Poznáte to, však? Začne jar a vy už naplno snívate o záhradnej idylke, ktorú si budete užívať počas celého leta. No keď prídu tie vytúžené chvíle, nič nie je tak, ako ste si plánovali. Mravce si na úrode pochutnajú skôr, ako ju stihnete obrať, večerný relax na ležadle je automaticky spojený s 20 novými štípancami od komárov a ten nádherný reprezentatívny trávnik je doslova posiaty krtincami. Ach!

Návod, ako sa zbaviť škodcov v záhrade

Nemajte hlavu v smútku, s takýmito nepríjemnými problémami sa stýka každý majiteľ záhrady. Škodcovia sú tu predsa na to, aby nám škodili. Oni si len robia svoju robotu. Nemôžeme im to predsa mať za zlé… Alebo môžeme?

Pokiaľ si nechcete nechať pokaziť leto, so škodcami by ste mali zatočiť ešte predtým, ako sa rozmnožia a spôsobia vám veľké škody. No žiadny strach, nemusíte používať žiadne „neľudské“ metódy. Zozbierali sme pre vás skúsenosti záhradkárov a rady biológov, vďaka ktorým vám prinášame cenné tipy, ako sa zbaviť tých najčastejších záhradných škodcov. Vyskúšajte ich aj vy a ukážte neželaným návštevníkom, kto je pravým pánom vášho pozemku!

Ako sa zbaviť mravcov v záhrade?

Mravce sú síce neškodné, no pokiaľ sa vám na záhrade usadí ich veľká kolónia, dokážu spôsobiť veľké škody. Nielenže vás budú otravovať tým, že vám budú loziť po tele (dokonca, môžu aj hrýzť!), no naviac vedia zničiť veľkú časť úrody. Nahlodajú plody, spôsobia odumieranie rastlín a aby toho nebolo málo, slúžia ako prirodzený prenášač vošiek – ďalšieho škodcu, ktorý ničí plodiny.

Hlavná otázka tak znie – čo proti mravcom v záhrade?

Ako vypudiť mravce v záhrade – prírodná cesta

Na odpudenie mravcov z vašej záhrady môžete skúsiť prírodné prostriedky. Skvelým príkladom je ocot zmiešaný s vodou v pomere 1:1. Ten nalejte do okolia mraveniska, prípadne ním postriekajte mravčie cestičky a rastliny. Nevýhodou tohto riešenia je typický zápach. Dobrou alternatívou je voda s rozmixovanými pomarančovými šupkami, ktorá dokáže poslúžiť ako dobrý repelent voči mravcom.

Mnohí záhradkári majú na otázku „čo na mravcov v záhrade?“ jednoznačnú odpoveď – podrvená krieda! Tú nasypte okolo mraveniska, prípadne do okolia rastlín. Mravcov obvykle odradí a potravu si idú hľadať inde.

Ako zlikvidovať mravce v záhrade – chemické prípravky

O účinnú a rýchlu likvidáciu mravcov sa postarajú aj špeciálne chemické prípravky. Využiť môžete spreje, ktoré jednoducho nastriekate do mraveniska. Ešte účinnejšou alternatívou sú jedy v podobe malých granuliek. Tie prilákajú mravcov, oni ich následne odnesú domov a ponúknu svojej kráľovnej. Tá zomrie a spolu s ňou rýchlo uhynie aj celé mravenisko.

Ak hľadáte chemické alternatívy, ako vyhubiť mravce v záhrade, vyskúšať môžete aj prášok kyseliny boritej alebo síry. Ten sa po nasypaní do okolia mraveniska taktiež postará o postupný úhyn týchto malých škodcov.

Ako sa zbaviť komárov v záhrade?

Komáre dokážu dokonale prekaziť večernú záhradnú romantiku. Namiesto toho, aby ste si oddýchli, sa len neustále oháňate a počítate množstvo nových štípancov. Najmä v letnom období sú komáre často premnožené a zbaviť sa ich môže byť problém. Ktoré metódy boja sa oplatí vyskúšať?

Vedeli ste, že komáre si dokážu svoju obeť vystopovať podľa oxidu uhličitého. Naučili sa, že cicavce prirodzene vydychujú tento plyn a automaticky idú na miesta, kde cítia jeho zvýšenú koncentráciu.

Čo proti komárom v záhrade?

Ako najefektívnejší spôsob boja proti komárom sa javí kombinácia pascí a odpudzujúcich vôní. Pasce obvykle komára nalákajú na svetlo alebo príjemnú vôňu. Ten sa priblíži a uhynie buď po dotyku s horúcou žiarovkou, alebo špeciálnou klietkou pod napätím. Vedci zistili, že komárov prirodzene odpudzuje čajovníkový olej, levanduľa, bazalka či rozmarín. Tieto aromatické výťažky si môžete natrieť na kožu, prípadne ich dostať do vzduchu prostredníctvom vonnej sviečky či aromatického difuzéra.

Dobrou alternatívou sú aj postreky proti komárom založené na chemickej báze. Stačí si nimi nastriekať odhalené časti tela a počas celého večera by ste mali mať od týchto nepríjemných stvorení pokoj.

Ako sa zbaviť slimákov v záhrade?

Hoci slimáky neškodia priamo človeku, dokážu značne poškodiť úrodu. Našťastie, existuje hneď niekoľko jednoduchých metód, ako na slimáky v záhrade.

