Veľká noc sa rýchlo blíži. Možno uvažujete, že sa tento rok vybavíte vlastnoručne upleteným korbáčom. Ale: ako upliesť korbáč? Našťastie to nie je až také ťažké, stačí sa vybaviť niekoľkými elastickými prútikmi a naším návodom na pletenie korbáča. Úspech sa skôr či neskôr dostaví! Ukážeme vám, ako krok za krokom upliesť veľkonočný korbáč so 4, 6 a 8 prútikmi. Je na vás, aby ste si vybrali, ktorá z nich sa hodí lepšie.

Čo potrebujete na pletenie korbáča

Hoci výroba korbáča nie je zložitý proces, oplatí sa naň pripraviť vopred. Musíte začať tým, že nájdete (alebo kúpite) správne vetvičky. Budete si tiež musieť pripraviť nástroje, bez ktorých sa nezaobídete. A nakoniec stuhy, ktorými budete korbáč zdobiť.

Ktorým prútikom dávať prednosť

Vetvičky musia byť čerstvé, mladé, rovné, pružné a dostatočne dlhé na to, aby sa dali použiť na korbáč. Ak si ich budete vyberať sami, navštívte miesta, kde rastú vŕby. Zvyčajne v okolí vody. Vŕby vhodné na výrobu vetvičiek sú vŕby biele alebo najlepšie vŕby košikárske.

Čo sa týka dĺžky prútika, prispôsobte ho zamýšľanej dĺžke korbáča. Približne pätina dĺžky sa stratí pletením. Takže z metrového prútika získate maximálne 80 cm dlhý hotový korbáč. Prútiky nemusíte strihať do roviny vopred, ale až po zhotovení rukoväte, pozri nižšie.

Vždy si zaobstarajte viac prútikov, než s koľkými budete pliesť, plus prútik na rukoväť. Nikdy neviete, koľko z nich sa zlomí alebo bude mať nevhodný tvar pre váš štýl pletenia.

Akými farbami ozdobiť korbáč?

Tradičné jarné farby sú červená, modrá, zelená a žltá. Preto by mali byť stuhy, ktoré si pripravíte na korbáč, v týchto farbách. Samozrejme, môžete siahnuť aj po iných farbách, ale tie už nebudú v súlade s tradíciou. Stuhy by mali byť vyrobené z látky, aby vydržali náročnú prácu, ktorú korbáč vykonáva. A aby sa nezašpinili (krepový papier, ak sa namočí, nepríjemne sa špiní).

Foto: Shutterstock.com

A čo náradie? Najmä nôž a kliešte

Na pletenie korbáča budete potrebovať predovšetkým svoje ruky. Nožom však zarovnáte prúty v rukoväti a na konci korbáča a kliešte vám pomôžu zafixovať polohu prútika, ktorým budete omotávať a formovať rukoväť. Potom už snáď len nožnice na strihanie mašličiek.

Ak sa chystáte zakončiť korbáč povrázkom (ak ste začiatočník, toto rozhodnutie schvaľujeme), pripravte si silný povrázok.

Ako skladovať prútiky pred pletením

Prútiky by ste nemali skladovať príliš dlho, aby nevyschli a nestali sa krehkými. Čím viac miazgy v nich zostane, tým lepšie sa s nimi bude pracovať, vrátane prútika, ktorý si vyberiete na rukoväť. Ak ich musíte skladovať, robte tak na chladnom mieste v ľahu, s čo najmenším prístupom vzduchu.

Alebo aspoň postavené vo vode. V takom prípade opäť zastrihnite konce prútikov, aby sa rezy zachovali čerstvé a voda sa dostala do prútikov. Prútiky nebudú môcť „piť“ cez suché rezy.

S akým predstihom pliesť korbáč?

Korbáč by mal byť čerstvý, aby opravdu svojou sviežosťou „omladil“ ženu, ktorej mávaním korbáča venujete svoju pozornosť. Ideálne je strihať prútiky a pliesť korbáč ráno na Veľkonočný pondelok. Nie vždy je to však uskutočniteľné, preto ho upleťte napríklad víkend pred Veľkonočným pondelkom, najskôr asi týždeň pred Veľkou nocou.

