Radi by ste renovovali kúpeľňu, ale bojujete s obmedzeným rozpočtom? Alebo vám v tom bráni nemožnosť väčších stavebných úprav? Nevadí. Možností, ako mať kúpeľňu v novom kabátiku, našťastie existuje celý rad.

Renovácia kúpeľne patrí medzi tie nákladnejšie opravy – len si to predstavte: murované jadro, nové obklady, nová dlažba, batéria, sanita, doplnky a dekorácie, odolný kúpeľňový nábytok. Takto sa vám rozpočet môže veľmi skoro nafúknuť, ani nebudete vedieť ako. Pokiaľ ale túžite po peknej kúpeľni, a pritom nechcete vylúpiť banku, je treba byť o trochu viac kreatívny. A tiež sa dobre pripraviť. Tak poďme na to.

Náš tip: Kameň v kúpeľni možno nie je tradičný, no dodá jej úplne iné rozmery. Ako ho zakomponovať?

Plánujte, plánujte, plánujte

Než s akoukoľvek zmenou začnete, poriadne si naplánujte, ako celý proces bude prebiehať. Už pri plánovaní jednotlivých položiek budete mať budget oveľa lepšie pod kontrolou. Nestane sa tak, že vám nečakané položky urobia čiaru cez rozpočet, s ktorou nebudete vedieť, čo si počať.

Plánovanie je kľúčom k úspechu každého väčšieho či menšieho projektu. Jedným zo základných bodov, ako znížiť náklady na rekonštrukciu, je nemeniť pozície sanitárnej keramiky. Zatiaľ čo výmena základnej sanity, ako je toaleta alebo vaňa, je jednoduchá a pomerne cenovo dostupná, zmena dispozície sa už môže poriadne predražiť.

Náš tip: Ak predsa len chcete meniť aj sanitu, poradíme vám, či je pre vás lepšia vaňa alebo sprcha.

Než sa tak pustíte do práce, premyslite, ako chcete, aby kúpeľňa finálne vyzerala. Čo chcete zachovať, čo chcete zmeniť? V akom stave sú kúpeľňové skrinky a treba ich vymeniť, alebo len natrieť a upraviť? Na tieto základné otázky treba tiež nájsť odpoveď.

Nevyhadzujte všetko

Hoci sa to môže zdať lákavé – vyhodiť všetko a nahradiť vybavenie novým – robte to s rozmyslom. Náklady totiž môžete znížiť aj tým, že použijete, čo máte. Možno tak váš záchod najlepšie časy už zažil, ale skrytá nádržka ešte svoje využitie nájde.

Alebo máte popraskané a zničené umývadlo, ktoré nepôjde opraviť.

Toaletná skrinka pod ním je ale oproti nemu v celkom dobrom stave a bola by škoda sa jej zbavovať.

Na obklady zoberte farbu

Veľký vplyv na vzhľad kúpeľne majú obklady. Ich cena sa môže výrazne líšiť výrobca od výrobcu, ale všeobecne predstavujú nezanedbateľnú položku v rozpočte.

Aby vaša kúpeľňa vyzerala o poznanie modernejšie, a vy napriek tomu ušetrili, existuje iné riešenie. Pokiaľ ich nechcete alebo nemôžete vymeniť, premaľujte kachličky špeciálnou farbou na obklady. Farba sa nanáša v niekoľkých vrstvách, najskôr sa obklady nalakujú, potom prichádza na rad základný náter. Potom je treba nechať farbu dôkladne zaschnúť ideálne 8–12 hodín.

Náš tip: Ak obklady meniť nechcete, ale radi by ste ich oživili, obnovte škárovaciu hmotu a silikónové škáry. Vyškriabte ich pomocou ostrého noža alebo oscilačnej brúsky, potom naneste novú vrstvu škárovacej hmoty. Nezabudnite, že do rohov patrí silikón. Ďalšou možnosťou sú vodeodolné tapety, ktoré sú lacnejšie ako obklad a zvládnete ich aplikovať aj sami.

Vymeňte kúpeľňové vybavenie

Či už žijete v prenájme alebo nie, investícia do kúpeľňového nábytku sa oplatí. Môžete si ho totiž v prípade potreby preniesť kamkoľvek. Zohľadnite dispozície kúpeľne aj jej rozmery. Podľa toho potom vyberajte vhodné kúsky. Nezabudnite, že do kúpeľne by ste mali vyberať špeciálny kúpeľňový nábytok, ktorý odolá vlhkému prostrediu a bude vyhovovať aj z hľadiska hygieny.

Najčastejšími materiálmi pre kúpeľňový nábytok je laminovaná drevotriesková doska alebo LDT s ochrannou fóliou na povrchu, prípadne MDF.

Ak hľadáte výhodné cenové ponuky, poobzerajte sa po kúpeľňových setoch, v ktorých kúpite viac kusov nábytku za lepšiu cenu. Väčšinou bývajú v prevedení závesných skriniek, umývadlových skriniek a spodných skriniek, ktoré pojmú ďalšie vybavenie od uterákov, kozmetiky alebo čistiacich prostriedkov.

Nová vs. stará sanita

Čo sa týka sanity, máte niekoľko možností. Odvíja sa od aktuálneho stavu vašej kúpeľne. Pokiaľ máte vane a umývadlá v super stave, potom vám môže stačiť len výmena batérie. Pokiaľ nie sú v dobrom stave, môžete kúpiť nové. Alebo nájsť viac low-budget riešení v podobe špeciálneho náteru.

Najlepšie sa opravujú vane a umývadlá akrylátové, najrôznejšie šrámy a prasklinky ale možno opraviť aj u starších smaltovaných vaní. Budete potrebovať brúsne papiere a špeciálny náter na vane. Náter väčšej plochy sa vykonáva najlepšie hustým mäkkým valčekom.

Police a poličky nemusíte vŕtať

Medzi väčšie stavebné zásahy môžeme menovať aj vŕtanie políc a zrkadiel. Našťastie ale môžete nechať vŕtačku schovanú. Poslúžia vám totiž poličky alebo háčiky s prísavkou, ktoré fungujú na princípe podtlaku a ľahko sa prichytia na existujúce obklady. Nielen, že sa nemusíte obávať, že by ste niekde prevŕtali elektrinu alebo nedajbože vodu, ale v prípade potreby ich tiež môžete ľahko premiestniť na iné miesto.

Vŕtať nemusíte ani zrkadlá. Stačí ich prilepiť dlhotrvajúcim lepidlom. V prípade potreby potom zrkadlo stačí nahriať horúcim vzduchom a potom odlepiť.

Drobnosti, ktoré majú veľký efekt

Na záver prichádza tá obľúbenejšia časť – doplnky a dekorácie. Hoci patria medzi najlacnejšie položky, celkový vplyv na atmosféru kúpeľne majú obrovský. Vďaka nim môžete lepšie zjednotiť štýl, v akom kúpeľňu chcete mať. A pokiaľ vám stále niečo chýba, zvážte do kúpeľne zaobstarať napríklad: