„Prší, prší, len sa leje …“ prespevujú si deti v škôlke a vy s nimi pri pohľade z okna. Babie leto dávno pominulo a nastal čas, kedy slniečko sem tam vykukne z poza mrakov. Dni sú kratšie a teploty začínajú padať k nižším hodnotám.

Napriek tomu všetkému by ste si radi udržali hrejivý pocit leta u vás doma? Nechcete si nechať sychravým počasím kaziť náladu? Inšpirujte sa niekoľkými tipmi, ktoré vám prehrejú vaše bývanie aj v tých najmrazivejších dňoch.

Plamene a žiara

Čo iné môže prehriať interiér viac než skutočný oheň, mihotanie plameňov a jeho psychicky hrejivá farba? Dokonca aj keď žijete v panelovom byte, nemusíte sa krbu vzdávať. Pravda, nejedná sa o klasický krb s komínom, ako sme na neho zvyknutí v rodinných domoch. Avšak dnešný trh ponúka alternatívy, ktoré vám vytvoria hrejivé miestečko. Kúpiť môžete elektrický, plynový alebo aj tzv. biokrb. Všetky verzie sú bez komína, ktorý si kvôli susedom nemôžete dovoliť. Tieto krby neslúžia k primárnemu kúreniu v celom byte.

Ak ste hrdí majitelia rodinného domu, situácia je výrazne jednoduchšia ako pri byte. Vyberať môžete medzi otvorenými a uzatvorenými krbmi. Siahnuť môžete i po krbových kachliach alebo multifunkčnom sporáku, na ktorom môžete tiež variť. V neposlednom rade si môžete zaobstarať aj pec na vašej chalupe.

Ilustračný obrázok, zdroj

Pohrajte sa s farbičkami

O tom, že farby majú výrazný vplyv na našú psychiku, sa netreba dlho rozpisovať. Správne zvolená kombinácia farieb vás raz upokojí, inokedy dodá pocit tepla. Ak máte pred maľovaním bytu, môžete vyskúšať aj ďalší tip, ako si „prehriať“ bývanie.

Béžové a svetlo fialové odtiene sú neutrálnymi farbami. Ak chcete cítiť teplo, musíte siahnuť po výraznejších. Aj keď farbou roku 2017 je dark green (tmavo zelená), tak tu vám tentoraz neodporúčame. Vymaľujte si obývaciu izbu žltými alebo oranžovými farbami. Sú to teplé farby a navyše sa skvele dopĺňajú s celým radom ďalších odtieňov. Nemusíte sa tak báť, že nezoženiete nábytok na zladenie celého interiéru.

Ku žltým aj oranžovým tónom ladí drevo, čo je najčastejší materiál, z ktorého sa zhotovuje nábytok. Zadovážte si ten v tmavších odtieňoch.

Záhradný nábytok nemusí zaháľať

Máte záhradu a na zimu nanosíte nábytok do garáže, z ktorej sa dočasne stane skladisko? To je však škoda. Práve správne zoskupenie záhradného (letného) nábytku vo vašich miestnostiach, vám pripomenie slnečné dni v teplejších mesiacoch.

Prípadne zvážte vybudovanie zimnej terasy vedľa vášho domu. Postačí zazimovať existujúcu terasu oceľovou, prípadne hliníkovou konštrukciou so sklenenými výplňami. Tu záhradný nábytok celkom iste využijete aj cez zimné mesiace.

Zababušte sa v teple

Maľovať sa nechystáte, v byte si zimnú terasu ťažko vybudujete a rekonštrukcia krbu zaberie veľa času, čo potom? Smútiť nemusíte. Hrejivé pocity si môžete navodiť i len s teplou dekou alebo vlnenou prikrývkou cez gauč.

Deka Louisa

Trendom roku 2017 síce nie sú chlpaté deky ani hromada vlnených prikrývok cez pohovku. Skôr naopak, vsádza sa na jednoduchosť, čalúnenie a prešívanie. Pokiaľ ale doma vyznávate severský štýl, tak vám nič nebráni si nakúpiť poriadne vlnené deky so škandinávskym motívom a zababušiť sa do nich pred televíznou obrazovkou.

 

Komentáre k: Čo vám prehreje byt v sychravých jesenných dňoch?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.