Cesnak je neodmysliteľnou prísadou v mnohých jedlách a viacerí z nás naň nedajú dopustiť. V obchodoch je však niekedy veľmi ťažké zohnať kvalitný cesnak. Preto si ho viacerí ľudia pestujú doma. Ak ste sa taktiež rozhodli pre domáce pestovanie, prečítajte si náš článok. Prezradíme vám, ako pestovať cesnak v pôde alebo v kvetináči, kedy je vhodný čas na jeho výsadbu a aký cesnak treba použiť na sadenie.

Foto: Shutterstock.com

O cesnaku

Cesnak je druh cibuľovej rastliny. Pochádza z južnej Ázie, strednej Ázie a z Iránu a je príbuzný cibuli, šalotke a póru. Používa sa ako korenie po celom svete už niekoľko tisícročí. Už starí Egypťania ho používali ako tradičný liek a dochucovadlo.

Hoci sa cesnak radí medzi zeleninu, používa sa skôr ako korenie alebo bylina. Na rozdiel od iných druhov zeleniny sa iba zriedka konzumuje samostatne alebo vo väčšom množstve. Má veľmi výraznú chuť, a preto sa celosvetovo používa skôr ako dochucovadlo.

Konzumácia cesnaku poskytuje veľké množstvo zdravotných výhod, ktoré potvrdzujú aj niektoré výskumy. Pomáha napríklad pri zmiernení chrípky a kašľa, posilňuje imunitný systém a znižuje cholesterol. Je výborným zdrojom vitamínu C a vitamínu B6.

Foto: Shutterstock.com

Kedy sadiť cesnak?

Vhodná doba na sadenie cesnaku sa môže mierne líšiť od podnebia, v ktorom sa nachádzate. Ak máte tú možnosť, odporúčame vám výsadbu prispôsobovať počasiu.

Výsadba cesnaku na jar

Cesnak môžeme sadiť na jeseň alebo na jar. Na jar sa cesnak vysádza v mesiacoch marec, apríl a máj. Pri výsadbe cesnaku na jar by mali byť strúčiky pokryté aspoň 6 centimetrami zeminy. Nezabudnite si zaobstarať sadbový cesnak ešte na jeseň, aby ste ho mali na jar pripravený. Jarná výsadba cesnaku poskytuje výhodu dlhšieho skladovania.

Foto: Shutterstock.com

Výsadba cesnaku na jeseň

Najčastejšie sa cesnak sadí na jeseň, a to v období od konca septembra do novembra. Pred jeho výsadbou by mala teplota trvale klesnúť pod 9 °C. Ak by bola teplota vyššia, mohlo by sa stať, že cesnak predčasne vyklíči a následne cez zimu zamrzne.

Pri jesennej výsadbe je cesnak pripravený na zber nasledujúce leto v mesiacoch jún, júl a august. V oblastiach, kde sú silné skoré mrazy, je vhodné vysádzať strúčiky cesnaku minimálne 6 týždňov pred prvým jesenným mrazom. Cesnak nikdy nevysádzajte do zamrznutej pôdy. Výhodou jesennej výsadby je, že vám zabezpečí bohatšiu úrodu ako jarná výsadba.

Foto: Shutterstock.com

Odrody cesnaku

Poznáme 3 základné typy cesnaku:

Paličiaky

Paličiak je typ cesnaku s tvrdou stonkou. Na Slovensku je pestovaný najčastejšie. Strúčiky paličiakov sú v porovnaní s nepaličiakmi väčšie a aromatickejšie. Odrody cesnaku v skupine paličiakov sa vyznačujú širokou chuťovou variabilitou. Sú však mierne náročnejšie na skladovanie.

Nepaličiaky

Nepaličiak je typ cesnaku s mäkkou stonkou. Väčšinou sa predáva v supermarketoch a pochádza z južných krajín. Darí sa mu najmä v teplejších podmienkach s miernymi zimami. Jeho chuť je v porovnaní s paličiakmi menej aromatická.

