Chýbajú vám nápady na vianočnú výzdobu? Máme pre vás pripravené tipy, ako použiť vianočné ozdoby z minulých rokov, ako si vyrobiť vianočný veniec a mnoho ďalšieho. Vianočná výzdoba nemusí byť tento rok stresujúca. Vyrobte si vlastné vianočné dekorácie a zabavte sa pritom aj s deťmi.

Foto: Shutterstock.com

Vianočná výzdoba v interiéri

Vytvorte vo vašom interiéri čaro vianočnej atmosféry a zútulnite si celú domácnosť podľa seba. Prinášame vám jednoduché nápady a tipy, ako na to.

Vyrobte si vianočný aranžmán

Preneste do vášho domova les pomocou rustikálneho aranžmánu. Na jeho výrobu použite čo najviac prírodných materiálov a starých ozdôb v štýle vintage. Začnite klasicky a zapichujte do základu odrezky z borovice.

Potom pridajte šišky, sušené ovocie a staré vianočné ozdoby. Ak chcete, aby aranžmán pôsobil pôvabne, tak pridajte aj niekoľko malých ozdôb v krémových farbách s lesklým povrchom.

Vianočná výzdoba stola je dôležitá najmä počas štedrovečernej večere. Vytvorte v strede stola elegantnú dekoráciu. Najskôr na stôl položte ihličie, ktoré krásne rozvoňajú domov. Potom pridajte sviečky rôznych veľkostí. Aby ste dekoráciu trochu oživili, pridajte aj farebné vianočné gule, šišky alebo sušené ovocie.

Foto: Shutterstock.com

Svetielková romantika

Nakúpte si vianočné osvetlenie s drobnými svetielkami. Okolo okien najskôr pripevnite girlandu, vyrobenú z prírodného ihličia. Do girlandy prirodzene zamotajte aj vianočné svetielka. Táto dekorácia vás bude obzvlášť tešiť počas dlhých zimných večerov, kedy vytvára v domove útulnú a teplú atmosféru.

Ak chcete pridať vianočnej atmosfére vášho domova trochu pokoja a romantiky, tak umiestnite do každého okna v dome elektrickú sviečku. Zapínajte ich v noci, aby boli viditeľné aj zvonku. Toto je skvelý a lacný spôsob, na vyzdobenie vášho interiéru a exteriéru zároveň.

Vyrobte si vlastné vianočné dekorácie

Vianočná výzdoba nemusí byť len zakúpená v obchode. Môžete si ju vyrobiť aj doma podľa seba. Pripevnite k sebe tenké drevené kolíky do tvaru hviezdy. Použite na to drôt, ktorým spojíte konce hviezdy. Stredom hviezdy preveste vetvičku eukalyptu a ozdobte ju sušeným ovocím.

Pokojne pridajte aj korálky alebo iné drobné ozdoby. Hviezdy zaveste do okna, aby ich bolo vidno zvnútra aj zvonku. Môžete ich zavesiť aj na schodisko a vytvoriť tak skutočne rozprávkovú atmosféru.

Vianočná výzdoba je obzvlášť zaujímavá pre deti. Vyrobte si doma papierové snehové vločky a vystrihujte ich s vašimi deťmi. Stačia na to nožnice a obyčajný kancelársky papier.

Ak ich chcete trochu vylepšiť, natrite ich vrstvou tekutého lepidla a pridajte trblietky. Nechajte trblietky zaschnúť a potom snehové vločky nalepte na steny a na okná.

Foto: Shutterstock.com

Stavte na vianočné farby

Ak chcete vo vašom dome navodiť vianočnú atmosféru, používajte najmä typické vianočné farby. Tou je napríklad červená, zelená, zlatá či strieborná.

Nebojte sa kreativity a vytiahnite všetky predmety v týchto farbách, ktoré už máte doma. Ak vám v skrini ležia návliečky na podušky vo vianočných farbách, neváhajte ich počas Vianoc vytiahnuť.

Uviažte červené, zelené a zlaté mašle na kľučky dverí, zábradlie a iné miesta v celom dome. Pripevnite na ne aj zlaté a strieborné vianočné zvončeky.

Vytiahnite zo skrine aj všetky utierky a uteráky v týchto farbách. Na police a stoly s knihami rozmiestnite sviečky podľa vlastného výberu, napríklad zlaté, červené, biele a zelené.

Recyklujte poháre

Vianočná výzdoba sa nezaobíde bez sviečok. Použite staré zaváraninové poháre na výrobu vianočnej dekorácie, do ktorej budete môcť umiestniť sviečku. Poháre riadne očistite a odstráňte z nich nálepky.

Potom nalepte približne 5 centimetrov nad dno pohára lepiacu pásku. Na neoblepenú spodnú časť pohára naneste tekuté lepidlo a namočte ju do trblietok.

