Máte starší byt či dom a chceli by ste jeho interiéru dodať moderný charakter? Zároveň však nemôžete investovať tisícky eur do kompletnej rekonštrukcie? Máme pre vás niekoľko tipov, ako viete aj domácnosť, ktorá už má svoje roky, premeniť na nepoznanie prostredníctvom vhodných izbových rastlín a jedinečných obrazov. 

Najjednoduchším spôsobom, ako bývaniu dodať moderný charakter, sú obrazy

Obrazy, ktoré vzbudzujú emócie 

Azda najjednoduchším spôsobom, ako viete bývaniu dodať moderný charakter, sú práve jedinečné obrazy. Tie ľahko zavesíte na steny do obývačky, kuchyne, pracovne, detskej izby, ale pokojne aj kúpeľne alebo predsiene. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že obraz nevie významne zmeniť výzor interiéru, no opak je pravdou. V mnohých prípadoch dokáže doslova zázraky! 

Pri výbere obrazov sa môžete rozhodnúť pre rôzne zaujímavé motívy. Prinášame vám tipy na niekoľko najpopulárnejších, ktoré zaručene dodajú vášmu bývaniu moderný nádych

Obrazy s motívmi prírody  

Hory, lesy, lúky a polia, kvety, zvieratá či listy. Tieto motívy pôsobia mimoriadne upokojujúco a do domácnosti vnášajú pohodovú atmosféru. Zároveň však pôsobia moderným dojmom. Výborne oživia nevyužité steny a perfektne zapadnú prakticky do ktorejkoľvek miestnosti. Obvykle v nich dominuje zelená farba, ktorá sa dá veľmi dobre doladiť s ostatnými odtieňmi v domácnosti

Obrazy prírody pôsobia upokojujúco a do domácnosti vnášajú pohodovú atmosféru

Abstraktné obrazy 

Abstraktné umenie sa v dnešnej dobe teší veľkej obľube a môže byť perfektným spôsobom, ako dodať interiéru moderný nádych. Vyberať si môžete spomedzi jedinečných motívov, ktoré vás zaujmú svojou farebnosťou a do domácnosti vnesú život

Najkrajšie na nich je to, že jednotlivé motívy častokrát nie sú jednoznačne definovateľné. Každý v nich môže vidieť niečo iné. Aj keď sa na ne budete pozerať každý jeden deň, nikdy vás neomrzia. 

Čiernobiele obrazy 

Výhodou čiernobielych obrazov je skutočnosť, že sa jednoducho doladia s ostatnými farbami v miestnosti. Pôsobia minimalisticky, elegantne a pozdvihnú dizajn domácnosti na nový level. 

Naša rada: Pri výbere obrazov dbajte na správnu veľkosť. Ak máte menšiu miestnosť, nedávajte do nej veľké obrazy. Mohlo by sa stať, že opticky ešte viac zmenšia priestor. Uprednostnite preto skôr malé verzie. 

Čiernobiele obrazy pôsobia minimalisticky, elegantne a pozdvihnú dizajn domácnosti

Sety obrazov 

Sety obrazov sú vhodné najmä do miestností s väčšími nevyužitými stenami. Zvyčajne pozostávajú zo 4 obrazov, ktorých pozíciu na stene si viete prispôsobiť podľa vašich predstáv. 

Samozrejme, vyššie uvedenými druhmi obrazov výber nekončí. Rozhodnúť sa môžete tiež pre obrazy s fotografiami miest, vesmíru a hviezd alebo rôznymi citátmi, prípadne pop art obrazy. Všetky z nich spravia vašu domácnosť modernejšou. 

A čo rastliny do domácnosti? 

Aj rastliny dokážu do značnej miery zmeniť charakter vašej domácnosti. Dodajú jej moderný nádych, no naviac prinesú aj praktické benefity. Pomôžu čistiť vzduch a počas dňa budú vyrábať kyslík. Spríjemnia tak váš každodenný život. 

Set obrazov s morskou tematikou krásne dopĺňa jednoduchú obývačku

Aj pre začiatočníkov 

Pokiaľ chcete vašej domácnosti dodať moderný nádych, odporúčame uprednostniť exotickejšie rastliny. Zaujímavou voľbou sú napríklad kaktusy, ktoré sa dajú zohnať v rôznych veľkostiach a môžu mať rozličné unikátne tvary. A to najlepšie? Vyžadujú len minimálnu starostlivosť! 

Medzi vhodné rastliny pre začiatočníkov patrí aj aloe vera, horská palma, svokrin jazyk či fikus benjamín. Umiestniť ich môžete napríklad do kuchyne, obývačky alebo pracovne. Do vlhkého prostredia kúpeľne sa hodí popínavý fikus, zelený tuf či filodendron previsnutý.
Foto: Nostre.sk