Sloní cesnak

Sloní cesnak sa síce predáva ako cesnak, no v skutočnosti je príbuznejší póru. Má jemnú chuť a v porovnaní s klasickým cesnakom sú strúčiky slonieho cesnaku omnoho väčšie. Tento typ však potrebuje dlhé vegetačné obdobie. Vzhľadom na to je najlepšie sadiť ho v októbri.

Foto: Shutterstock.com

Odrody cesnaku pre rôzne obdobia sadenia

Odrody cesnaku rozdeľujeme okrem paličiakov a nepaličiakov aj na kategórie podľa vegetačného obdobia. Poznáme cesnak skorý, poloskorý a neskorý. Cesnak sa rozdeľuje aj na jesenný a jarný, podľa čoho vieme, v ktorom období je vhodnejšie ho vysadiť. V skutočnosti je však možné všetky odrody cesnaku sadiť na jar aj na jeseň.

Skoré odrody cesnaku

  • Paličiaky: Lumír, Arkus, Bjetin
  • Nepaličiaky: Anton, Novozámocký, Alan

Poloskoré odrody cesnaku

  • Paličiaky: Havel, Matúš, Ornak, Tantal, Dukat, Mirka, Anin, Emik, Slavin, Vekan
  • Nepaličiaky: Mojmír, Záhorský, Lukan, Radoš

Neskoré odrody cesnaku

  • Paličiaky: Valko, Jovan, Havran
  • Nepaličiaky: Japo, Matin
Foto: Shutterstock.com

Ako sadiť cesnak do pôdy

Návod na sadenie cesnaku do pôdy je veľmi jednoduchý. Zvládne ho teda aj úplný začiatočník. Na sadenie cesnaku do pôdy budete potrebovať:

  • Vhodné miesto v sade
  • Kompost
  • Moridlo
  • Sadbový cesnak
  • Záhradnú lopatku

Ak ste sa rozhodli pre jesenný cesnak, plánujte jeho sadenie 6 až 8 týždňov pred zamrznutím pôdy. Pokiaľ chcete sadiť cesnak na jar, zasaďte ho hneď, ako bude možné spracovávať pôdu.

Foto: Shutterstock.com

Výber strúčikov

Pred výsadbou je potrebné vybrať sadbové strúčiky cesnaku. Tie môžete kúpiť priamo od pestovateľov alebo v obchodoch pre záhradkárov. Vybrané strúčiky cesnaku na výsadbu by mali byť vysoko kvalitné a čerstvé. Oplatí sa vám investovať do organického cesnaku, ktorý nebol postriekaný chemikáliami.

Vyberajte si veľké, zdravo vyzerajúce strúčiky cesnaku. Nikdy nekupujte mäkké strúčiky. Ak máte doma starý cesnak, ktorý vyklíčil, použite ho pri výsadbe. Cesnak, ktorý ste si priniesli z trhu, rozdeľte na strúčiky. Robte to opatrne, aby ste ich nepoškodili. Pri výsadbe používajte najmä väčšie strúčiky. Menšie strúčiky produkujú menej cibuliek.

Foto: Shutterstock.com

Morenie strúčikov

Deň pred výsadbou cesnaku si hlavičky rozdelíme na jednotlivé strúčiky a ponoríme ich do 5.percentného sýrového roztoku na morenie. Necháme ich moriť 3 až 6 hodín. Na morenie použijeme nádoby z plastu alebo zo skla. Vyhýbame sa používaniu plechových nádob.

Cesnak je možné moriť aj bez chémie a to pomocou teplej vody, prasličkového roztoku alebo s použitím prospešných mikroorganizmov. Najčastejšie sa však používajú chemické prípravky.

Zapamätajte si: Morenie pomáha zničiť nepríjemných škodcov a choroboplodné zárodky, ktoré sa usadili na povrchu strúčikov.

