Odpočinok na záhrade miluje každý. Vyberte si, ako chcete relaxovať. Nemusíte sedieť na lavičke, kúpte si záhradnú hojdačku, závesné kreslo alebo hojdaciu sieť. Uvidíte, že odpočinok bude príjemnejší.

Zrelaxujte sa na maximum

To, že na záhrade chcete predovšetkým odpočívať, je úplne jasné. Hoci sa o ňu radi staráte, po náročnej práci, alebo po dlhom pracovnom týždni, je relax na záhrade absolútnom vyslobodením. A kedy inokedy, ako v teplých letných dňoch, láka záhrada najviac. Väčšina ľudí preferuje niečo mäkkého, kam sa môže zaboriť a úplne sa uvoľniť.

Keď sa do toho môže človek ešte zosunúť a nechať sa tak ovievať jemným vánkom, odpočinok tým získa úplne nové rozmery. So správnou záhradnou hojdačkou ešte len pochopíte, aké krásne môže byť obyčajné odpočívanie s vašimi myšlienkami. A trebárs chvíľu posedia aj deti.

Skúste klasické rustikálne sety

Najjednoduchší spôsob, ako si na záhradu zaobstarať hojdačku, je zakúpenie klasického hojdacieho setu. Tieto sety totiž stoja samostatne a tak nemusíte hojdačku nikam upevňovať, jednoducho pre ňu nájdite vhodné miesto a môžete si ju začať užívať.

Veľmi často sú robustné a nielen že dobre vyzerajú, ale mávajú nosnosť okolo dvesto kilogramov a viac, takže sa na ne kľudne poskladáte aj s deťmi, partnerom alebo babičkou.

Vlastnosti záhradných setov

  • z drevených materiálov
  • sú spravidla morené
  • raz ročne ošetriť zodpovedajúcim prípravkom

Od toho, ako dobre sa o ne budete starať, sa odvíja aj ich životnosť. Veľmi dlhú životnosť, skoro bez práce, vám ponúknu hojdacie sety s kovovou konštrukciou, tie už nie sú toľko rustikálne, takže ak preferujete modernejší štýl, môžete sa mrknúť po niektorom z týchto typov.

Obvykle sú hojdacie sety doplnené nejakými textíliami. Najčastejšie sa jedná o látkovú striešku, ktorá vás ochráni pred slnkom a tiež o polstrovanie, ktoré zaručí maximálne pohodlie. Výhodou je, že tieto časti sú u väčšiny setov vymeniteľné, takže konštrukciu hojdačky môžete využívať pokojne aj desať rokov, ale každý rok ju môžete predstaviť v novom kabátiku.

Dajte šancu hamakám

Že ste slovo hamaka ešte nepočuli? V tom prípade ste ale určite počuli o hojdacích sieťach. Hamaky je označenie práve pre ne a presnejšie pre také typy, ktoré slúžia ako závesné postele. Dajú sa umiestniť medzi akékoľvek dva pevné body a každý sa v nich pohodlne vyspí. Práve preto sú vhodné tiež k leňošeniu na záhrade.

Pre uchytenie základných typov potrebujete teda dva pevné body, najčastejšie sa siete umiestňujú medzi stromami, kam sa upevňujú pomocou lana na každej strane. To sa pripevní okolo stromu a na lano sa priviaže sieť.

Ak chcete hamaku priamo na terasu a tým pádom upevnenú v stene, existujú špeciálne skoby, ktoré k upevneniu slúžia.

U „krehkejších“ múrov je dobré použiť skôb viac, aby sa váha rozložila. Pokiaľ ale na záhrade stromy nemáte a do stien vŕtať nechcete, môžete si zaobstarať hojdaciu sieť rovno so stojanom. Tie bývajú síce finančne náročnejšie, ale podľa potreby ich môžete kamkoľvek posunúť, čo je veľká výhoda.

Siete bývajú v prevedení pre jedného i viac ľudí a podľa toho sa vždy líši ich nosnosť, avšak tá najmenšia sa pohybuje okolo sto kilogramov, takže deti môžu spoločne naskákať aj do sietí pre jedného. A uvidíte, že v sieti vám prespia pokojne celé popoludnie, také to pre nich bude dobrodružstvo.

Odpočinok osamote vás čaká v závesnom kresle

Niekto skrátka rád odpočíva sám a najlepšie si dobije baterky v izolácii, so svojimi myšlienkami alebo skvelou knihou. Aj na záhrade si môžete vytvoriť kúsok sveta len pre seba a to so závesným kreslom. U kresiel existujú podobné varianty ako u sietí, môžete ich zavesiť do stropu alebo sú k dostaniu rovno so stojanom. Na zavesenie do stropu slúžia špeciálne skoby a tento typ kresiel sa teda viaže k terase alebo inému miestu so stropom.

Čo je ale naozajstný kus prenosného raja? Kreslo so stojanom! Nielen, že sa dá využiť v interiéri aj exteriéri, ale podľa potreby ho môžete umiestniť kamkoľvek. Pol dňa tak môžete stráviť v tieni a pol na slnku, pol s rodinou, alebo naopak, v najkrajnejšom kútiku záhrady s obľúbenou knihou. Z kresla so stojanom sa stane milovaný spoločník a keď vám bude smutno, pri nosnosti 160 kilogramov sa vás do kresla iste vojde viac. Hojdacie odpočívadlá sú jednoducho multifunkčné a vo všetkých dosiahnete rovnakého cieľa – absolútnu pohodu.

Komentáre k: Rozhojdajte sa do pohody

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.