Jeseň je najrozporuplnejšie ročné obdobie, ktoré rozdeľuje ľudí na dva tábory. Jedni ho nenávidia a druhí milujú. Jedni neznesú pochmúrne, plieskanice a skracujúce sa dni. Druhí milujú opadané lístie, ospalé lenivé slnečné lúče a hrejivé svetre. Pridajte sa k druhej skupinke a zamilujte si jeseň vďaka dokonale útulnej jesennej atmosfére. Doma si ju vyčarujete behom chvíle.

Jeseň robia farby

Či už ten nepekný, šedý a bezútešný. Alebo ten nádherný, hrejivý, príjemný. Obklopte sa doma farbami, ktoré dokážu vytvoriť útulnú atmosféru. Pomôže vám s tým:

  • oranžová
  • žltá
  • teplé odtiene hnedej a béžovej

Nemusíte kvôli tomu samozrejme maľovať a meniť všetko vybavenie. Bohato postačí nové obliečky na vankúše, deka alebo pléd, obrus. Závesy sú síce väčšou investíciou a môžu premeniť vzhľad celej miestnosti, ale keď sa budete držať jemných tónov, zakomponujete do miestnosti krásne jeseň aj vďaka nim.

Výborne fungujú tiež dekorácie vo forme kvetináčov a váz s naaranžovanými kvetinami a jesennými plodmi. Keď sa budete držať spomínaných jesenných farieb, chybu neurobíte s akýmkoľvek bytovým doplnkom, ktorý sa vám zapáči.

Bez babušenia to nepôjde

Doma vytvorenú útulnú atmosféru si poriadne neužijete, keď budete sedieť vzpriamene na gauči. Musíte si vytvoriť pelech a poriadne sa do neho zavŕtať a zababušiť. S tým vám pomôžu mäkké deky. Nebojte sa zaobstarať si viac ako jednu.

Kvalitných diek totiž nie je nikdy dosť a využívať ich môžete pokojne niekoľko rokov. Skúste deku z:

  • mikrovlákna
  • ovčieho rúna

Náš tip: Pletená deka vás zahreje aj na duši, a to vďaka vrkôčikovým alebo akýmkoľvek iným plastickým vzorom. Tie dodajú miestnosti kus útulňa samy o sebe.

Prevoňajte si celý byt

Vôňa patrí ku každému ročnému obdobiu. Zima vonia ako vianočné cukrovinky, jar ako rozkvitnutá lúka, leto ako šťavnaté ovocie. Jeseň môže voňať v mnohých kombináciách, ktoré vás rozohrejú hneď akonáhle odomknete dvere.

Skúste tento rok, okrem tradičnej vôňa jablkovej štrúdle, škorice a vanilky, niečo ostrejšie. K jeseni patrí silné zemité a korenisté vône: badyán, klinček, ambra, zázvor.

Sviečky zaobstaráte tiež v rôznych variantoch, patrí medzi ne vôňa dreva, tekvice alebo gaštanu. To, že sú sviečky veľmi obľúbené, ale neznamená to, že ide o bytový doplnok pre každého.

Ak sa medzi milovníkov sviečok neradíte, ale nechcete sa nádherných vôní vzdať, siahnite po aróma difúzeri. Ten sa môže stať tvorcom útulnej jesennej atmosféry nielen vďaka vôni, ale aj svojmu vzhľadu. Vyberať môžete z:

  • elektrických
  • ultrazvukových
  • vzduchových
  • tyčinkových

Každý z nich môže byť tým pravým doplnkom, ktorý vám doma vyčaruje jesennú atmosféru.

Tip: Napísali sme pre vás ako jednoducho kúpiť sviečku online. A v tomto článku je zasa tip na jednu netypickú sviečku.

Dôležitý je mindset

Mindset je ďalší anglické slovo, ktoré sa na vás valí zo všetkých strán. Jeseň môžete prežiť smutní a len ho prečkať alebo si ju krásne užiť. A to súvisí práve s vaším mindom.

Pripravte si dokonale voňajúci čaj alebo kávu v štýlovej kanvičke a svoj nápoj vypite v pokoji pri zaujímavej knižky. Zakúrte si doma na viac stupňov než obvykle. Oblečte si obrovský sveter a pletené ponožky. Inšpirujte sa filozofiou hygge. A zamilujte si jeseň.

Nie je to len o dekoráciách, doplnkoch a vôňach. Ale o tom, že si užijete každý deň, každú chvíľku. Aj keď je vonku zrovna príšerné počasie a vás nič nebaví. Milý film a sviečka dokážu divy. Keď si to skutočne prajete.

Ako sa doma počas jesene zohriať? 4 super tipy!