Čo proti slimákom v záhrade?

Slimáky neznášajú ostré predmety. Ak sa pýtate, čo je dobré na slimáky v záhrade, vyskúšajte okolo zasadených rastlín nasypať piliny, ostrý štrk či piesok. Pre slimákov to bude pôsobiť ako hradba, cez ktorú nebudú chcieť prechádzať.

Aromatické bylinky sú ďalším riešením súvisiacim s tým, čo proti slizniakom v záhrade. Ľahko ich odpudíte cesnakom, šalviou, levanduľou či petržlenom. Tieto jednoduché prírodné metódy by mali fungovať veľmi dobre. Ak by však náhodou nezaberali, zakúpiť si viete aj rôzne pasce či jedy.

Ako sa zbaviť medvedíka v záhrade?

Medvedík je pomerne veľký hmyz, ktorý môže dorásť až do veľkosti 7 cm. Predstavuje veľké nebezpečenstvo, keďže obhrýza korene rastlín a tie následne rýchlo odumierajú.

Pomáhajú biologické zbrane

Najefektívnejším riešením, ako sa zbaviť medvedíkov v záhrade, je využiť hlístice. Tie dajte do pôdy počas jari alebo jesene. Hlístice napadnú larvy medvedíka a účinne ich zneškodnia. Nie sú pritom škodlivé pre človeka alebo rastliny a z vašej záhrady sa postupne sami vytratia.

Alternatívou sú rôzne chemické odpudzovače, ale vyskúšať môžete aj prírodné aromatické repelenty – chryzantému alebo nechtík. Tieto rastliny prirodzene odpudzujú medvedíka a ten je následne nútený hľadať si iný domov.

Ako sa zbaviť krtkov v záhrade?

Otázka „ako vyhnať krtka zo záhrady?“ trápi záhradkárov už odjakživa. Krtko je na jednej strane prospešný, keďže konzumuje mnohých škodcov, avšak jeho krtince dokážu výrazne poškodiť váš pozemok. Čo proti krtkom v záhrade?

Ako na krtkov v záhrade

Snáď najúčinnejšou metódou, ako odplašiť krtka zo záhrady, je sieť umiestnená pod trávnikom či hriadkami. Tá sa zakope približne do hĺbky 10 cm pod zemou a zabráni krtkovi vyjsť na povrch. Na takéto riešenie je však obvykle potrebné myslieť ešte pred vybudovaním záhrady.

Proti krtkom môžete vyskúšať aj ultrazvukové plašiče, ktoré ich budú rušiť a z vášho pozemku radšej odídu preč. Vyhnať ich viete aj zápachom – do diery nasypte karbid vápnika, prípadne iný prípravok určený na odplašenie krtkov. K dispozícii sú aj rôzne pasce v podobe rúrky, ktoré strčíte do podzemnej chodby.

Ako sa zbaviť hrabošov v záhrade?

Pre niekoho milé zvieratko, pre úrodu postrach. Hraboš dokáže v záhrade spôsobiť značné škody, avšak zbaviť sa ho môže byť celkom jednoduché. Ak nemáte mačku, vyskúšajte nepríjemné arómy alebo hluk.

Osvedčenou metódou, ako sa zbaviť hraboša v záhrade, je zápach cesnaku, cibule či bazy. Extrakt z týchto rastlín môžete nastriekať alebo naliať do blízkostí dier v zemi, odkiaľ hraboše vyliezajú. O odplašenie hlukom sa postarajú ultrazvukové plašiče, ktoré zakúpite v záhradkárskych potrebách.

Ako sa zbaviť hryzca v záhrade?

Keďže hryzec je veľmi podobný hrabošovi, odplašíte ho úplne rovnako – prostredníctvom nepríjemnej arómy alebo ultrazvukového plašiča. Vlastné hlukové plašiace zariadenie si môžete vyrobiť aj doma – napríklad zo starej pet fľaše alebo plechovky.

Ako sa zbaviť potkanov v záhrade?

Potkany nielenže ničia úrodu, ale ešte k tomu môžu aj prenášať nebezpečné choroby. Riešení, ako sa zbaviť potkanov v záhrade, je hneď niekoľko. Tým najprirodzenejším je mačka či pes. Za vyskúšanie však stoja aj ultrazvukové plašiče. Overeným riešením je pasca na potkany, ktorá ich priláka a ihneď usmrtí. Jedu sa radšej vyhnite, keďže dokáže byť nebezpečný pre deti či domáce zvieratá.

Ako vyhnať mačky zo záhrady?

Mačky sú skvelým prirodzeným likvidátorom mnohých škodcov, avšak taktiež môžu byť problémom. Neraz prenášajú ochorenia, pričom ich trus špiní váš pozemok a dokáže byť nebezpečný pre deti. Účinným spôsobom, ako sa zbaviť mačiek v záhrade, sú ultrazvukové plašiče.

Pomôžu aj aromatické repelenty. Tie však môžu zapáchať nielen mačkám, ale aj vám. No existujú aj mierumilovné prírodné spôsoby, ako odplašiť mačky zo záhrady – napríklad citrusové šupky rozložené na pozemku, prípadne levanduľa, ktorej vôňu mačky prirodzene neznášajú.