Či už slávite Veľkú noc ako kresťanský sviatok, alebo ju považujete za vítanie jari, určite by vám doma nemali chýbať originálne zdobené vajíčka na dotvorenie atmosféry. Máme pre vás množstvo návodov, vrátane tých, ktoré ľahko zvládnete s deťmi.

Chcete vytvoriť jedinečnú veľkonočnú výzdobu alebo chcete koledníkom darovať zdobené vajíčka, ktoré nezapadnú medzi ostatné? Zabudnite na zmršťovaciu fóliu, ktorá sa dá na vajíčka nalepiť za pár sekúnd, ale veľa úžitku neprinesie. Inšpirujte sa zaujímavejšími nápadmi – niektoré si vyžadujú trochu zručnosti, ale iné zvládnete aj s deťmi.

Prečo sa vôbec na Veľkú noc farbia vajíčka?

Vajíčko sa v mnohých kultúrach považuje za symbol nového života, plodnosti a úrodnosti. V kresťanstve sa obrazne vzťahuje na znovuzrodenie Ježiša Krista, ktoré sa oslavuje na Veľkú noc, zatiaľ čo z pohanského hľadiska je vítaním nového života v podobe jari. So zdobením vajíčok ste sa mohli stretnúť dokonca už v praveku, ale výklady, prečo to tak bolo, sa rôznia.

Farbenie veľkonočných vajíčok v novšej histórii má však aj skôr pragmatický dôvod. Veľkej noci predchádza 40-dňové obdobie pôstu, počas ktorého sa okrem iného nesmú jesť vajíčka. Plytvanie jedlom však určite nebolo na programe dňa, takže vajíčok sa muselo nejako zbaviť. A keďže sa vedelo, že varené vajcia vydržia dlhšie, začali sa variť. Aby sa predišlo zámene s tými surovými, bolo ich potrebné odlíšiť tým, že sa zafarbili na červeno. Až časom sa pridali ďalšie farby a rôzne ozdoby.

Foto: Shutterstock.com

Farbenie vajíčok pomocou prírodných ingrediencií

Zdobenie vajíčok cibuľovými šupkami pozná asi každý, ale vedeli ste, že pomocou prírodných ingrediencií môžete vytvoriť celú škálu farieb? Možno nie sú také žiarivé ako chemické farby, ale to im neuberá na kráse.

Aká surovina vytvorí akú farbu?

  • Cibuľové šupky zmenia farbu vajíčok na červenohnedú.
  • Kurkuma ich urobí žiarivo žltými.
  • Červená repa ich zafarbí na ružovo.
  • Červená kapusta premení vajíčka na zelenomodrý odtieň.
  • Čučoriedky sa postarajú o modrú farbu.

Aby farba dobre držala, potrebujete ideálne biele vajíčka. Pred farbením ich odmastite (napríklad handričkou namočenou v octe), aby farba lepšie držala.

A čo samotné farbenie? Najprv vybranú surovinu uvarte vo vode. V závislosti od požadovanej intenzity ju môžete variť od 15 do 60 minút. Nakoniec do hrnca pridajte aspoň 1 polievkovú lyžicu octu. Do roztoku buď vložte už uvarené vajíčka na noc, alebo surové vajíčka uvarte priamo v zmesi a nechajte ich v nej niekoľko hodín.

Po vybratí vajíčka z roztoku si môžete všimnúť, že farba po vyschnutí začne matnúť. Ak by ste chceli dosiahnuť väčšieho lesku, odporúčame ich namastiť bravčovou masťou alebo kokosovým olejom.

Foto: Shutterstock.com

Prenos vzorov pomocou čipiek alebo listov

Jednofarebné vajíčka sú trochu nudné, takže ak chcete zaujímavejší dizajn, odporúčame ich pred farbením zabaliť do čipky, ktorá sa prenesie na škrupinu, alebo ich vložiť do nylonovej pančuchy, pod ktorú vložíte rôzne trávy a listy, ktoré sa prenesú na povrch škrupiny. Čipka aj pančucha musia byť naozaj pevné, aby sa farba nedostala tam, kam nemá.

Keď je vajíčko zafarbené, odstráňte z neho pančuchu alebo čipku a je hotovo.

