Pestovať zeleninu, mať krásny trávnik a plno kvetov je snom nejedného záhradkára. Často sa však stáva, že veci nejdú podľa plánu a namiesto užívania si úrody a okrasných rastlín bojujeme so škodcami a burinou. Sen o krásnej záhrade sa mení na nočnú moru. Zachráňte vašu záhradu so správnymi prípravkami. Poradíme vám, ktoré sú najvhodnejšie.

Spoznajte svojho nepriateľa

Pri ničení hmyzu je dôležité rozpoznať, o aký typ škodcu ide. Na základe toho viete vybrať a aplikovať účinnú látku na jeho zneškodnenie. Na zachytenie a indikáciu sa používajú lepové doštičky, na ktoré sa hmyz prichytí. Vy sa tak zároveň do určitej miery zbavujete hmyzu a indikujete, o aký druh ide. Pozrite si prehľad najbežnejších škodcov.

Zdroj foto: Svitlana Hulko / Shutterstock.com

Vošky

Ide o cicavý hmyz so schopnosťou extrémne rýchleho rozmnožovania. Dorastá len do 4 mm a živí sa cicaním štiav z ovocia a zeleniny.

Molice

Ak sa pozriete na listy zeleniny zo spodnej strany a zbadáte tam zakuklený drobný hmyz, ide pravdepodobne o molice.

Strapky

Hrach, uhorky či cibuľa patria medzi zeleninu, ktorá je najčastejšie ničená rýchlo sa pohybujúcimi strapkami. Napádajú hlavne spodnú stranu listov, ale aj okvetie rastlín.

Ako bojovať so škodlivým hmyzom

Ak už viete, o aký druh škodca ide, na výber máte dva druhy ochrany a ničenia týchto nepríjemných nájomníkov vo vašej záhrade:

  • Biologická ochrana – tou rozumieme nasadenie iného hmyzu alebo huby, ktorý škodlivý hmyz ničí. Ide o prvý a odporúčaný typ ochrany. Medzi najznámejšie parazity, ktoré ničia škodlivý hmyz patrí lienka, zlatoočka či bzdocha.
  • Chemická ochrana – je druhou možnosťou, ide o chemické prípravky – pesticídy. Pesticídy určené na chemické odstránenie hmyzu sa nazývajú insekticídy. Táto chemická látka funguje tak, že napáda nervový systém hmyzu.

Niektoré insekticídy zabraňujú aj rozmnožovaniu konkrétneho druhu. Bohužiaľ, aj hmyz si rovnako ako človek dokáže vytvárať imunitu. Preto je dôležité, aby sa zloženie týchto chemických látok neustále vyvíjalo a zdokonaľovalo.

Zdroj foto: Malshak / Shutterstock.com

Ideálnou voľbou je nájsť zlatú strednú cestu medzi biologickou a chemickou ochranou. Ich vhodnou kombináciou sa dajú v boji proti škodcom dosiahnuť veľmi dobré výsledky.

Ako bojovať s burinou

Pre záhradkára nie je nič horšie, ako boj s burinou v trávniku, kvetináčoch či záhonoch. Aj tu prichádzajú na pomoc chemické prípravky – herbicídy, ktoré sa vedia buriny zbaviť nadobro.

Na výber máte selektívny herbicíd, ktorý sa zbaví len nežiaducej buriny, napríklad v trávniku – nepoškodí ho, vyhubí len konkrétnu nechcenú vegetáciu. Ak sa potrebujete zbaviť všetkej buriny a rastlín, siahnite po efektívnom herbicíde s komplexným účinkom – tzv. totálny herbicíd.

Na likvidáciu buriny v okolí chodníkov, príjazdových ciest či terasách môžete použiť aj vypaľovače buriny – biologická likvidácia na báze butánu a propánu.

Tip: Pre lepšiu aplikáciu insekticídov a herbicídov v záhonoch siahnite po kvalitných postrekovačoch (ručných či akumulátorových).