Ako skladovať pripravený korbáč?

Ak chcete zachovať čerstvosť korbáča, kým ho budete môcť použiť, skladujte ho podobne ako prútiky: na chladnom, mierne vlhkom mieste, na ležato. Prútený korbáč môžete skladovať aj v nádobe, pričom jeho spodná časť je ponorená vo vode. Potom, samozrejme, nezabudnite rukoväť vysušiť, aby prútený korbáč nebol nepríjemný.

Foto: Shutterstock.com

Ako upliesť korbáč: základné pokyny

Predtým, ako začnete pliesť korbáč, musíte sa rozhodnúť, aký štýl a koľko prútikov si vyberiete. Ukážeme vám najčastejšie používané techniky pletenia korbáča so 4, 6 alebo 8 prútmi. Vyššie počty sa na internete len ťažko popisujú a musíte vedieť, ako pliesť aspoň zo 6 vetvičiek.

Čím menej prútia, tým ľahšie sa bude korbáč pliesť. Prečo? Budete mať menej prútov, ktoré budete musieť „strážiť“ pričom ich však budete musieť obtáčať alebo inak zahrnúť do pletenia. Na druhej strane: čím nižší počet vetvičiek, tým slabší bude korbáč a tým „obyčajnejší“ bude mať vzhľad.

Ako upliesť korbáč zo 4 prútov

Najjednoduchší korbáč sa dá upliesť zo 4 prútov a piateho na rukoväť. Postup je nasledovný:

Rukoväť

Rukoväť korbáča nie je vyrobená z ničoho iného ako z ďalšieho prútika omotaného okolo spodnej časti prútikov, z ktorých sa potom upletie samotný korbáč. Ak máte veľmi tenký prútik, ktorý sa ľahko obtočí okolo ostatných prútikov, máte vyhraté.

V opačnom prípade môžete použiť ostrý nôž a prútik pozdĺžne rozrezať, aby ste vytvorili rukoväť. Vznikne tak polkruhový prútik, ktorý bude pružnejší a, čo je dôležitejšie, oveľa lepšie „sadne“ aj ako rukoväť. Lenže pozdĺžne rozrezanie na polovicu bude vyžadovať trpezlivosť. A veľmi ostrý nôž. Ako na to?

Máte pripravený prútik? Uchopte štyri vetvičky, ktoré budú tvoriť korbáč, tak, aby ich základňa (hrubšie časti) tvorila štvorec. Asi tri až päť centimetrov nad koncom vetvičiek vložte koniec vetvičky rukoväte do stredu medzi vetvičky. A silno ju stlačte, aby sa nemohla vysunúť.

Začnite obtáčať okolo prútikov smerom nahor. Ak je prútik pozdĺžne rozrezaný, umiestnite ho tak, aby rez smeroval dovnútra korbáča. Omotajte toľkokrát, koľkokrát chcete, aby bola rukoväť dlhá. Koniec prútika podľa potreby zastrihnite a zastrčte ho medzi prútiky korbáča. Pomocou klieští ho zatiahnite dovnútra, aby sa nevysunul. Prípadne ho môžete zaistiť pomocou povrázku.

Foto: Shutterstock.com

Keď je rukoväť hotová, zastrihnite alebo zarovnajte konce spodnej časti korbáča.

Samotný korbáč

Základ korbáča je hotový, tak sa pustime do pletenia! Umiestnite korbáč medzi kolená s rukoväťou, aby lepšie držal. Rozdeľte vetvičky na dve a dve, pričom každú dvojicu uchopte do jednej ruky. Toto je východisková pozícia. Ako upliesť korbáč?

Vezmete vonkajší ľavý prútik, prestrčíte ho vrchom medzi prvým a druhým prútikom v pravej ruke. Hneď potom ho vrátite do ľavej ruky zdola, ale zoradíte ho ako vnútorný (ako druhý zľava). Prvým prútikom sa stane prútik, ktorý začínal ako druhý zľava.

