Nemusíte nutne chodiť po blate, aby ste si zašpinili nové topánky. Na svetlej aj tmavej obuvi sa čoskoro prejaví prašné mestské prostredie. Ako im teda prinavrátiť pôvodný lesk? Vyperte ich v práčke! Ale pozor, nie každý materiál je na to vhodný.

Pranie oblečenia považujeme za samozrejmosť. Asi nikto z nás by nechodil v košeli, ktorá nebola mesiac vypraná. Ale čo topánky? Často sa na ne pri starostlivosti zabúda. Špinavé topánky však môžu zničiť vzhľad celého oblečenia. Ak teda vaše topánky vyzerajú, že už niečo prežili, vyperte ich v práčke. Len sa uistite, že materiál vašich topánok je vhodný na pranie, a pozrite si podrobné pokyny, ako topánky vyprať v práčke, aby vyzerali opäť ako nové.

Foto: Shutterstock.com

Je bezpečné prať topánky v práčke?

Bojíte sa dať špinavé topánky do práčky, aby ste nezničili nielen topánky, ale aj samotnú práčku? Môže sa stať oboje, ale len vtedy, ak nebudete dodržiavať jednoduché pokyny, ktoré sme pre vás napísali v tomto článku. Ak si vyberiete správnu obuv a vyperiete ju podľa pokynov, nemusíte sa obávať o svoje topánky ani o práčku.

TIP: Majte na pamäti, že ak je vaša obuv ešte v záruke a pranie v práčke nie je uvedené ako odporúčaná metóda údržby, praním zaniká záruka.

Ktoré topánky patria do práčky a ktoré by sa nikdy nemali prať?

Ako sme spomenuli na začiatku, nie každý materiál by vydržal pranie v práčke. Ak chcete mať istotu, že svoje topánky vyčistíte bez poškodenia, najprv zistite, z akého materiálu sú vyrobené.

Textilné topánky

Textilná obuv je určite najvhodnejšia na pranie v práčke. Plátenné topánky alebo tenisky, ktoré raz za čas oživíte v práčke, vydržia v pohode. Textilné vlákna sú náchylné na usadzovanie prachu a nečistôt a najjednoduchším spôsobom ich čistenia je pranie. Textilnú obuv z bavlny a syntetických vlákien, ako je polyester alebo nylon, môžete prať v práčke.

Foto: Shutterstock.com

Semišové topánky

Na druhej strane semišové topánky neprežijú pranie v práčke bez poškodenia. Semiš je pomerne náročný na údržbu. Skôr ako začnete čistiť, pripravte si špeciálnu semišovú kefu, vycpite topánky papierom, aby držali tvar, a potom ich jemne vykefujte v jednom smere. Vždy čistite za sucha, inak sa špina len hlbšie zapracuje do materiálu!

Foto: Shutterstock.com

Koženkové a kožené topánky

Koža a koženka sú ďalšie materiály, ktoré rozhodne nesmú do práčky. V ideálnom prípade stačí koženú a koženkovú obuv utrieť vlhkou handričkou (môžete pridať trochu mydla alebo špeciálny prípravok na kožu/koženku). Keď sú topánky suché, nezabudnite ich vždy naimpregnovať, aby materiál nepopraskal.

Foto: Shutterstock.com

Goretexové topánky

Goretexová membrána vytvára na topánkach nepremokavú vrstvu, ktorá by sa praním v práčke s bežným pracím prostriedkom zničila. V ideálnom prípade by sa takéto topánky mali prať v práčke alebo ručne s použitím špeciálneho pracieho prostriedku, ktorý je vhodný na membránové materiály.

Foto: Shutterstock.com

TIP: Do práčky nedávajte ani topánky, na ktorých sú prilepené rôzne ozdobné prvky. Mohli by sa poškodiť alebo úplne odlepiť a spôsobiť neporiadok v práčke.

Ako prať topánky v práčke krok za krokom

Chcete vyčistiť topánky, ktoré v pohode zvládnu pranie v práčke? Pozrite si podrobné pokyny, vďaka ktorým nepoškodíte topánky ani práčku.

Čo budete potrebovať

Skôr ako začnete prať, uistite sa, že máte všetko potrebné. Budete potrebovať nasledujúce:

  • Tekutý prací prostriedok – klasický prášok sa nerozpúšťa tak dobre a mohol by na topánkach vytvoriť mapy.
  • Sieťku na bielizeň (alebo obliečku na vankúš), do ktorej si môžete vložiť topánky a šnúrky. Tým sa chráni obuv pred mechanickým poškodením, ako aj bubon práčky.
  • Mäkkú kefku na čistenie podrážok. Kľudne použite starú zubnú kefku.
  • Starý uterák alebo inú tkaninu vhodnú na naplnenie práčky.

