Veľké okná sú rovnako ako dostatok svetla pre interiér veľmi dôležité. Bez tieniacich prvkov sa však obísť nedá. Aké máte možnosti, keď chcete vybrať také, ktoré vášmu bývaniu dodajú originálny vzhľad?

Ilustračný obrázok, zdroj: pixabay.com

Niekedy potrebujete ovplyvniť, koľko svetla do miestnosti preniká. V takýchto prípadoch sa o slovo hlási tienenie okien respektíve rôzne tieniace systémy. Ich výber je veľmi dôležitý, pretože ovplyvňujú celý vzhľad interiéru. Ak preferujete štýl, oplatí sa chvíľu hľadať a neuspokojiť sa s obyčajným prevedením.

Kusové záclony začínajú nudiť

Jedným z najbežnejších spôsobov tienenia je využitie záclon. Biele kusové záclony majú obrovskú výhodu v tom, že ich stačí len zavesiť a nariasiť, no ich vzhľad však začína nudiť. Hoci sú dostupné s rôznymi vzormi, neponúkajú už nič nové. Inými slovami nedokážu prekvapiť.

Zaujímavejšou voľbou sú tak záclony v metráži. Prichádzajú s oveľa širšou ponukou materiálov a farieb. Veľmi trendy sú záclony s potlačou, prípadne celofarebné kusy v pastelových farbách. Luxusne pôsobia tiež vzdušné organzy.

Závesy by mali ladiť

Vedľa záclon vám tienenie okien môžu poskytnúť tiež závesy. Ich výhodou je schopnosť nielen ochrániť vás pred slnečnými lúčmi. Na základe zvoleného materiálu môžu fungovať aj ako zvuková a tepelná izolácia miestnosti. V každom prípade by však ich vzhľad mal ladiť s celým interiérom. Ak závesy používate spoločne so záclonami, ich farebnosť a štruktúra by k sebe mala bezpodmienečne pasovať.

Ilustračný obrázok, zdroj

Japonské steny prinášajú eleganciu

Medzi aktuálne hity sa radia japonské steny. Predstavujú naozaj štýlovú alternatívu ku klasickým závesom či vertikálnym žalúziám. Skvele sa hodia do minimalistických interiérov. Pri výrobe na mieru môžete vyberať z naozaj širokej ponuky dekorov a materiálov. Niektorí výrobcovia umožňujú dokonca dodanie vlastnej grafiky. Rovnako tak je len na vás, či sa rozhodnete pre ručné ovládanie, alebo dáte radšej prednosť elektrickému ovládaniu s diaľkovým ovládačom. Japonské steny sa hodia pre zatienenie väčších plôch.

Ilustračný obrázok, zdroj

Zabudnite na nudu

Poznáte iba biele horizontálne žalúzie? V tom prípade je najvyšší čas rozšíriť si obzory. Dokonca aj žalúzie môžu byť veľmi originálne, keď sa rozhodnete pre pestré farby, metalické povrchy alebo napríklad aj zaujímavé povrchové úpravy jednotlivých lamiel.

Tienenie okien by v modernom interiéri rozhodne nemalo byť synonymom nudy. Našťastie existuje naozaj mnoho spôsobov, ako tienenie urobiť zaujímavé. Nehovoriac o tom, že samotné okná môžete naviac dekorovať rôznymi samolepkami a predmetmi. Výsledok tak bude skutočným unikátom, ktorý bude vyjadrovať váš vkus. Úplne najlepšie totiž je, keď tienenie spája krásu a praktickosť v jeden funkčný celok.

 

Komentáre k: Tienenie okien spája krásu a praktickosť

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.