Foto: Shutterstock.com

Farbenie farbami na vajíčka

Trik s čipkou alebo pančuchou a listami môžete použiť aj pri farbení farbami na vajíčka. Tie sú vyrobené z farieb bezpečných pre potraviny, takže sa nemusíte obávať, že by ste vajíčka potom nemohli jesť.

Efektné ombré

Farby zakúpené v obchode majú tú výhodu, že sa lepšie a rýchlejšie zachytia na povrchu škrupiny a môžete sa s nimi viac hrať. Napríklad vytvorením ombré efektu. Návod je jednoduchý – najprv ponoríte spodnú časť vajíčka do vody s farbou na najdlhší čas, potom vajíčko ponoríte o niečo viac na kratší čas a dopracujete sa k vrchnej časti, ktorú budete farbiť len chvíľu.

Foto: Shutterstock.com

Farbenie veľkonočných vajíčok voskom

Ak máte dostatok trpezlivosti, môžete si pomocou horúceho vosku vyrobiť krásne zdobené varené vajíčka a vyfúknuté veľkonočné vajíčka. Okrem vajíčok a farbiva budete potrebovať včelí vosk, pohár na roztavenie vosku a špendlík na nanesenie roztaveného vosku na vajíčko.

A ako to urobiť? Nechajte vosk rozpustiť v šálke a pomocou špendlíkovej hlavičky ho naneste na vajíčko. Vašej fantázii sa medze nekladú. Odporúčame zapichnúť špendlík napríklad do obyčajnej ceruzky s gumou, aby sa nástroj lepšie držal.

Po zaschnutí vosku môžete vajíčka ponoriť do vody s farbivom a potom vosk odlepiť. Vajíčko sa totiž nezafarbí na mieste, kde bol nanesený vosk, ktorý vytvorí na škrupine požadovaný vzor.

Foto: Shutterstock.com

Farbenie vajíčok s voskovkami

Na vyfúknuté vajíčko môžete okrem vosku naniesť aj rozpustenú voskovku. Na každú farbu budete potrebovať samostatnú nádobu, aby ste ju mohli rozpustiť vo vodnom kúpeli.

Postup nanášania voskoviek je rovnaký ako pri vosku. Jediný rozdiel je v tom, že sa môžete hrať s rôznymi farbami a potom vosk neodlúpnete.

Voskovky možno nanášať na prírodné vajíčka aj na vopred nafarbený podklad.

Jednoduché veľkonočné vajíčka pomocou fixiek

Na farbenie vajíčok však môžete použiť fixky, ktoré máte doma. Použite ich však len na vyfúknuté vajíčka, pretože nie sú vhodné na použitie na potraviny. Vždy sa uistite, že sa po zaschnutí nerozmazávajú. Permanentné fixky sú stávkou na istotu.

A nie ste si tak istý svojou rukou? Nakreslite si motív najprv na papier alebo pre istotu všetko nakreslite pastelkou priamo na vajíčko.

Foto: Shutterstock.com

Centropen a fúkacie fixy

Jemné vzory vytvorené čiernym tenkým fixom na bielych vajíčkach vyzerajú skvele, ale nie je problém pohrať sa aj s farbami. Rôznofarebné vajíčka ocenia najmä deti, pre ktoré je toto tvorenie ideálne.

Ak ich jemná motorika ešte nie je dostatočne dobrá na vytváranie rôznych tvarov, zabavte ich vyfukovacími fixkami, ktoré na vajíčkach vytvárajú zaujímavé efekty.

Jednoduché kreslenie fixkou pre deti

Ďalším tipom na farbenie vajíčok s deťmi je nechať ich namaľovať vajíčko rôznymi farbami a potom hotový výtvor jemne postriekať liehom v spreji. Farby sa ľahko vsiaknu do seba a nebude vadiť, ak malé kresby nebudú úplne rovné. Je len dobré nemiešať príliš veľa farieb dohromady, aby sa výsledný výtvor nerozplynul do mdlej hnedej farby.

Foto: Shutterstock.com

TIP: Chcete niečo extra? Kúpte si zlaté alebo strieborné fixky, ktoré vyzerajú veľmi elegantne.

