Nadchádzajúce krajšie mesiace roka prirodzene prajú dlhšiemu pobytu na čerstvom vzduchu. Stabilnejšie počasie ocenia priaznivci dlhších horských túr, ale napríklad aj poľovníci. Pobyt v prírode je bezpochyby prospešný pre naše zdravie i myseľ, no treba myslieť na to, že ako zdraví sme sa do lesa vydali, tak zdraví by sme sa mali aj vrátiť naspäť. K splneniu tejto základnej podmienky môže prispieť aj správny výber oblečenia a doplnkov, ktoré si so sebou vezmeme.

Pripravte sa na všetko

Základom je pripraviť sa na všetko. Napríklad taká predpoveď počasia – váš smartfón síce môže hovoriť o tom, že v danom dni nebudú žiadne zrážky, resp. je tam len veľmi nízke riziko, no nikdy nemôžete na sto percent vedieť, čo vám počasie pripraví. Preto je aj v jarných či letných mesiacoch potrebné myslieť na poveternostné vplyvy a tomu prispôsobiť oblečenie a výbavu. V rámci horských túr či poľovačiek hovoríme o pevných topánkach, nepremokavých bundách či nohaviciach.

Zdroj foto: Inside Creative House / Shutterstock.com

Ak patríte medzi nadšencov poľovačiek, tak určite oceníte aj špeciálne maskovanie. Tento sortiment na našom trhu ponúka aj škandinávska firma Härkila, ktorá sa spočiatku zameriavala na tiché a nepremokavé oblečenie určené na lov losov. Postupne tieto skúsenosti aplikovala aj na univerzálne oblečenie určené nielen na poľovačku. Nepremokavé veci a pevnú obuv ocenia aj tí, ktorí sa chystajú na dlhú túru do zložitejšieho terénu či nestálych podmienok. V tienistých miestach v lese sa napríklad dlhšie drží voda či blato, preto by ste vždy mali siahnuť práve po pevnej obuvi.

Funkčné a zároveň pohodlné

Predpokladajme, že s pobytom v prírode je spojený aj pohyb či iná fyzická činnosť, resp. aktivita. Preto je dobré, ak je vaše oblečenie do prírody funkčné a zároveň pohodlné. Pojmom funkčné máme na mysli to, že oblečenie dobre odvádza pot a zároveň eliminuje riziko, že by vás mal prefúknuť studený vietor. V oblasti poľovníckeho či outdoorového oblečenia je na našom trhu etablovaný aj nemecký výrobca Merkel Gear, ktorý patrí medzi obľúbené značky nielen medzi poľovníkmi. Aj táto značka má za sebou zaujímavý príbeh. Merkel Gear bol pôvodne známy najmä ako výrobca zbraní, no postupne prešiel aj do oblasti módy a oblečenia.

Zdroj foto: Maria Markevich / Shutterstock.com

Nezabudnite na pokrývku hlavy

V akomkoľvek ročnom období by ste pri pobyte v prírode a najmä v lese nemali zabúdať ani na pokrývku hlavy. V zime vás môže čiapka chrániť pred chladom, v lete zase šiltovka či štýlový klobúk pred slnkom či hmyzom. Aj vhodná pokrývka hlavy by teda mala byť súčasťou vášho outdoorového outfitu, či už ide o túru alebo o poľovačku.