Ručné osobitá dekorácia, ktorá vnesie do interiéru slobodu a bohémskeho ducha. To je macramé. Textilné technika, pomocou ktorej môžete vyrobiť celý rad bytových dekorácií a doplnkov. Kde sa tu vôbec vzalo a ako ho do interiéru vhodne zakomponovať?

Macramé v posledných rokoch zažíva nebývalú popularitu. Podnecuje kreativitu, ale tiež má širokú možnosť využitia. Či už ho zvolíte ako dekoráciu do bytu alebo by podľa vás mala spĺňať aj praktický účel, prídete si na svoje. Ktoré produkty macramé by vyhovovali vám?

Čo je macramé?

Macramé čiže drhání sa využíva pri výrobe dekorácií, ale aj kabeliek, opaskov alebo odevov. Jeho podstata spočíva v kombinovaní dvoch rôznych druhov uzlov – plochového a rebrového. Opakovaním uzlov alebo naopak ich striedaním môžeme docieliť zaujímavého vzoru, kedy látku splietajú do najrôznejších variácií.

Kde sa macramé vzalo? 

Macramé má dlhú tradíciu, hoci o presnom vzniku sa vedú debaty. Máme ale dôkazy, že táto technika bola rozšírená už v 15. storočí na území dnešného Francúzska a Talianska. Počas 19. storočia sa stalo populárnym medzi námorníkmi, ktorí techniku používali potrebné pre ozdobenie kormidla alebo lodných zvonov.

V 70. rokoch bolo macramé nesmierne populárny a dnes opäť zažíva renesanciu. Dnešné macramé výrobky ale dostávajú modernejší nádych.

Aké druhy macramé existujú 

Macramé môže byť skvelou dekoráciou v interiéri, ale len u nich to nekončí. Macramé technikou môžete vytvoriť háčkované aj šaty, náušnice, náramky alebo pásky na nohavice. Praktické využitie nájdu tiež ako závesy či záclony, tienidlá na lampy a lustre alebo hojdacie siete. Tu už je ale treba väčší um a viac skúseností.

Najčastejšie produkty vyrobené macramé technikou:

  • závesy na izbové kvetiny
  • dekorácie na stenu
  • lapače snov
  • koberčeky a taburetky
  • závesy a záclony
  • šperky a doplnky
  • tienidlá
  • poličky
  • hojdacie kreslá
  • podtácky a podložky na stôl

S čím macramé v interiéri kombinovať?

Macramé je v interiéri dekorácie pomerne univerzálny, najviac ale sedí Boho štýlu a scanda. Kombinovať ho môžete s pletenými prikrývky, vankúšiky, lampášmi aj lapači snov. Dajú sa tiež využiť pre závesné kvetináče alebo poličky. Každý kúsok je originál a vyzerá trochu inak. Zaručuje to jednak technika, jednak voľba materiálov aj odlišné kombinácie uzlov.

Ako si upliesť vlastné macramé

Tkané macramé môže byť časovo náročnejšia činnosť, je potrebné si k nemu hľadať cestu a pomaly sa učiť nové a nové štýly.

Najdôležitejších je pár základných uzlov. Treba ich rovnomerne uťahovať a vodiacu niť smerovať pod určitým uhlom.

Medzi najčastejšie uzly patrí uzol polovičný, striedavý, základné a štvorcový. Potom stačí podľa vlastnej fantázie obmieňať poradie a uhol vodiaci šnúry.

Hotové produkty môžete dozdobiť napríklad korálky, perím, alebo je zafarbiť.