Zdobenie vajíčok bavlnkou

Nechce sa vám maľovať, ale napriek tomu si chcete vytvoriť peknú ozdobu na zavesenie? Okrem farby môžete na veľkonočné vajíčka použiť aj bavlnku alebo prírodný povrázok. A je to naozaj jednoduché.

Na zdobenie potrebujete len vyfúknuté vajíčko, dlhú bavlnku alebo šnúrku, štetec a lepidlo.

Pomocou lepidla pripevnite začiatok šnúrky na jednej strane a potom postupne nanášajte lepidlo na škrupinu pomocou štetca a špirálovito sa dopracujte k druhému koncu. Farby môžete striedať alebo zvoliť melírovanú bavlnu, ktorá sama o sebe vytvorí zaujímavý efekt.

Zdobenie vajíčok servítkovou technikou

Servítková technika alebo decoupage nie je určená len na renováciu starých vecí. Pomerne ľahko sa ňou dajú ozdobiť aj vajíčka. Nie je potrebná žiadna špeciálna zručnosť.

Na zdobenie touto technikou budete potrebovať vyfúknuté vajíčka, servítky s jarnými alebo veľkonočnými motívmi, nožnice, štetec a univerzálne lepidlo, ktoré je po zaschnutí priehľadné.

Najskôr vajíčko odmastite pomocou utierky a octu. Potom vystrihnite motívy, ktoré chcete preniesť na vajíčko. Naneste na ne lepidlo, pritlačte ich na škrupinu a opäť ich opatrne vyhlaďte štetcom na lepidlo. Dávajte pozor, aby ste mokrú servítku neroztrhli.

Pred nanesením ďalšej vrstvy nechajte lepidlo zaschnúť a pokračujte na druhej strane.

Keď ste s výsledkom spokojní, nechajte lepidlo opäť dostatočne zaschnúť. Potom môžete naniesť ďalšiu vrstvu lepidla, aby bolo vajíčko pevnejšie, ale nie je to podmienkou.

Foto: Shutterstock.com

Zdobenie veľkonočných vajíčok zubnou kefkou

Vyfúknuté vajíčka možno tiež veľmi jednoducho ozdobiť kefkou. Môžete na to použiť farby, ktoré sa po zaschnutí neriedia vodou (napríklad akrylové farby), a bežnú zubnú kefku. V ideálnom prípade by ste si mali pripraviť aj noviny na vystlanie pracovnej plochy a gumené rukavice, aby ste sa nezašpinili.

Teraz už stačí len prstami postupne nastriekať vybranú farbu na vajíčko a nechať farbu zaschnúť. Ak sa vám zdá prirodzená farba vajíčka príliš nudná, nie je problém najprv akrylovými farbami vytvoriť jednofarebný základ, na ktorý nastriekate ďalšie farby – výborne vyzerá kombinácia sýtych farieb, ktoré oživíte metalickými farbami, napríklad zlatou alebo striebornou.

Trblietavé veľkonočné vajíčka

Ďalším tipom na zdobenie veľkonočných vajíčok je použitie lepidla a trblietok. Samotná výroba je pomerne jednoduchá, len sa pripravte na to, že upratať trblietky býva trochu náročnejšie ako samotné tvorenie.

Preto odporúčame zakryť pracovnú plochu igelitom alebo novinami, čo výrazne uľahčí upratovanie a zabezpečí, aby ste nerozniesli trblietky po celom dome.

A ako to urobiť? Najskôr naneste na vajíčka lepidlo pomocou štetca – záleží len na vás, ako kreatívne budete, aj obyčajné bodky vyzerajú skvele. Skôr ako lepidlo zaschne, posypte ho trblietkami. Potom už len odlepte neprilepené trblietky a nechajte vajíčko zaschnúť.

Foto: Shutterstock.com

Vajcia s čipkou

Jedným z najjednoduchších tipov na zdobenie vajíčok je pokryť ich pásikom čipky. Môžete použiť prírodné vajíčka alebo ich najprv namaľovať, potom len prilepiť pás čipky okolo stredu a je hotovo.

Ako vidíte, existuje mnoho spôsobov, ako si vyrobiť farebné varené veľkonočné vajíčka a kraslice. Rozhodne sa však nemusíte držať len jedného vzoru. Popustite uzdu svojej fantázii a skombinujte viacero techník. Veríme, že z výsledku budete nadšení!