Prepadli ste pestovaniu a namiesto kúpy izbovej rastliny si radšej vypestujete svoju vlastnú? Keď si nabudúce doprajete mango, nevyhadzujte kôstku a skúste si vypestovať okrasný stromček zo semien. Povieme vám, ako na to.

Stručne o mangovníku

Mango alebo mangovník je vždyzelený strom, ktorý môže v správnych podmienkach vyrásť až do výšky 40 metrov a dožiť sa až 350 rokov. Na svete existuje približne 35 druhov mangovníkov, ale v obchodoch sa zvyčajne stretnete len s plodmi indického mangovníka. Pestuje sa pre svoje chutné a zdravé plody, ako aj pre svoje kvety, ktoré sú cenenou zložkou prírodnej medicíny.

Aby strom mohol vyrásť do takej výšky a prinášať ovocie, musí rásť v tropických podmienkach. V našich končinách je to ťažké zariadiť, ale aj tak si môžete vypestovať mangovník doma. Ako okrasnú izbovú rastlinu.

Ako pripraviť kôstku na pestovanie

Priniesli ste si z obchodu zrelé mango? Potom máte prvý signál, že semienko bude životaschopné. Zrelé plody sa dajú rozpoznať podľa žltočervenej šupky, výraznej ovocnej vône a toho, že povrch je na dotyk mäkší. Ak má zelenožltú farbu, nechajte ho najprv dozrieť pri izbovej teplote. Z nezrelého manga nielenže nič nevypestujete, ale ani si na ňom nepochutnáte.

Ak máte zrelé mango, opatrne ho rozrežte a vyberte kôstku. Pod tečúcou vodou odstráňte zvyšky dužiny a šťavy, ktoré by mohli prispieť k vzniku plesní.

Foto: Shutterstock.com

Potom môžete nechať kôstku jeden alebo dva dni schnúť na vzduchu a potom opatrne nožom vybrať semienko z obalu, alebo môžete kôstku namočiť do vody asi na dve hodiny, aby napučala a zmäkla, a potom opatrne nožom vybrať semienko z jadra. Vždy však dbajte na to, aby ste semienko nepoškodili, pretože v takom prípade z neho nič nevyrastie.

V správnych podmienkach semienko vyklíči v kôstke, ale odstránením kôstky sa proces klíčenia urýchli.

Tri spôsoby, ako vypestovať mango z kôstky

Existujú tri spôsoby, ako nechať pripravené semienko vyklíčiť a rásť. Záleží len na vás, ktorý z nich vám vyhovuje najviac.

Klíčenie manga v papierovej utierke

Prvou osvedčenou metódou pestovania manga z kôstky je klíčenie v papierovej utierke podľa nasledujúceho návodu:

  1. Očistené semienko zabaľte do vlhkej (ale nie namočenej) papierovej utierky.
  2. Zabalené semienko vložte do plastového vrecka alebo plastovej nádoby. Je dôležité vytvoriť vetracie otvory, aby sa zabránilo zapareniu.
  3. Vrecko alebo nádobu so semienkom umiestnite na teplé miesto (25 až 30 °C) a udržiavajte utierku vlhkú. Prvé známky klíčenia sa objavia v priebehu niekoľkých týždňov.
  4. Keď okrem koreňa uvidíte aj výhonok, je čas na sadenie.
Foto: Shutterstock.com

Pestovanie manga priamo v pôde

Ak sa chcete vyhnúť presádzaniu po vyklíčení, skúste pestovať semienko priamo v pôde. Vyberte kvetináč vhodnej veľkosti pre semienko a uistite sa, že je v ňom miesto pre korene. Pri zbytočne veľkej nádobe by hrozilo riziko splesnivenia. Ako na to?

  1. Očistené semienko namočte na noc do vody.
  2. Pripravte si primerane veľký kvetináč s odtokom a kokosovým substrátom – ten dobre zadržiava vlhkosť a neobsahuje vápnik, ktorý mangu neprospieva.
  3. Umiestnite semienko do kvetináča tak, aby ležalo na boku a jeho vrchná časť smerovala von. Semienko môžete tiež umiestniť asi 3 cm pod povrch pôdy vypuklou stranou nahor.
  4. Črepník umiestnite na teplé (25 až 30 °C) a tienisté miesto, kým sa neobjaví výhonok. V ideálnych podmienkach sa objaví za jeden až tri mesiace.
  5. Dávajte pozor, aby pôda počas klíčenia nikdy nevyschla. Namiesto zalievania zavlažujte pôdu pomocou rozprašovača. Príliš vlhká pôda by viedla k hnilobe – rozprašovačom možno lepšie dávkovať vodu a zabrániť jej premočeniu.
  6. Keď rastlina začne rásť, umiestnite ju na svetlo. Dajte mu dostatok času na aklimatizáciu a nevystavujte ju hneď priamemu slnku.
Foto: Shutterstock.com

Predpestovanie manga vo vode

Ak sa obávate, že zabudnete kontrolovať vlhkosť utierky alebo substrátu, pestovanie manga v nádobe s vodou je pre vás ideálne. S touto metódou ste sa už pravdepodobne stretli pri pestovaní avokáda z kôstky. Pokyny na tento postup sú prakticky totožné:

  1. Semienko, ktoré je bez šupky, prepichnite približne v polovici dvoma špáradlami.
  2. Ponorte semienko do pohára s odstátou vodou, pričom hornú polovicu udržujte špáradlami nad hladinou.
  3. Pravidelne vymieňajte vodu, aby ste zabránili množeniu baktérií. Vodu stačí meniť raz týždenne.
  4. Ak všetko pôjde dobre, mango vyklíči do niekoľkých týždňov.
  5. Na akúkoľvek manipuláciu je ešte príliš skoro. Nechajte mango v nádobe, kým sa na rastline nevytvoria dve sady listov.
  6. Keď má mango dostatok listov, je čas ho zasadiť do substrátu tak, aby bolo celé semienko pod povrchom.
Foto: Shutterstock.com

Prečo semienko manga nevyklíčilo?

