V posledných rokoch popularita betónu a jeho rozmanitých využití v interiéri rastie. Môžete si tak do bytu zaobstarať nielen betónové kvetináče, stoličky, tienidlá lámp a svietidiel, ale aj obrazy. A to aj do detskej izby. Neveríte?

Ak hľadáte netradičné obrazy, ste na správnej adrese. Výrobe obrazov z betonu sa totiž už nejaký ten piatok venuje brnenská firma Liton.

Pri zrode tejto značky stáli manželia Simona s Jiřím, ktorí sú obaja kreatívne tvory a po tom, čo im po rekonštrukcii bytu zostal cement aj piesok, vytvorili svoj prvý betónový obraz. Onedlho vznikla v skratke značka Liton, ktorej názov je spojením linorytu s betónom.

Textúra aj dizajn Liton obrazov je jedinečná. Každá výroba začína autorským linorytom, čiže akousi formou, ktorá sa do betónu odtlačí. Používa sa buď špeciálne umelecké lino, alebo recyklované, ktoré okrem vyrezaného vzoru môže obsahovať aj jedinečné prvky v podobe odtlačkov drevených podláh, ktoré lino zakrývalo. Tie sa potom môžu otlačiť spolu so vzorom do betónu.

Dokonalé nedokonalosti

Pretože je betón primárne stavebný materiál, môžu sa v obraze objaviť miniatúrne bublinky, škvrny či mierne farebné odchýlky, ktoré sa líšia kus od kusu. Práve také drobnosti ale podčiarkujú jedinečný vzhľad betónových obrazov a z každého tak robia originálny kus.

Foto: Litone.cz
Foto: Litone.cz
Foto: Litone.cz
Foto: Litone.cz
Foto: Litone.cz

Obrazy podľa priania

Okrem štandardných motívov, ktoré má firma Liton v ponuke, vám môžu obraz vytvoriť aj na mieru. Stačí zaslať logo, fotku alebo námet. Najčastejšie veľkosti obrazov sa pohybujú v rozmeroch od 30 × 40 cm, 40 × 60 cm, 45 × 45 cm až do 70 × 100 cm.

Betónom skrášlite aj detskú izbičku

Okrem dizajnových obrazov ale nájdete u značky Liton aj kolekciu do detskej izbičky. Sú tak krásnym darčekom k narodeninám, Vianociam, narodenie dieťaťa … Že betón do detskej izby nepatrí už je skrátka prežitok, čo myslíte?

Foto: Litone.cz
Foto: Litone.cz

Ako ste na tom s betónom v interiéri vy? Dáte mu šancu? Dajte vedieť!