Príchod dieťatka je obrovská zmena v živote dvoch ľudí. Mladý človiečik sa zrazu stane vašou neoddeliteľnou súčasťou, Vašim vesmírom. V priebehu prvých mesiacov si vzájomne hľadáte cestu k sebe, musíte sa vzájomne zladiť a zvyknúť si na seba. Okrem každodenných radostí, Vám pribudnú aj úplne nové rodičovské povinnosti ako kŕmenie, prebaľovanie, uspávanie  a umývanie Vášho bábätka. 

Spočiatku bábätká pociťujú strach a neistotu, keď ich rozbalíte. Preto je vhodné samotné prezliekanie a kúpanie obmedziť na minimum. V priebehu druhého a tretieho mesiaca je už dieťatko viac uvoľnené, spokojne rozhadzuje ručičkami a kope nožičkami, a je pripravené vychutnať si vaše dotyky a kúpanie. Už neplače, neleží strnulo pri kúpaní, ale teší sa zo špliechania vody. 

Kúpanie pred večerným jedlom je často lepšie než kúpanie ráno. Špliechaním vo vode sa príjemne unaví a po večeri aj ľahšie a spokojne zaspí.

dieta lezi na deke a usmieva sa

Ak neviete ako vybaviť detskú izbičku, nápady sme pre vás spísali tu.

Kúpanie dieťaťa a správny postup

  1. Na začiatok si pripravte všetky veci, ktoré potrebujete (teplomer do vody, osušku alebo uterák,  olej do kúpeľa, mlieko alebo balzam po kúpeli, čistú plienku, krém proti zapareninám a hrebienok na vlasy)  
  2. Dieťa vyzlečte na uteráku. Ak je pokakané, očistite ho plienkou a vlhčenými obrúskami. Následne ho zabaľte do uteráka. Pred vložením dieťatka do vane je potrebné vyskúšať teplotu vody teplomerom alebo lakťom. Správna teplota je 32-37°C.
  3. Navlhčíte dieťatku hlavu a umyte mu tvár, pokým leží vo vašom lone. Stále je ešte pritúlené a zabalené. 
  4. Rozbaľte ho, držte ho prstami a zápästím ľavej ruky, podopierajúc mu hlavičku. Pravá ruka mu podopiera zadoček a stehná. 
  5. Položte ho do vody a držte ho, pokým si nezvykne. Len čo sa uvoľní, môžete vytiahnuť pravú ruku, ktorou Ste držali zadoček.
  6. Vaša ľavá ruka podopiera hlavičku dieťatka, prstami uchopte jeho ľavé rameno. Pravou rukou ho umývajte a hrajte sa s ním. Zamerajte sa  predovšetkým na umývanie zadočku a genitálií. Dôkladne je potrebné umyť  všetky záhyby – podpazušie, krk, stehná, ohyby laktí a oblasť  za uškami.
  7. Držte ho stále ľavou rukou, aby Ste ho mohli  vybrať z vaničky. Pravou rukou mu chyťte zadoček a ľavé stehno. Musíte byť pri tom opatrní, dieťatko  je šmykľavé. 
  8. Zabaľte ho do uteráka, ktorý mu položíte cez hlavu. Poklepávaním ho osušte s dôrazom na všetky záhyby , ktoré musia byť suché.
  9. Skôr než ho znovu oblečiete, doprajte mu jemnú masáž olejom, alebo ošetrite pokožku vhodným detským mliekom
detske nozky zabalene v uteraku

Kúpanie bábätiek v prvých mesiacoch odporúčame v detskej vaničke. Detská vanička síce nie je povinnou výbavou, ale dokáže Vám kúpanie uľahčiť. V období medzi tretím a šiestym mesiacom vaše dieťatko z malej vaničky vyrastie a začína nové dobrodružstvo kúpania vo veľkej vani.  Spočiatku buďte k vášmu dieťatku ohľaduplní, nakoľko na začiatok ho môže sprevádzať strach z vodnej plochy veľkej vane. Nepokúšajte sa ohýbať do vane. 

Radšej si kľaknite na zem a všetky kozmetické prípravky ( šampón, sprchovací gél ) položte vedľa seba. Na dno vane je vhodné dať starý uterák, ktoré zabráni kĺzaniu dieťatka. Voda musí byť plytká, nie hlbšia ako 10-13cm. Pri kúpaní je  dôležité držať prstami ľavé rameno dieťatka, jeho hlava sa musí opierať o vaše ľavé zápästie.  V opačnom prípade môže ľahko dôjsť k jeho pretočeniu a ponoreniu hlavičky pod vodu. 

9 rád pre deti, ktoré si nevedia vychutnať kúpeľ naplno

  1. Zohrejte miestnosť ideálne na 24°C, aby dieťa nebolo napäté a roztrasené, keď ho rozbalíte.
  2. Pripravte príjemne teplú vodu pre zápästie a lakeť. Najprv pustíte studenú vodu a potom teplú.
  3. Akonáhle dieťa vyzlečiete, vložte ho do vody. Môžete ho namydliť a premasírovať ho jemne  rukavicou.
  4. Dovoľte mu špliechať vodu, užívajte si spoločné chvíle.
  5. Nedovoľte, aby sa mu do očí dostalo mydlo.
  6. Vaša ľavá ruka musí byť pevnou oporou pre krk a zátylok dieťatka.
  7. Majte vopred pripravený uterák, do ktorého zabalíte vaše dieťatko hneď po vytiahnutí z vane.
  8. Potľapkávaním cez uterák ho poriadne osušte, uistite sa, či sú kožné záhyby  suché.
  9. Doprajte mu jemnú masáž, za ktorú sa Vám dieťatko odmení kvalitným spánkom.  
dietatko po kupani v uteraku

Nacíťte sa na svoje dieťa a nevyžadujte od neho každodenné kúpanie, pokiaľ sa mu táto aktivita nepáči.  Pokiaľ vaše dieťa patrí do skupiny bojazlivých detí, ktoré potrebujú dlhší čas na zistenie, že kúpanie môže byť veľká zábava, nenúťte ho do toho. Uprednostnite namiesto kúpania len utieranie vlhkou froté rukavicou. Zabaľte ho do veľkej osušky na posteli alebo prebaľovacom pulte a namiesto kúpania ho po častiach poumývajte.

Spokojnosť bude zaručene na oboch stranách. Takto si postupne navykne na pocit mokra a bude aj dostatočne čisté. Ak ho vydržíte mesiac nekúpať vo vani, aj to najbojazlivejšie dieťa môže zabudnúť na strach a po mesiaci si už môžete vychutnávať kúpanie vo veľkej vani  ako aj  špliechanie vody na všetky strany. 

Zdoje : Penelope Leachová . Dieťa a ja