Príprava pôdy pred výsadbou

Začneme tým, že si vyberieme vhodné miesto na sadenie cesnaku. Cesnaku sa darí na slnečnom mieste. Občasný tieň by mu však nemal uškodiť. Pôda na výsadbu cesnaku by mala byť drobivá a prekyprená. Ak je pôda drobivá a prekyprená, stačí ju urovnať hrabľami. Ak je však tvrdá, je potrebné ju prekypriť motykou do hĺbky aspoň 8 centimetrov. Pôdu odporúčame upraviť zhruba týždeň pred výsadbou.

Foto: Shutterstock.com

Cesnak nie je vhodné sadiť na miesta, kde ste v blízkej minulosti mali cibuľu, pór alebo paradajky. Najvhodnejšie je vysadiť ho do pôdy, v ktorej ste predtým pestovali zemiaky. Pestovanie cesnaku môže byť prospešné aj pre iné rastliny vo vašej záhrade. Vhodným miestom na pestovanie cesnaku je napríklad pôda v okolí mladých ovocných stromov. Cesnak im zabezpečí prírodnú ochranu proti hmyzu. Pestovanie cesnaku v blízkosti paradajok môže paradajkám zabezpečiť ochranu pred roztočmi.

Pozor, na sadenie cesnaku nevyberajte pôdu v okolí fazule a hrachu! Cesnak môže totiž spomaľovať ich rast.

Aby sa cesnaku darilo, je potrebné pred jeho výsadbou zapracovať do zeminy kompost. Na vyživenie pôdy sa ale neodporúča čerstvý hnoj. Môžeme použiť zelený hnoj, no musíme ho stihnúť zaorať do polovice septembra. V tomto prípade je vhodná facélia alebo horčica.

Foto: Shutterstock.com

Sadenie cesnaku

  • Vytvoríme si v pôde hriadky na sadenie cesnaku.
  • Cesnak vysádzame ručne.
  • Každý strúčik zatlačíme do hĺbky 6 centimetrov.
  • Špičky strúčikov musia smerovať nahor.
  • Strúčiky cesnaku by mali byť pre ideálne rastové podmienky od seba vzdialené približne 15 centimetrov.
  • Medzi jednotlivými hriadkami sa necháva vzdialenosť minimálne 25 centimetrov.
  • Po vysadení strúčiky cesnaku zahrabeme pôdou.
  • Celý strúčik musí byť zahrabaný v pôde – nad ním by sa mala nachádzať aspoň 6-centimetrová vrstva zeminy.
Foto: Shutterstock.com

Starostlivosť o vysadený cesnak

Cesnak treba zalievať vždy, keď je to potrebné. Čerstvo zasadený cesnak by mal byť mierne vlhký, aby sme uľahčili vývoj koreňov. S vodou to však netreba preháňať, pretože cesnak by mohol začať hniť. Počas chladnejších mesiacov a upršaných dní si teda dávajte pri zavlažovaní väčší pozor. Ak je sucho, treba cesnak zalievať aspoň raz týždenne. Ak prší, stačí ho zalievať striedmo. Cesnaku sa totiž nedarí v mokrej pôde.

Počas vegetácie je dobré cesnak pravidelne prevzdušňovať plytkým kyprením. Pravidelne taktiež odstraňujeme burinu z pôdy, aby mal cesnak dostatok priestoru na rast. Cesnak môžeme počas vegetácie prihnojiť liadkom amónnym s vápencom. Pri cesnaku však nikdy nepoužívame maštaľný hnoj.

Foto: Shutterstock.com

Prevencia proti škodcom a chorobám

Cesnak je nenáročný na pestovanie, no niekedy sa môžu objaviť určité komplikácie. Poradíme vám, ako im viete predchádzať.

Vtáky

Ak sa vo vašej oblasti vyskytuje veľa vtákov, môže sa stať, že začnú vyberať zo zeme čerstvo zasiate strúčiky cesnaku. Niekedy vtáky dokonca konzumujú čerstvo naklíčené rastliny. Ak sa chcete tomuto problému vyhnúť, zakryte plochu sieťkou hneď potom, ako dokončíte sadenie cesnaku. Nechajte pôdu zakrytú dovtedy, kým rastliny nedosiahnu výšku aspoň 5 centimetrov.