Nie každý pokus o pestovanie manga skončí úspechom. Najčastejšie sú na vine nízke teploty pri skladovaní počas prepravy. Skontrolujte však aj teplotu doma, pretože ak nie je vyššia ako 20 °C, klíčenie sa nedostaví. Preto je tiež lepšie klíčiť na jar alebo v lete, keď je vegetačné obdobie a teploty sú vyššie.

Kedy a ako zasadiť mango

Ak ste mango nechali vyklíčiť v papierovej utierke alebo vo vode, je čas zasadiť rastlinu po tom, ako sa klíčky objavia. Môžete použiť univerzálny substrát pre izbové rastliny, ako aj zmes záhradnej zeminy, kompostu a rašelinového machu. Neorganickú rašelinu možno nahradiť aj kokosovým substrátom.

Kvetináč musí mať vždy odtok, aby v pôde nezostávala prebytočná voda. Ideálny kvetináč poskytuje dostatok priestoru pre korene, ale nesmie byť príliš veľký, aby sa zabránilo plesniveniu substrátu.

Ako pestovať mango

Mangovník už vyklíčil a prvé listy sa majú k svetu. Ako dosiahnuť, aby sa zo sadenice stal strom?

Teplota

Mangrovníku sa najlepšie darí v tropických podmienkach. V domácnosti bude vyhovovať teplota medzi 21 a 24 °C, ale vyššie teploty určite nie sú na škodu. V zime by teplota nemala klesnúť pod 17 °C.

Svetlo

Mango tiež potrebuje pomerne veľa svetla. Bez problémov znáša priame slnečné svetlo, ale darí sa mu aj pri rozptýlenom svetle. Vďaka tomu, že vyžaduje teplo a znesie priame svetlo, je ideálna na letné pestovanie na balkóne alebo v záhrade.

V mesiacoch, keď bude rastlina v interiéri, ocení umiestnenie pri okne orientovanom na juh, kde bude mať dostatok svetla. Ak je u vás doma cez zimu príliš tma, pomôžu vám špeciálne pestovateľské svetlá.

Foto: Shutterstock.com

Vlhkosť

Aby sa zabránilo vysychaniu, mangovník potrebuje vlhkosť okolo 50-60 %, čo je ideálna vlhkosť pre vnútorné prostredie a pre človeka. Ak je váš domov príliš suchý, zvážte kúpu zvlhčovača vzduchu nielen kvôli rastlinám, ale aj kvôli svojmu zdraviu.

Hnojenie

Podobne ako iné rastliny, aj mango môžete hnojiť bežným tekutým hnojivom pre izbové rastliny. Každé dva týždne počas vegetačného obdobia (jar a leto) a maximálne raz za mesiac počas obdobia vegetačného pokoja (jeseň a zima).

Počas prvých šiestich mesiacov však rastlinu nehnojte, pretože stále čerpá živiny zo semien a príliš veľa živín by jej mohlo uškodiť.

Zalievanie

Podobne ako väčšina rastlín, ani mangovník nemá rád trvalé premokrenie alebo úplne suchú pôdu. V ideálnom prípade by mala byť pôda mierne vlhká, nie mokrá. Preto zalievajte radšej častejšie a menej ako raz za čas.

Zálievku vždy prispôsobte vonkajším podmienkam. Ak je vonku horúco a na rastlinu dopadá priame slnečné svetlo, budete ju musieť zalievať častejšie. Na druhej strane v zime, keď je chladnejšie a menej svetla, predĺžte intervaly medzi zalievaním.

Foto: Shutterstock.com

Ak neviete, nakoľko je pôda vlhká alebo suchá, kúpte si merač vlhkosti, ale dobrú predstavu môžete získať aj tak, že do pôdy strčíte prst.

Presadzovanie

Prvé presadenie do kvetináča by malo byť po dostatočnom vytvorení koreňov, potom približne každé dva roky, ideálne na jar alebo v lete. Budete potrebovať kvetináč väčší maximálne o 2 až 4 cm, vo väčšom kvetináči by mangovníku trvalo dlhšie, kým by zakorenil a pokračoval v raste.

Podpora rastu a vetvenie

Rastlinu je dobré pravidelne odštipovať, aby ste predišli tomu, že vám zostane jediný nerozvetvený výhonok. Tam, kde stonku alebo konár odštipnete, sa rozvetví.

Kedy sa môžete tešiť na mango?

Pestovanie manga je pomerne náročné, aj keď ho máte len ako okrasnú kvetinu. Na to, aby začala plodiť, potrebuje podmienky čo najviac podobné jej pôvodnému domovu. U nás sa dajú replikovať napríklad v tropickom skleníku. Ale aj tak nepočítajte s tým, že strom bude plný veľkých plodov, ktoré dostanete v obchode.

Trvá šesť až osem rokov, kým sa objavia prvé plody mangovníka. Budete však musieť trochu pomôcť, aby ste sa tam dostali. Kvitnúci mangovník musí byť najprv opelený, t. j. peľ sa musí rozptýliť na všetky kvety. Môžete pri tom použiť mäkký štetec. Ak sa to podarí, plody dozrievajú 4 až 5 mesiacov.

Foto: Shutterstock.com

Či už si chcete vypestovať mangovník z kôstky ako okrasnú rastlinu, alebo dúfate, že sa jedného dňa dočkáte šťavnatých plodov, veríme, že sa vám to s naším sprievodcom podarí.