Vstavané skrine sú obľúbeným úložným riešením do spálne, detskej izby či chodby. Hlavnými požiadavkami pri ich výbere je priestrannosť a ergonómia, resp. ľahký prístup k uskladneným veciam. Aké sú teda odporúčané minimálne rozmery vstavaných a šatníkových skríň, ktoré uspokoja vaše nároky? Čo platí pre jednotlivé sektory skrine?

Šírka vstavanej skrine

Šírka vstavanej skrine závisí v prvom rade od disponibilných možností vášho interiéru. Môžete sa rozhodnúť pre umiestnenie priestrannej vstavanej skrine po celej šírke miestnosti (stena – stena) alebo si zvoliť ľubovoľnú šírku, pri ktorej bude skriňa ukončená bočnou drevenou, resp. drevotrieskovou stenou (stena – bočná stena). Ideálna šírka pre maximálne využitie je 180 až 250 cm.

Hĺbka vstavanej skrine

Hĺbka vstavanej skrine na druhej strane závisí od účelu jej používania, teda toho, čo v skrini plánujete skladovať. Bežné je využívanie skríň so štandardnou hĺbkou 60 cm, ak ju však plánujete využiť primárne na odkladanie objemných vecí, napr. bundy a kabáty, pokojne zvoľte aj 70 cm model vstavanej skrine do chodby.

Zdroj foto: myboys.me / Shutterstock.com

Tip: Nezabudnite, že otvárací systém vnútorný priestor zmenší ešte cca o 5 – 10 cm. Tento fakt je potrebné vziať do úvahy pri navrhovaní vstavanej skrine na mieru.

Výška jednotlivých sektorov

Pri plánovaní samotného interiéru vstavanej skrine sa ponúkajú rôzne odkladacie a závesné systémy, ktoré rozdelia tento priestor na viacero dimenzií podľa typu skladovaných položiek a odevov.

Vešiaková (šatníková) tyč

Pre zavesenie blúzok, košieľ a tričiek sa zvyčajne používa dvojitá konfigurácia – prvá tyč sa nachádza vo výške min. 100 cm od podlahy, druhá vo výške 200 cm. Ďaľšia šatníková tyč by sa mala nachádzať vo výške cca 170 cm, čím sa vytvára dostatočný vertikálny priestor na zavesenie nohavíc, šiat a kabátov.

Police

Vrchná polica vo vstavanej skrini by mala byť vo výške 200 cm, teda zarovno s druhou vešiakovou tyčou pri dvojitom závesnom systéme. Medzi jednotlivými policami by mal byť zároveň úložný priestor 25 – 35 cm.

Tip: Pri plánovaní vstavaných skríň do spálne, detskej izby či chodby využite možnosti online konfigurátorov. Zadajte vaše preferované rozmery (šírka, výška, hĺbka), počet častí (dvoj, troj dverové), moduly interiéru, materiál a podobne. Celá skriňa je vo vašej réžii.

Špecifické požiadavky podľa typu oblečenia

Je vaša šatníková alebo vstavaná skriňa skutočne dostatočne priestranná, zmestia sa do nej všetky potrebné veci a prístup k nim je jednoduchý? Jednotlivé kusy oblečenia vyžadujú nasledovné metriky, ktoré súvisia so správnymi rozmermi vašej skrine:

  • blúzky, košele, topy – jedna položka potrebuje optimálne aspoň 2,5 cm priestoru z vešiakovej tyče,
  • šaty, kabáty, bundy, saká – cca 5 – 7 cm vešiakovej tyče,
  • topánky – cca 20 cm šírky police (záleží od typu obuvi),
  • svetre, rifle, tričká – pri skladaní predmetov na seba (do stĺčekov) by ste mali počítať s potrebnou šírkou aspoň 22 – 30 cm.

Tip: Pre lepšiu prehľadnosť a udržanie poriadku na policiach odporúčame použiť prispôsobiteľný rozdeľovač políc.

Doplnkové úložné systémy

Ak potrebuje skladovať aj množstvo drobných položiek, ktoré by vám inak zaberali priestor v komode alebo nočnom stolíku, je rozumné zvážiť pri návrhu vstavanej skrine na mieru aj zakomponovanie zásuviek, alebo výsuvných košov. Bežná dostupná šírka je od 45 – 75 cm.

Tip: Dajte tiež pozor, aby ste mali dostatok priestoru na ich plné vysunutie a dostali sa tak aj do zadnej časti – zásuvky potrebujú o trochu väčší priestor, vzhľadom na úchytky.

K praktickým komponentom do vstavaných skríň, ktoré si môžete kúpiť aj dodatočne, patria napríklad úložné boxy, závesné organizéry, vákuové obaly či nástenné drôtené botníky.