Hľadáte vonkajšie osvetlenie pre svoju záhradu? Ktoré je tiež udržateľné? A ktoré si nevyžaduje inštaláciu elektrickej energie? Potom sú solárne lampy ideálnym riešením. Solárne záhradné osvetlenie je praktické a udržateľné riešenie atmosférického osvetlenia vašej záhrady. Žiarovky sa automaticky nabíjajú počas dňa. Večer si pri jedle a popíjaní môžete vychutnať útulné vonkajšie osvetlenie. Ale ako presne funguje solárna lampa? Tento a 3 ďalšie praktické výhody a tipy na údržbu solárneho osvetlenia nájdete v tomto článku.

Ako funguje solárne osvetlenie?

Prevádzka solárnej lampy nie je v zásade zložitá. Je to v podstate lampa, ktorá funguje na solárnu energiu. Počas dňa zachytáva slnečné lúče solárny panel pripojený k lampe. Tieto svetelné lúče sa premieňajú na energiu. Doba svietenia vonkajšej lampy sa pohybuje približne od 6 do 12 hodín. V závislosti od typu solárnej lampy a batérie. Ale 6 hodín je už viac ako dosť na to, aby ste večer mohli svietiť.

Ale kam sa všetka táto energia ukladá? Solárna lampa obsahuje dobíjateľné batérie. Táto nabíjateľná batéria uchováva energiu. Vďaka tomu sa lampa rozsvieti, keď nastane noc. Lampa má zabudovaný súmrakový senzor. Vďaka tomu sa lampa automaticky zapne, len čo sa začne stmievať.

Foto: Shutterstock.com

Existujú aj solárne lampy, ktoré fungujú na pohybový senzor. Chcete napríklad ísť v noci niečo vyhodiť? Svetlá sa potom automaticky zapnú, keď prejdete okolo. Sú tiež veľmi užitočné na zabezpečenie vášho domu proti vlámaniu.

Solárne lampy sa tak nabíjajú počas dňa. Svoju záhradu môžete rozsvietiť ešte v ten istý večer.

3 výhody solárneho osvetlenia

Prečo si ľudia vyberajú solárne záhradné osvetlenie? Existuje veľa dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre solárne záhradné osvetlenie. Okrem toho, že si môžete vybrať z množstva štýlových svetiel, majú aj mnoho praktických výhod. Nižšie nájdete 3 hlavné výhody solárnych záhradných svietidiel.

Solárne záhradné osvetlenie je šetrné k životnému prostrediu

Hlavnou výhodou solárnych lámp je udržateľnosť. Solárna lampa je šetrnejšia k životnému prostrediu. Prečo? Pretože solárna lampa je energeticky úsporná. Solárne lampy namiesto spotreby energie vyrábajú vlastnú energiu. Solárna energia je najjednoduchší a najudržateľnejší spôsob výroby energie.

Solárna lampa šetrí náklady na energiu

V súčasnosti sú náklady domácností na energie veľmi vysoké. Chcete si tiež udržať čo najnižšie náklady na energiu? Potom je pre vás táto výhoda veľmi dôležitá. Inštaláciou solárnych lámp v záhrade ušetríte náklady na energiu. Solárna lampa totiž funguje výlučne na slnečnú energiu a dobíjateľnú batériu. Vďaka tomu nespotrebujete na osvetlenie záhrady žiadnu elektrickú energiu zo siete. Slnko svieti zadarmo!

Foto: Shutterstock.com

Inštalácia solárnej záhradnej lampy je jednoduchá a bezpečná

Inštalácia solárneho záhradného osvetlenia je v mnohých ohľadoch jednoduchšia a bezpečnejšia ako inštalácia bežného vonkajšieho osvetlenia. Nemusíte si zahrávať s elektrinou. Koniec koncov, lampa ju vytvára sama. Nemusíte sa obávať káblov, pretože solárna lampa žiadne nemá. Svietidlá môžete umiestniť kamkoľvek chcete. Najlepšie na mieste s priamym slnečným svetlom pre vysoký svetelný výkon.

Ako zistím, či je solárna lampa vodotesná?

Väčšina solárnych svietidiel je vodotesná proti striekajúcej vode a dažďu. To rozhodne stačí na jeho ochranu. Väčšina modelov má aj stupeň krytia IP. IP znamená ochranu proti vniknutiu. Udáva, do akej miery je svietidlo chránené proti dažďu a prachu.

Aké sú stupne IP?

