Máte na pôde, v aute alebo v záhradnom domčeku nového nepozvaného hosťa? Kuna je síce roztomilé zvieratko, ale dokáže napáchať veľa škody. A to vám môže liezť na nervy. Ak sa usídlila vo vašom dome, máme pre vás kompletný zoznam metód, ako sa jej zbaviť.

Ako poznáte, že je to určite kuna?

Aby boli tieto metódy účinné, musíte sa najprv uistiť, že máte skutočne do činenia s kunou. V podkroví sa radi zdržiavajú aj iné zvieratá. Okrem kuny najmä myši, potkany, krysy a vtáky.

Kunu spoznáte podľa toho, že:

  • zvyčajne chodí sama a v noci o sebe dáva vedieť hlasným škriekaním,
  • okrem trusu si svoje teritórium značí aj silne zapáchajúcim močom a výlučkami žliaz,
  • často hromadí zdochliny a zhnité potraviny.

Môžete sa stretnúť aj s prehryzenými káblami alebo izoláciou domu. Môžu za to však aj potkany alebo krysy.

Kuna skalná je najčastejším obyvateľom podkrovia. Od kuny lesnej ju možno na prvý pohľad rozoznať podľa snehobielej hrude, ktorá jej siaha až po predné končatiny. Náprsenka kuny lesnej je menšia a žltkastej farby.

Zdroj Shutterstock

Kuna so sebou nemusí nutne prinášať len problémy

Aj keď sa snažíme čo najrýchlejšie vyhnať kunu ako nevítaného hosťa, nemusí prinášať len problémy. V záhrade vám pomôže zlikvidovať myši, potkany a iné drobné hlodavce, ktorými sa živí. Ak sa však usadí v dome, spôsobí viac škody ako úžitku.

Kuna hromadí zdochliny a zhnitú potravu, ktorá priťahuje hmyz a prináša choroby, rada hryzie izoláciu a káble, čo môže viesť k požiaru, a v neposlednom rade vás v noci budí svojím nočným škriekaním. Často si dokonca vezme aj sliepky alebo aspoň ich vajcia.

Ako sa zbaviť kuny raz a navždy

Vedeli ste, že kuna lesná je chráneným živočíchom? Preto ho nie je možné zabiť. A kto by mal na to srdce, keď je to také malé a roztomilé stvorenie. Jediným riešením je teda kunu vyhnať. Musíte však vedieť, ako na to, pretože proti vám stojí nesmelý, ale inteligentný a šikovný súper.

Pasca na kuny nie je veľmi spoľahlivá

Pri pasci na kuny, ktorá vyzerá ako klietka, je váš úspech neistý. Kuna je mazaná. Ak sa klietky alebo návnady v nej dotknete holými rukami, nemáte šancu. Kuna ucíti váš pach a vyhne sa pasci.

Ak chcete vyskúšať pascu na kuny, dbajte na to, aby ste sa klietky a návnady dotýkali len v rukaviciach. Ako návnadu môžete použiť vajce, kúsok mäsa alebo sušené ovocie.

Klietku pravidelne kontrolujte, aby ste odchytenú kunu zbytočne netrápili. Potom ju však musíte odniesť niekam ďaleko od domu, aby nemohla trafiť späť. Najkratšia bezpečná vzdialenosť je 10 km.

Ďalej sa pozrieme na spoľahlivejšie spôsoby, ako sa zbaviť kuny v podkroví a v aute.

Zdroj Shutterstock

Ako sa zbaviť kuny v podkroví?

Dobré zabezpečenie domu je základom. Kuna je veľmi mrštná a obratná. Na to, aby sa dostala do domu, potrebuje len priestor veľkosti tenisovej loptičky. Väčšinou sa do nej dostane cez strechu, kam môže vyliezť po odkvape alebo po bleskozvode. Môže však vyliezť aj po stene, ak je obložená napríklad hrubým kameňom. Veľmi dobre skáče, a to až do vzdialenosti dvoch metrov. Môže ľahko skočiť zo stromu na strechu.

Ako zabezpečiť dom, aby sa kuna tak ľahko nedostala do podkrovia?

Najskôr je potrebné nájsť všetky trhliny, ktorými môže preniknúť. V zime budete mať ľahšiu prácu. Keď napadne sneh, kuna za sebou zanechá mokré stopy. Preto podkrovie pravidelne kontrolujte.

Po zvyšok roka budete musieť hľadať diery v stenách a streche. Ale radšej nič neodkladajte. Od marca do konca leta sa kuny rozmnožujú a môže sa vám tu usadiť celá rodina. Možno tiež zistíte, že je čas na novú strechu alebo rekonštrukciu celého domu.

Keď nájdete priechody, zabezpečte ich najlepšie betónom, plechom alebo mriežkou. Majte na pamäti, že kuny sa nedajú len tak ľahko odradiť, a ak je v ich silách prekonať prekážku, pravdepodobne sa im to podarí.

