa do spálne, kam sa neodporúča umiestňovať príliš veľa rastlín. Výborne sa však hodí napríklad do spoločenskej zóny, kde podporí priateľskú a vrelú atmosféru. Reliéf môžete umiestniť na stenu za sedaciu súpravu, čím docielite prehĺbenie odpočinkovej a relaxačnej nálady. Ak doplníte záhradu o byliny a priestor vám to dovolí, skúste napríklad jedáleň či kuchyňu. Bylinky pri ruke – to je sen každej gazdinky.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vertical garden in kitchen
Vertikálna bylinková záhradka, zdroj

Vertikálnu záhradu môžete stvoriť sami, alebo je možné nechať si vytvoriť originálny monument spoločnosťou, ktorá sa zaoberá stavbou vertikálnych záhrad. Môžete ju mať vo vnútri, ak na záhrade nedisponujete priestorom, pestujte kvety vertikálne – ušetríte miesto a neprídete o možnosť záhradníčiť.

 

Vertikálne záhrady sú nielen trendom, ale predovšetkým unikátnou možnosťou, ako sa starať o rastliny, ktoré sa vám odvďačia osviežujúcim moderným interiérom či exteriérom, v ktorom bude radosť zdržiavať sa.

 

Komentáre k: Kúzlo vertikálnej záhrady v interiéri

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.