Potrebuje váš dom vyčistiť fasádu? Pripravili sme si pre vás 5 najčastejších otázok, s ktorými pomôžeme aj vám.

Čo je vlastne čistenie fasád?

Čistenie fasád je proces, vďaka ktorému môže vaša fasáda vyzerať opäť ako nová. Cieľom je nielen odstránenie nečistôt na povrchu fasády, ako sú napríklad sadze, prach či vtáčí trus, ale predovšetkým vyčistenie fasády do hĺbky. Ak vás trápia aj také nepríjemnosti, ako sú plesne, huby či riasy na fasáde, toto je spoľahlivé riešenie, ako sa ich úplne zbaviť.

Čistenie fasád je vhodné rovnako pre rodinné domy, ako aj pre bytovky alebo komerčné priestory. Jediné na čo by ste si mali dať pozor je to, či sa na vašej fasáde už nevyskytujú väčšie praskliny alebo trhliny, prípadne, či sa niekde neodlupuje omietka. V takomto prípade je totiž potrebné fasádu najprv opraviť a až následne vyčistiť.

Zdroj: cistime-fasady.sk

Prečo je pravidelné umývanie fasády dôležité?

Hlavným dôvodom, prečo sa majitelia nehnuteľností rozhodnú vyčistiť svoju fasádu, býva vo väčšine prípadov estetika. Znečistená fasáda pôsobí zanedbane a nevytvára veľmi dobrý prvý dojem. Málokto však vie, že čistenie fasád je dôležité nielen z estetického, ale aj zo zdravotného a finančného hľadiska.

Ak sa o svoju fasádu nestaráte dôkladne a pravidelne, s vysokou pravdepodobnosťou sa skôr či neskôr stane skvelou živnou pôdou pre najrôznejšie choroboplodné zárodky. Na fasáde sa začnú tvoriť plesne, riasy alebo huby, ktoré predstavujú značné zdravotné riziko a jediným efektívnym spôsobom, ako sa ich zbaviť, je práve pravidelné umývanie fasády.

Zdroj: cistime-fasady.sk

Z finančného hľadiska, zanedbaná fasáda podlieha rýchlejšiemu opotrebovaniu a veľmi rýchlo môže dôjsť k jej poškodeniu v takej miere, že jedinou možnosťou bude oprava fasády, prípadne aj nový náter. Nuž a to je oveľa väčšia finančná investícia, než nechať si pravidelne, aspoň raz za 5 rokov, vyčistiť fasádu.

Ako vyčistiť fasádu domu? Zvládnem to aj svojpomocne?

Vo chvíli, keď sa majitelia rozhodnú pre čistenie fasád, nasleduje otázka, ako vyčistiť fasádu domu a či sa to dá urobiť aj svojpomocne. Nuž, áno, pustiť sa do čistenia fasády môžete aj svojpomocne. Veď na trhu sú dnes voľne dostupné rôzne prostriedky na čistenie fasád a k nim potom už potrebujete iba vysokotlakový čistič (vapku). Je to ale naozaj také jednoduché?

Viete, aký tlak môžete pri umývaní svojej fasády použiť a z akej vzdialenosti je potrebné fasádu umývať? Viete, ktorý čistiaci prostriedok je určený práve na váš typ fasády? Máte premyslené, čo urobíte s odpadovou vodou, ktorá pri umývaní vznikne? Ako vyčistíte ťažko dostupné plochy? Budete potrebovať lešenie? A hlavne – ako zabezpečíte, aby fasáda nebola o niekoľko týždňov opäť rovnako znečistená ako predtým?

Toto všetko sú otázky, na ktoré by ste mali poznať odpoveď ešte predtým, než sa pustíte do svojpomocného čistenia fasád. Na druhej strane, ak sa rozhodnete umývanie fasády zveriť do rúk profesionálnej firme, všetky tieto starosti vám odpadnú. Profesionálna firma bude vedieť, ktorý čistiaci prostriedok je určený pre váš typ fasády, ako vyčistiť fasádu tak, aby sa nepoškodila a zároveň bola vyčistená naozaj do hĺbky a zabezpečia aj likvidáciu znečistenej vody. V neposlednom rade, profesionálne firmy častokrát ponúkajú aj možnosť aplikácie ochranného náteru, vďaka ktorému zostane vaša fasáda čistá aj nasledujúcich 5 rokov.

Koľko ma bude stáť vyčistenie fasády?

Ak sa rozhodnete zavolať si na pomoc profesionálnu firmu, ceny za čistenie fasád sa pohybujú už okolo 3,8 eura za meter štvorcový. Takáto investícia rozhodne stojí za váš ušetrený čas, energiu a reprezentatívnu čistú fasádu, ktorá nebude predstavovať zdravotné riziko pre vás a vašu rodinu.

Naopak, ak budete umývanie fasády odkladať alebo sa rozhodnete doň pustiť svojpomocne, môže dôjsť k nenávratnému poškodeniu fasády, ktoré potom bude stáť v konečnom dôsledku oveľa viac peňazí. Náklady na nový náter sú cca o 70% vyššie, než náklady na čistenie fasády.

Zdroj: cistime-fasady.sk

Vedeli ste, že…

… pri predaji nehnuteľnosti môže čistá fasáda ovplyvniť jej predajnú cenu aj rýchlosť predaja?

Samostatnou kapitolou sú komerčné budovy, ktoré vďaka čistej fasáde môžu prilákať väčšie množstvo zákazníkov a ich investícia do čistenia fasády sa im tak niekoľkonásobne vráti späť.

Podľa čoho si vybrať firmu na profesionálne čistenie fasád?

Už viete, čo je čistenie fasád, prečo je dôležité a rozhodli ste sa ho zveriť do rúk skutočným profesionálom? Ešte predtým, než si záväzne objednáte ich služby, skúste zistiť, či daná firma ponúka bezplatnú ukážku čistenia fasády. Tie najlepšie firmy na trhu nebudú mať problém prísť k vám domov a nezáväzne vám na malom kúsku fasády ukázať, ako bude vyzerať finálny efekt.

Určite sa tiež zaujímajte o to, ako budú nakladať so znečistenou vodou – inštalácia záchytnej vane, odsatie znečistenej vody a jej následná recyklácia sú dobrým indikátorom toho, že ste natrafili na kvalitnú firmu. Nuž a v neposlednom rade by ste sa mali zaujímať o to, čo bude s vašou fasádou po vyčistení. Ak vám ponúknu ochranný náter, máte vyhrané!

Zdroj: cistime-fasady.sk

Hľadáte spoľahlivú firmu na čistenie fasád? Odporúčame Valmax s.r.o..

Obr. 4