Trblietky nechajte zaschnúť. Potom do vnútra pohára nasypte okrasný piesok a vložte doň sviečku. Vrch pohára môžete ozdobiť vianočnou stužkou.

Foto: Shutterstock.com

Vystavte si vianočné pohľadnice

Vianočná výzdoba nemusí byť vždy drahá. Môžete použiť mnohé vianočné prvky, ktoré už máte doma. Vyberte si vaše obľúbené vianočné pohľadnice a zaveste ich na stenu. Použite na to zvyšné stužky z minulých Vianoc.

Nebojte sa kombinovať rôzne farby stužiek v rozličných dĺžkach. Pripevnite každú stužku na stenu a pomocou malých drevených štipcov na ne zaveste vianočné pohľadnice. Môžete pridať aj malé vianočné ozdoby, ako napríklad zvončeky alebo svetielka.

Prírodný vianočný stromček

Vianočná výzdoba sa nezaobíde bez tradičného stromčeka. Stavte tento rok pri výzdobe vianočného stromčeka na neutralitu a prírodu. Tradičné vianočné stromčeky sú trendom týchto sviatkov a krásne vám zútulnia domov.

Zaveste na vianočný stromček sušené pomaranče, medovníčky, ozdoby z dreva či háčkované ozdoby. Vyberte sa do lesa a nazbierajte šišky. Tie zaveste na stromček spolu s ostatnými ozdobami.

Nebojte sa váš tradičný stromček oživiť aj s využitím o niečo modernejších produktov, ako sú napríklad svetielka alebo vianočné gule. Skvele ho doplnia aj mašle, ktoré budú v teplých odtieňoch.

Foto: Shutterstock.com

Vyrobte si vianočný stromček

Použite staré vianočné gule a vyrobte si z nich dekoráciu v tvare vianočného stromčeka. Začnite tým, že vyrobíte podstavce z dreva v tvare písmena T, ktoré natriete bielou farbou na drevo a necháte uschnúť. Potom začnite prilepovať staré vianočné gule. Na spodok prilepte viac vianočných gulí a počet každým riadkom znižujte, aby ste tak vytvorili tvar stromčeka. Na pripevnenie vianočných gulí používajte lepiacu pištoľ.

Náš tip: Nazbierajte si v lese pekné halúzky v rôznych veľkostiach. Očistite ich a nalakujte, aby vám vydržali viac rokov. Halúzky k sebe uviažte pomocou obyčajného špagáta tak, aby vytvorili tvar vianočného stromčeka.

Na spodnej časti by sa teda mala nachádzať najdlhšia palička a na vrchu najkratšia. Halúzky zaveste na stenu. Nachystajte si vianočné ozdoby, šišky či sušené ovocie.

Pomocou špagáta pripevnite ozdoby k stromčeku. Hrajte sa s farebnými kombináciami. Zvoľte si napríklad červeno-zelenú, bielo-zlatú alebo zlato-červenú.

Foto: Shutterstock.com

Vianočná výzdoba v exteriéri

Prineste trochu vianočnej atmosféry aj do vašej predzáhradky. Poradíme vám, ako na to, aby vaša výzdoba robila radosť nielen vám, ale aj všetkým okoloidúcim.

Nadrozmerný vianočný veniec

Výzdoba exteriéru sa nezaobíde bez vianočného venca. Vyrobte si doma veľký vianočný veniec s využitím prírodných materiálov.

Ako podklad využite obruč z konárikov a napichajte do celého venca ihličie. Pridajte vianočné ozdoby, ako sú či už menšie vianočné gule, mašle, alebo zvončeky. Použite aj prírodné dekorácie, ako napríklad šišky či pekné halúzky.

Ozdobte stromy

Ak máte v predzáhradke stromy alebo kríky, ktoré sú dobre viditeľné napríklad aj pre verejnosť, využite ich na vytvorenie vianočnej atmosféry a ozdobte ich. Omotajte ich vianočnými svetielkami a pridajte staršie vianočné ozdoby z minulých rokov.

Takto sa vám počas sviatkov naskytne nádherný výhľad pri pohľade z okna, a potešíte aj ľudí, ktorí sa budú prechádzať okolo vášho domu. Urobíte totiž akýsi verejný vianočný stromček.

Použite girlandy

Fascinuje vás elegantná a klasická vianočná výzdoba? Umiestnite girlandy okolo vchodových dverí, na zábradlie či na vonkajšie parapety okien. Vyberte si klasické ihličnaté girlandy, pomedzi ktoré poprepletáte vianočné svetielka podľa vášho gusta.

Ak sa vám bude zdať girlanda príliš jednoduchá, tak môžete pridať aj nejaké vianočné ozdoby. Vyberajte si však také, ktoré znesú aj vlhké a chladné počasie.