  1. IP20 Odolnosť proti prachu
  2. IP21 Odolnosť proti kvapkám
  3. IP23 Odolnosť proti dažďu
  4. IP44 Odolnosť proti striekajúcej vode
  5. IP54 Odolnosť proti prachu a striekajúcej vode
  6. IP65 Ochrana proti prúdom vody
  7. IP67 Ochrana proti prachu a ponoreniu do vody na 30 minút
  8. IP68 Ochrana proti prachu a ponoreniu pod vodu

Tip: V prípade solárnych záhradných svietidiel je vhodnejšie zvoliť stupeň krytia IP23 a vyšší.

Foto: Shutterstock.com

Samozrejme, závisí to od miesta v záhrade. Lampa na chránenom mieste je menej ovplyvnená poveternostnými podmienkami ako lampa uprostred záhrady alebo nástenná lampa na fasáde. Čím je stupeň krytia IP vyšší, tým lepšie je solárna lampa chránená pred vetrom a vodou.

Aké je správne miesto pre solárne záhradné osvetlenie?

Solárne záhradné osvetlenie funguje len s nabitou batériou. Najlepšie je umiestniť ho tam, kde je najviac slnka. Umiestnenie závisí od polohy vašej záhrady. Najlepšie je však vyhnúť sa tienistým miestam. Solárne výrobky je najlepšie umiestniť tam, kde svieti najviac slnka.

Ako predĺžiť životnosť solárnej lampy?

Aby ste sa mohli zo solárnych lámp tešiť čo najdlhšie, je dôležité ich udržovať. Vďaka tomu budú vaše vonkajšie lampy nielen skvele vyzerať, ale aj dlhšie vydržia. Vďaka nasledujúcim tipom môžete životnosť svojich solárnych lámp predĺžiť behom chvíľky.

Foto: Shutterstock.com

Čistenie solárnych článkov

Solárny panel pravidelne čistite vlhkou handričkou. Na udržiavanie čistoty lampy používajte pokiaľ možno len vodu. Pravidelným čistením solárne panely zachytia dostatok slnečného svetla. Je panel príliš znečistený? Potom zachytia menej slnečného svetla a budú svietiť kratší čas s menším svetelným výkonom.

Chráňte batériu pred koróziou

Po vyčistení solárneho panelu okamžite skontrolujte batériu. Vidíte koróziu? Opatrne ho utrite handričkou, aby ste zabránili vzniku hrdzavých škvŕn. Tie môžu spôsobiť vytečenie batérie.

Včasná výmena batérie

Batériu včas vymeňte. Všimli ste si, že solárne osvetlenie funguje horšie? Potom pravdepodobne budete musieť vymeniť batériu. Nie každý model má však vymeniteľné batérie. V niektorých prípadoch si potom budete musieť kúpiť nové svetlá.

Vedeli ste toto o solárnom osvetlení?

Nabíjanie solárnych záhradných svietidiel bez slnečného svetla

Solárne svetlá by sa mali nabíjať prirodzeným slnečným svetlom, však? A čo robíte, keď je zamračené? Alebo keď sa skoro stmieva, napríklad v zime? Vedeli ste, že solárne svetlá sa dajú nabíjať aj inými spôsobmi? Ako? Je to menej zložité, ako si myslíte. Použite žiarovku alebo LED lampu. Solárny panel lampy umiestnite priamo pod žiarovku alebo LED lampu. Solárna záhradná lampa sa tak môže nabíjať aj bez slnečného svetla. Buďte však opatrní! Je to oveľa menej účinná metóda ako priame slnečné svetlo a oveľa menej udržateľná.

Je solárna lampa viac ako len dekoratívne osvetlenie?

Keď si predstavíme solárnu lampu, často myslíme na lampy, ktoré osvetľujú úzke cestičky v záhrade. Existujú však aj solárne záhradné lampy, ktoré v záhrade vytvárajú útulnú atmosféru. Často ide o trochu menšie lampy, ktoré sa zapichujú do zeme. Ideálne na romantické letné večery. Pomocou rôznych svetiel rôznych tvarov a veľkostí môžete v záhrade vytvoriť atmosférickú scénu.

Je však možné osvetliť väčšie plochy solárnou lampou? Alebo osvetliť celú cestu? Áno, je to možné s vysoko svietivými solárnymi lampami. Tieto solárne lampy majú často aj väčší solárny panel a batériu. Vysoký svetelný tok znamená, že sa vyžaruje viac svetla. Naopak, atmosférické solárne lampy majú nižšiu svietivosť.

Foto: Shutterstock.com

Nech už hľadáte čokoľvek, solárne lampy ponúkajú veľa možností. Sú odolné, ľahko sa inštalujú a nepotrebujú káble, aby krásne osvetlili vašu záhradu.