Každý chce mať dokonale zariadenú spálňu, v ktorej bude radosť spať a oddychovať. To je dôvodom, prečo si toľko ľudí zakladá na pekných a kvalitných obliečkach. Majú pocit, že keď vlastnia peknú posteľ, bude sa im v nej aj dobre spať. Po psychologickej stránke to možné je, keď sami seba presvedčíme, že pekné obliečky zaručia lepší spánok. Podľa čoho však zvoliť vhodnú posteľnú plachtu?

Častokrát pri výbere postele, matracov, obliečok či vankúšov si ľudia dlho vyberajú konkrétny produkt. Chcú, aby bolo všetko perfektné. Keď majú všetko nakúpené a zistia, že zabudli na plachtu, mávnu rukou, nejaká sa doma predsa nájde. Plachty na posteľ sú však rovnako dôležité ako obliečky!

Plachty alebo prestieradlá majú dôležitú úlohu, rovnako ako obliečky. Správna plachta zabezpečí potrebnú termoreguláciu. Záleží aj na materiáli. Ako vybrať vhodnú plachtu?

Zmerajte matrac

Pri výbere vhodnej plachty musíte najskôr zistiť potrebnú veľkosť. Preto si zmerajte matrac nielen po dĺžke, ale aj po šírke. Tento krok je dôležitý najmä v prípade atypických rozmerov postelí. Matrac zmeriate raz a už navždy si budete pamätať, akú veľkosť plachty máte kúpiť.

Vyberte si vhodný typ plachty

Na každú posteľ sa hodí iný typ plachty. Záleží od veľkosti postele, ale aj samotného matracu. Nezabudnite posteľné plachty farebne skombinovať aj s vašimi obliečkami, aby k sebe ladili. Aké typy prestieradiel poznáme?

NAPÍNACIE PLACHTY

Napínacie plachty jednoznačne vyhrávajú v rebríčku obľúbenosti. Sú praktickejšie, pretože majú pozdĺž celého svojho obvodu gumu alebo elastický šev, ktorý zabezpečí potrebné napínanie. Výhodou je samozrejme to, že plachta sa zahne pod matrac a nikde vám nič netrčí ani „nevykúka“.

Napínacia plachta sa síce dokáže natiahnuť, avšak ak máte plachtu malých rozmerov, nenatiahnete ju na veľkú posteľ. Musíte dopredu vedieť rozmery. Potom bude plachta sedieť na matraci ako uliata. Pri zbytočnom napínaní plachty môže dôjsť k jej vyťahaniu, poprípade k roztrhnutiu, čo je určite neželaným efektom.

KLASICKÉ ROVNÉ PLACHTY

Spomeňte si na klasické hotelové biele rovné plachty. Hoci sú v úzadí oproti napínacím plachtám, stále sa nájdu ľudia, ktorí preferujú osvedčenú klasiku. Rovné plachty sa vyrábajú predovšetkým z bavlny, čo je vhodné pre všetkých alergikov. Na rozdiel od napínacích je málo pravdepodobné, že ich udržíte na jednom mieste, neustále sa vám budú posúvať. Nevýhodou je určite aj dôkladné žehlenie.

Pri výbere veľkosti si zvoľte plachtu o niečo väčšiu ako je veľkosť matraca, aby vám rovnomerne prevísala cez všetky okraje matraca.

Vyberte si vyhovujúci materiál

BAVLNENÉ PLACHTY

Bavlnené plachty patria medzi najpredávanejšie, nakoľko sú príjemné a termoregulačné, čo znamená, že v lete vás ochladia, naopak v zime zahrejú. Ich cena je veľmi prijateľná. Nevýhodou je, že ich treba žehliť.

FLANELOVÉ PLACHTY

Flanelové plachty sú bavlnené plachty obohatené o špeciálny typ bavlny. Ide tiež o ďalšiu plachtu, ktorá je pokožke veľmi príjemná. Jej nevýhodou je, že sa zvykne krčiť. Využijete ju najmä počas chladnejších nocí, nakoľko zahrieva, čo by niekomu nemuselo byť príjemné počas letných mesiacov.

JERSEY PLACHTY

Jersey plachty alebo úpletové plachty sú pomaly rovnako obľúbené ako plachty bavlnené. Ide o bavlnenú látku alebo viskózu spojenú s elastickými vláknami. Vo všeobecnosti sú úplety známe tým, že majú dlhú životnosť. Netreba ich žehliť, čo predstavuje veľkú výhodou. Niekoho by mohla odradiť vyššia cena oproti klasickým bavlneným plachtám.

Odporúčame vám plachty farebne zladiť k obliečkam, ktoré si plánujete kúpiť alebo ich už máte rovno kúpené. Plachta by mala s obliečkami tvoriť celok, ktorý vám skutočne zabezpečí lepší spánok.

Vyberte si kvalitnú plachtu a obliečky, a vyspite sa do ružova!

Zdroj obrázku: Kostikova Natalia / Shutterstock.com