Foto: Shutterstock.com

Biela hniloba na strúčikoch

Hnilobu na strúčikoch zvyčajne spozorujete až po vybratí cesnaku z pôdy. Existujú však aj príznaky, vďaka ktorým ju môžete odhaliť skôr. Medzi tieto príznaky patrí žltnutie a vädnutie listov. Ak ich spozorujete, skúste jednu rastlinu vykopať a skontrolovať, či je všetko v poriadku. Vädnúce listy totiž môžu byť aj znakom toho, že je čas zberu.

Prevencia bielej hniloby na cesnaku je veľmi náročná, pretože neexistuje žiadna dôsledná kontrola. Táto choroba sa prenáša pôdou. Prinajmenšom sa však môžete aspoň vyhnúť šíreniu tohto problému. A to tak, že nebudete prenášať nakazenú pôdu na náradí.

Zapamätajte si: Rastliny s plesňou nikdy nepridávajte do kompostu.

Foto: Shutterstock.com

Sadenie cesnaku do kvetináča

Cesnak môžeme rovnako ako väčšinu rastlín pestovať aj v byte. Prezradíme vám, ako na to.

Pri sadení cesnaku do kvetináčov platia podobné pravidlá ako pri sadení cesnaku do pôdy. Ak ste sa rozhodli sadiť cesnak na jeseň, je dobré to urobiť pred prvými mrazmi, čiže v mesiacoch od septembra do novembra. Úrodu môžete zbierať zvyčajne 6 až 9 mesiacov po výsadbe cesnaku. Na sadenie cesnaku do kvetináča budete potrebovať:

  • Záhradnú lopatku
  • Veľký kvetináč
  • Kvalitný substrát
  • Sadbový cesnak
  • Hnojivo
  • Moridlo

Najskôr sa uistíme, že sme si na sadenie cesnaku vybrali kvetináč s hĺbkou aspoň 15 centimetrov. Naplníme si kvetináč substrátom takmer doplna. Ak substrát neobsahuje hnojivo, primiešame ho.

Vezmeme si do rúk celú hlavičku cesnaku na sadenie a strúčiky oddelíme. Vonkajší obal strúčikov, ktoré pripomínajú jemný papier ponecháme. Strúčiky si vopred namoríme v roztoku s obsahom síry. Necháme ich moriť 3 až 6 hodín. Na morenie nikdy nepoužívame plechové nádoby.

Foto: Shutterstock.com

Sadenie strúčikov

Umiestnime strúčiky do zeminy špicatým koncom nahor. Zatlačíme ich do hĺbky približne 1,5 centimetra a prikryjeme pôdou. Vzdialenosť medzi strúčikmi by mala byť aspoň 8 centimetrov. Nakoniec zeminu jemne utlačíme, aby sme ju spevnili.

Nádobu umiestnime na slnečné miesto. Cesnak potrebuje denne aspoň 6 hodín priameho slnečného svetla. Polievame ho primerane, pričom udržiavame pôdu mierne vlhkú, no nikdy premočenú. Cesnak by mohol začať v premočenej pôde plesnivieť. Keď začne na jar klíčiť, môžeme ho každý týždeň mierne prihnojiť. Udržiavame primeranú vlhkosť pôdy ako predtým.

Foto: Shutterstock.com

Kedy zbierať cesnak

Prvým znakom toho, že je cesnak pripravený na zber, je hnednutie jeho spodných listov. Ak chcete mať istotu, že je naozaj čas zberu, vykopte niekoľko hlavičiek a skontrolujte ich. Zrelé strúčiky by mali byť dostatočne veľké. Ak by ste zbierali cesnak priskoro, mohol by sa ťažšie skladovať a strúčiky by boli menšie. Pokiaľ by však strúčiky zostali v pôde príliš dlho, mohli by popraskať. A po prasknutí šupky je cesnak náchylnejší na choroby, čo prirodzene skracuje možnú dobu jeho skladovania.

