Rozhodnutie mať domácu posilňovňu môže padnúť z rôznych dôvodov. Možno sa vám nechce platiť za cvičenie, možno nemáte v blízkosti žiadne dobré fitness centrum alebo ste rozhodnutí maximalizovať svoj športový výkon s podporou domácich tréningov. Pomoc interiérového dizajnéra asi nebudete potrebovať, no ak to nemá byť len vyrolovaná podložka pred televízorom alebo činky ukryté za šatníkom, majte jasné predstavy a presný plán. Poradíme vám, ako si viete zariadiť domácu posilňovňu tak, aby bola ideálna (aj) na funkčné tréningy.

Podstata funkčného tréningu spočíva v tom, že vykonávate cvičenia, ktoré majú funkciu aj v každodennom živote, a teda nielen v posilňovni. Telo a svaly sa pohybujú svojim prirodzeným spôsobom. Netrénujete každú svalovú skupinu izolovane, ale vnímate svoje telo ako jeden celok.

Pri návrhu domácej posilňovne by ste mali myslieť v prvom rade na seba, a máme tým na mysli váš vlastný štýl cvičenia, ako aj vaše individuálne potreby a očakávania v prípade akéhokoľvek typu športu. Ak vychádzame z vyššie uvedeného pokusu o definíciu funkčného tréningu, pri tomto druhu fyzickej aktivity je to ešte podstatnejšie. Tento pojem znamená niečo iné pre skúseného športovca, pre človeka, ktorý vedie sedavý životný štýl, pre ženy po pôrode a pre ľudí, ktorí pravidelne cvičia na rekreačnej úrovni.

Ktorá izba bude tá pravá? 

Pokiaľ dostatok miesta na zariadenie domácej posilňovne máte iba v jednej miestnosti, táto otázka je už vo vašom prípade zodpovedaná. Ak si ale môžete vyberať, dobre si premyslite, ktorý kútik vášho príbytku bude ten pravý pre tieto účely. 

Miestnosť by mala disponovať tvrdou podlahou. Možno, že vo vašich predstavách domáce cvičenie prebieha na koberci, ale nie je to dobrý nápad z rôznych dôvodov. Jednak to nie je hygienické, pretože koberec nedokážete po každom tréningu tak dôkladne vyčistiť ako karimatku alebo jogamatku. Nevýhodou je aj to, že materiál koberca vám nemusí vyhovovať pri pohyboch vyžadujúcich si protišmykový povrch.

Od podlahy sa presuňme rovno k stropu, a to konkrétne k jeho výške. Nie je jedno ani to, či z neho niečo visí, napríklad luster. Rátajte s tým, že keď vyskočíte, plafón sa k vám dostane o 20-30 centimetrov bližšie, a ak táto podmienka nebude splnená, zúži sa aj portfólio cvičení, ktoré môžete vykonávať vo svojej domácej posilke. 

Ak nebývate sami, tak si vyberte takú miestnosť, ktorá je dostatočne izolovaná od ostatných. Možno dostanete chuť na cvičenie skoro ráno, a vaši spolubývajúci asi nebudú príliš nadšení zo všetkých zvukov, ktoré môžu uniknúť z vášho tréningu.

Aj domáca posilňovňa môže byť štýlová

Keď sa hovorí o zvyšovaní motivácie pravidelne cvičiť, jednou z užitočných rád je mať nejaký príjemný vizuálny podnet. Pre niekoho to môže byť trendy tepláková súprava, pre iných príjemné prostredie. Zariaďte si takú domácu posilňovňu, do ktorej sa budete tešiť a v ktorej sa budete cítiť plní energie. To však nepôjde pri neporiadku alebo chaotickom usporiadaní pomôcok.

Zoberte si papier a pero. Predstavte si, že ste v posilňovni, ktorá je pre vás ideálna. Môže to byť na základe vlastných skúseností, ale ak nemáte žiadne, skúste sa inšpirovať článkami a fotkami z internetu. 

Myslite aj na iné komponenty, než aké priamo súvisia s fyzickým pohybom. Okrem činiek, balančných podložiek, karimatky alebo jogamatky vašu domácu posilňovňu zútulní napríklad aj malý bar s výživovými doplnkami. Tento nápad môžete pozdvihnúť na ešte vyššiu úroveň, veď kreativite sa medze nekladú. Napríklad, majte samostatnú šálku na kolagén s vtipným nápisom, dizajnovú nádobu na proteín alebo dávkovač cukríkov na vitamín C. 

Nebude vás to motivovať iba k cvičeniu, môže to byť účinným tréningom pravidelnosti užívania výživových doplnkov. Zdravý životný štýl nie je len o fyzickej aktivite, v takej istej miere by ste mali sledovať aj to, či prijímate tie látky, ktoré vaše telo potrebuje. Napríklad, kolagén pomáha športovcom, ale jeho užívanie sa odporúča každému, kto chce spomaliť proces starnutia. Síce v poslednom období sa spája skôr s jeho pozitívnym vplyvom na vonkajšiu krásu, ale podľa overeného výrobcu vysoko účinného kolagénu Inca Collagen ešte podstatnejšou funkciou tejto látky je to, že podporuje zdravie celého pohybového aparátu.

TIP: Kúpte si kolagén v akcii a doplňte si zásoby na dlhšiu dobu.