Ak ste vyrastali v čase, keď bolo zvykom mať natiahnutý koberec od steny k stene, neľakajte sa. V dnešnej ponuke existuje nepreberné množstvo druhov, ktoré sa líšia tvarom, materiálom, výškou vlasu, možnosťami umiestnenia, o farbách a vzoroch snáď ani nie je treba hovoriť. My pre vás ale máme 6 praktických dôvodov, kvôli ktorým je dobré si koberec zaobstarať.

1. Koberec v miestnosti udrží teplo

Mäkučký shaggy koberec do obývačky jednoducho sadne. Dizajn: Andrea Hylmarová
Mäkučký shaggy koberec do obývačky jednoducho sadne. Dizajn: Andrea Hylmarová

Asi nikto z nás netúži vstať ráno z postele a dotknúť sa ľadovej podlahy. Aj keď ste zaprisahaným milovníkom drevených parkiet, nie je nad pocit, kedy sa vaša noha ponorí do mäkkého koberca. Ide totiž o jeden z najjednoduchších spôsobov, ako v miestnosti udržať viac tepla.

Do spálne môžete voliť ako celoplošné, tak kusové koberce. Zaťaženie tu bude zaiste o dosť nižšie ako v iných miestnostiach, preto sa oplatí investovať do prírodných materiálov.

2. Váš domov bude útulnejší

Do frekventovanejších miestností ako je obývacia izba či detské izby sa viac hodia záťažové syntetické koberce. Ani tu však nie ste vo svojom výbere nijako obmedzení.

Skúste sa pohrať napríklad s voľbou zaujímavého tvaru. Zvoliť môžete klasický štvorcový alebo obdĺžnikový koberec, ale interiér perfektne podtrhnete aj kruhom alebo nejakým atypickým tvarom, ktorý izbe dodá domáckejšiu atmosféru a navyše šmrnc.

3. Na výber sú aj netradičné materiály

Neutrálnou a pritom rovnako krásnou alternatívou ku konvenčnému kobercu môžu byť tiež niektoré rastlinné vlákna – z kokosu, konope, sisalu alebo morských tráv. Skúste experimentovať a zistiť, čo sa pre vami zvolený priestor najviac hodí a čo v ňom bude fungovať.

4. Kobercom znížite hluk

Koberec je pomerne praktickou záležitosťou tiež na schodoch, pretože veľmi efektívne utlmí vaše kroky. To sa oplatí predovšetkým vtedy, ak chodíte cez deň niekoľkokrát hore a dolu, alebo ak máte veľkú rodinu s deťmi.

Výberom výrazných farieb potom môžete zo schodov urobiť tiež vkusný dizajnový prvok domu. Odhlučniť týmto spôsobom možno samozrejme aj miestnosti.

5. Efektívne zakryjete nedokonalosti

Nezmazateľné fixky na parketách alebo škrabance od kolieskových korčúľ, ktoré sú výsledkom usilovnej práce vašich detí, už tiež nemusia nevyhnutne znamenať výmenu celej podlahy. Aj tu veľmi účinne poslúži koberec, ktorý možno umiestniť aj vtedy, keď je vaša podlaha viditeľne nedokonalá, obsahuje trhliny, iné mechanické porušenie alebo už skrátka nezodpovedá vašim predstavám.

6. Farbami a vzormi rozžiarite miestnosti

Skôr,ako sa rozhodnete pre výber konkrétneho koberca, porozmýšľajte aj nad tým, čo od neho očakávate.

Chcete len zútulniť priestor bez zbytočného zdôraznenia?

Voľte skôr decentné pastelové farby, ktoré budú pôsobiť ukľudňujúcim dojmom. Na svetle šedivých a béžových odtieňoch navyše nie je tak výrazne vidieť prach.

Ak sa však má koberec stať stredobodom miestnosti, nebojte sa výrazných sýtych farieb ani neobvyklých vzorov. Kvety alebo prúžky totiž nemusia nutne kričať, ale môžu naopak nastoliť príjemnú retro atmosféru.

Komentáre k: 6 dôvodov, prečo si domov zaobstarať koberec

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.