Zabezpečenie vášho domova je najlepšou prevenciou a prvým krokom. Nespoliehajte sa však len na ňu a použite aspoň jednu ďalšiu metódu.

Pomôžu vám psie chlpy alebo ľudské vlasy

Jednoduché a účinné riešenie. Ľudské vlasy, psie chlpy alebo chlpy iných väčších zvierat kuny odradia. Sú to teritoriálne zvieratá, takže ustúpia silnejšiemu.

Ako sa takáto návnada používa? Vložte psie chlpy alebo vlasy do sieťoviny alebo možno do starej hodvábnej textílie a zaveste ju v blízkosti miest, kde sa kuny dostávajú do podkrovia. Zápach po čase vyprchá, takže návnadu vymieňajte každý týždeň, kým sa kuny nadobro nevytratia.

Môžete tiež vložiť pramene vlasov alebo chlpy pod kapotu auta, ak sa tam usadila kuna.

Zdroj Shutterstock

Vyskúšajte chemické lapače pachov

Ďalšou možnosťou je posypať podkrovie chemickými látkami, ktoré kunám nevonia. Stojí za to vyskúšať:

  • lacné vône do auta,
  • chlórové alebo naftalénové tablety,
  • vodu po holení,
  • starú bielizeň nasiaknutú naftou.

V obchode si môžete kúpiť aj spreje určené špeciálne na odplašenie kuny. Nevýhodou je, že vám pravdepodobne budú aj smrdieť. Sú však ideálne na použitie v aute.

S chemikáliami manipulujte vždy opatrne a dávajte pozor, aby sa do podkrovia nedostali deti.

Ako na kuny prírodnou cestou

Kuny neodrádzajú len chemické pachy, ale oplatí sa vyskúšať aj staré babské rady. Aký koktail namiešať pre kuny?

  • Pripravte si roztok z pol litra vody, litra bieleho octu a niekoľkých kvapiek čistiaceho prostriedku.
  • Prevarte liter vody a po vychladnutí pridajte dva rozdrvené strúčiky cesnaku, 10 kvapiek esenciálneho oleja z mäty pepernej a 10 kvapiek oleja z citrónovej trávy. Nevýhodou je, že tento koktail musíte nechať niekoľko dní odstáť.
  • Kávová usadenina by mala fungovať tiež. Jej horkosť kunám nevonia.

Nastriekajte pripravený roztok a jednoducho rozptýľte kávovú usadeninu po miestnosti, najmä tam, kde sa kuna dostala do domu. Robte to však pravidelne, najlepšie každý deň. Ich vôňa postupne vyprchá.

Ultrazvukové plašiče sú veľmi účinné

Ak hľadáte stopercentne spoľahlivé riešenie a nevadí vám minúť niekoľko desiatok až sto eur, vyberte si modernú ultrazvukovú rušičku. Často pôsobí aj na hlodavce, vtáky a iné nezvané zvieracie hostí.

Spúšťa sa pomocou pohybového senzora a spoľahlivo odplaší kuny. Ultrazvukový plašič mení frekvenciu a tón zvuku tak, aby si naň kuna nezvykla. Nemal by vás rušiť, pretože jeho frekvencia nie je pre ľudí počuteľná.

Zdroj Shutterstock

Odplašte kunu svetlom

Ďalším účinným riešením je silné svetlo. Nie je potrebné nič špeciálne, stačí spoľahlivý snímač pohybu a silná žiarovka. Potom nasmerujte svetlo tam, kde sa obvykle do podkrovia dostáva kuna. Len čo strčí čumák do domu a lampa sa rozsvieti, kuna utečie preč.

Môžete si zohnať aj špeciálne plašiče, ktoré kombinujú svetlo a ultrazvuk. Pri použití takéhoto zariadenia už o kunách určite nebudete počuť.

Majte doma psa alebo mačku

Ak ste uvažovali o štvornohom miláčikovi, teraz je ten správny čas si ho adoptovať. Kuna je teritoriálne zviera a keď zacíti pach väčšieho zvieraťa, stiahne sa. Zviera však musí buď behať po záhrade (a označovať ju), alebo ho raz za čas vypustite priamo do podkrovia.

Ak sa na nového člena rodiny necítite, môžete požiadať suseda, aby vám občas požičal psa. Vezmite ho do podkrovia a nechajte ho chvíľu sa rozhliadnuť. To by malo stačiť na odplašenie kuny.

Ako sa zbaviť kuny v aute?

V aute budete mať s kunou problém hlavne v zime. Tam sa chodí zahrievať. Môžete vyskúšať osvedčené babské rady:

  • ľudské vlasy alebo psie chlpy,
  • podomácky vyrábané prírodné spreje.

Alebo môžete zvoliť rýchle riešenie a použiť prípravky určené špeciálne na odplašenie kún:

  • sprej proti kunám, ktorý nastriekate na motor,
  • ultrazvukový plašič určený do auta.

Nezabudnite, že s kunou to nie je vždy jednoduché. Buďte preto trpezliví a vyskúšajte kombináciu aspoň dvoch metód.