Teraz zopakujte rovnaký postup, ale sprava. Vonkajší pravý prútik prestrčte cez prútiky v ľavej ruke. A zdola ho vráťte do pravej ruky, ale do vnútornej polohy. A to je celý proces. Teraz už len opakujte, kým nebude korbáč upletený.

Zakončenie

Korbáč môžete ukončiť druhou menšou rukoväťou. To je však skôr pre skúsenejších. Ak začínate, je istejšie, ak vetvičky pevne zviažete šnúrkou. Potom ju previažte farebnými stužkami, aby ju nikto nevidel a nemohol odhaliť. V prípade potreby prútky skráťte tak, aby boli rovnako dlhé.

Foto: Shutterstock.com

Ako upliesť korbáč zo 6 prútov

Pletenie prútov je trochu zložitejšie. Ale nie v procese pletenia, ten zostáva rovnaký, len v koordinácii ostatných prútov. Ideme na to:

Rukoväť

Rukoväť je rovnaká ako pri 4 prútikoch, ale namiesto štvorca zostavíte prútiky do päťuholníka so šiestym prútikom uprostred. A potom vložíte siedmy, pevne ho zovriete a omotáte prútik okolo základne korbáča toľkokrát, koľkokrát chcete, aby bola rukoväť dlhá. A koniec rukoväte bude rovnaký.

Foto: Shutterstock.com

Samotný korbáč

Spôsob pletenia so štyrmi alebo šiestimi vetvičkami je rovnaký. Jediný rozdiel je v tom, že namiesto dvoch prútikov máte v každej ruke tri prútiky. Opäť vezmete vonkajší prútik z ľavej ruky, prevlečiete ho medzi prvým a druhým prútikom v pravej ruke (počítajúc od vonkajšieho prútika) a nakoniec ho vrátite do ľavej ruky zdola, ale na pozíciu najvnútornejšieho prútika.

Rovnaký postup zopakujte aj z pravej strany. Takto pokračujte stále dokola, až kým neupletiete celý korbáč. Pri pletení sa musíte sústrediť na rovnomerné uťahovanie, a to viac ako pri štvorprúdovom vzore. Čím viac vlákien, tým ľahšie sa prejavia nerovnosti.

Foto: Shutterstock.com

Zakončenie

Zakončenie je rovnaké ako pri 4 prútoch, vrátane ich zastrihnutia, aby boli rovnako dlhé.

Ako upliesť korbáč z 8 prútov

Osem je pravdepodobne maximálny počet prútikov, ktoré dokážete ako začiatočník vpliesť do korbáča. A pozor, v postupe je malá zmena. Ale je to naozaj len drobnosť. Ideme pliesť s ôsmimi prútmi:

Rukoväť

Na rukoväti sa nič nemení. Iba pôvodná zostava prútika. Zostavte ich tak, aby ste ich mohli rozdeliť na dve časti – a medzi ne vložte začiatok prútika, ktorý použijete na rukoväť. Potom ho len obtočte a koniec prútika zasuňte dovnútra.

Foto: Shutterstock.com

Samotný korbáč

Opäť začnite rozdelením prútikov na dve časti. Teraz držíte po štyri prútiky v ľavej a pravej ruke. Vezmite prvý prútik z ľavej ruky a prestrčte ho (pozor!) medzi druhý a tretí prútik v pravej ruke. Takže doprostred. A zospodu ju vráťte späť do ľavej ruky, tu opäť v najvnútornejšej polohe.

Rovnaký postup zopakujte aj z pravej strany. Nezabudnite, že pretláčate medzi druhým a tretím prútikom. Opakujte, kým nedokončíte korbáč.

Foto: Shutterstock.com

Zakončenie

Zakončenie je rovnaké z ôsmich prútov ako zo šiestich alebo štyroch. Tu nie je potrebné nič meniť.