Zbavte topánky najväčšej špiny

Obuv, ktorá má na podrážke blato alebo kamienky, do bubna nepatrí. Preto najskôr očistite topánky od hrubých nečistôt, ktoré by mohli poškodiť práčku a ešte viac znečistiť zvyšok topánok. Na čistenie podrážok a gumových častí obuvi použite kefku.

Foto: Shutterstock.com

Vyberte šnúrky a vložky

Odstráňte všetky časti, ktoré nie sú pevnou súčasťou obuvi. Zvyčajne ide o šnúrky a vložky do topánok. Ak by ste nechali šnúrky v topánkach, topánky by sa nečistili rovnomerne. Vložky by sa potom mohli v práčke deformovať.

Nikdy neperte šnúrky samostatne v práčke, pretože môžu spôsobiť nepríjemnosti v bubne. Alebo by sa mohli dostať ďalej do práčky z bubna a museli by ste zavolať opravára, aby ich odstránil. Preto ich vždy perte vo vrecku na jemné prádlo alebo v ruke. Ručne perte aj vložky do topánok.

Vložte topánky do sieťky na pranie a naplňte bubon

Ak chcete ochrániť obuv pred mechanickým poškodením, vložte ju do sieťky na bielizeň alebo obliečky na vankúš. Do bubna môžete tiež vložiť staré uteráky alebo deku, aby ste ešte viac znížili opotrebovanie obuvi počas prania. Určite však neperte topánky s bežným oblečením.

TIP: Vždy používajte výplň, o ktorej ste si istí, že nefarbí, nepúšťa chĺpky ani nevytvára žmolky.

Foto: Shutterstock.com

Aký program a prací prostriedok vybrať

Teraz už len stačí pridať tekutý prací prostriedok a vybrať šetrný program s teplotou 30 °C alebo maximálne 40 °C. Novšie práčky majú dokonca špeciálny program na pranie obuvi.

Ak vaša práčka nemá takýto program, vyberte program pre jemné tkaniny alebo iný program bez odstreďovania. Prípadne môžete ešte zvoliť najnižšiu rýchlosť odstreďovania.

Ako správne vysušiť topánky

Topánky sú vypraté, zostáva už len ich vysušiť. V ideálnom prípade sa vyhnite sušeniu v sušičke, pri ktorom môže dôjsť k poškodeniu obuvi pri vysokých teplotách. Jedinou výnimkou je sušenie v sušičke, ktorá má program na sušenie obuvi. Vždy však používajte špeciálny držiak na topánky, ktorý umiestnite do sušičky, aby ste zabránili mechanickému opotrebovaniu.

Vzhľadom na vysoké teploty nie je príliš vhodné ani sušenie priamo na kúrení. Naopak, je dobré nechať topánky samovoľne vyschnúť na slnku alebo pri radiátore.

Foto: Shutterstock.com

Pred sušením najprv nechajte z topánok odkvapkať prebytočnú vodu alebo do nich vložte pokrčené noviny, ktoré odsajú vlhkosť a pomôžu topánkam udržať tvar. Keď sú noviny nasiaknuté, vymeňte ich za suché.

Ako ošetriť obuv po praní

Topánky sú vyprané a vysušené. Čo ďalej? Aby ste ich po čase nemuseli znovu prať, odporúčame ich impregnovať. Impregnácia chráni obuv pred znečistením a predlžuje jej životnosť.

Nezabudnite na pravidelnú impregnáciu, aby ste zabránili prenikaniu nečistôt hlbšie do topánok.

Nezabúdajte na pravideľnú starostlivosť

Už viete, ako prať topánky v práčke, teraz len musíte zistiť, ako sa o topánky starať, aby ste ich prali čo najmenej.

Ak sa topánky zašpinia, vždy ich nechajte uschnúť a potom odstráňte nečistoty suchou kefou. Je možné, že suchým kefovaním sa neodstráni všetko. V takom prípade použite na škvrny mydlovú vodu a jemnú kefku.

Vždy sa odporúča nechať topánky po nosení najprv vyschnúť a až potom ich uložiť do uzavretej skrine na topánky. Takto nebudú zapáchať a nebudú sa v nich tvoriť baktérie alebo plesne.

Vaša obuv bude príjemne voňať, ak budete vnútro topánok pravidelne ošetrovať špeciálnymi sprejmi, ktoré zabraňujú množeniu baktérií, a tým aj zápachu, ktorý spôsobujú premnožené baktérie.