Ak sú strúčiky cesnaku pripravené na zber, počkajte podľa potreby na vyschnutie pôdy. Takto sa vám bude cesnak ľahšie vyberať zo zeme. Cesnak sa totiž vyťahuje ťažšie ako cibuľa, a preto bude potrebné vykopať ho. Nepokúšajte sa ho zo zeme nasilu vyťahovať ako cibuľu. Mohli by ste stonku od hlavičky oddeliť a potom by bolo náročné nájsť miesto, kde cesnak vyrástol. Na vykopávanie cesnaku vám odporúčame použiť rýľ. Pri vykopávaní pomocou rýľa si ale dávajte pozor, aby ste strúčiky cesnaku neprerezali. Keď vytiahnete cesnak zo zeme, mierne ho oklepte, aby ste odstránili pôdu, ktorá na ňom zostala.

Náš tip: Ak ste pri vykopávaní preťali strúčiky cesnaku, zužitkujte ich čo najskôr. Tieto strúčiky sú pri okamžitom použití síce nezávadné, no nemožno ich dlhodobo skladovať.

Foto: Shutterstock.com

Skladovanie cesnaku

Cesnak je potrebné pred uskladnením nechať sušiť. Začneme tým, že odstránime z hlavičiek zvyšky pôdy. Cesnak nikdy neumývame ani nenamáčame. Stonky a korene pred sušením neodstraňujeme. 6 až 8 stoniek cesnaku zviažeme pomocou špagátu do jedného zväzku a zavesíme ich hlavičkami nadol. Na sušenie vyberieme chladný a tmavý priestor. Cesnak môžeme sušiť aj položený na vyvýšenej sieťke. Hlavičky necháme sušiť 3 až 4 týždne. Je dôležité, aby sme ich chránili pred priamym slnečným svetlom. Keď cesnak vyschne, oddelíme nožom vrcholky a korene od hlavičiek. Dávame si však pozor, aby sme nepoškodili „papierovú“ šupku, ktorá obaľuje strúčiky.

Foto: Shutterstock.com

Cesnak by sme mali skladovať na tmavom a chladnom mieste s dobrou cirkuláciou vzduchu. Najlepším spôsobom skladovania, ktorý dokáže ušetriť priestor v pivnici, je zavesenie cesnaku. Nikdy ho ale nevešajte na mieste s priamym slnečným žiarením. Pravidelne kontrolujte, či cesnak, ktorý skladujete, nezmäkol alebo nevyklíčil. Odrody s mäkkou stonkou je možné skladovať približne 6 až 8 mesiacov. Odrody s tvrdou stonkou môžu po štyroch mesiacoch klíčiť alebo mäknúť.

Náš tip: Ak si chcete odložiť výsadbové strúčiky na ďalší rok, vyberte si tie najväčšie a najzdravšie hlavičky. Zdravé a veľké strúčiky vám totiž zabezpečia hojnú úrodu. Cesnak na sadenie skladujte pri izbovej teplote s vyššou vlhkosťou, aby ste sa vyhli vyschnutiu.

Foto: Shutterstock.com

Záver

Vidíte? Sadenie cesnaku nie je nič zložité. Ak budete dodržiavať postup a starať sa o rastliny, odmenou vám bude hojná úroda. Na sadenie cesnaku, s ktorým si poradí aj začiatočník, nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky. A čo je na tom všetkom najlepšie? Chuť domáceho cesnaku je podstatne výraznejšia ako toho kupovaného, ktorý sa zvyčajne dováža z Číny. Domáci cesnak má zároveň vyššiu koncentráciu zdraviu prospešných látok. Práve preto sa vám rozhodne oplatí pestovať cesnak vo vlastnej záhrade alebo v byte.