Už vám zostáva len všetko vymaľovať, naaranžovať a môžete pozývať návštevy. Ale každý z nás sa niekedy stretol s dilemou, ako skombinovať farby stien s nábytkom, dverami či dekoráciami. Hovoríte si, že červenú farbu dáte do kúpeľne, bielu do obývačky, inam sa môže hodiť zlatá alebo možno aj zelenkavá. Ako teda na farbičky v byte?

Vedeli ste o tom, že červená farba na veľkej ploche vyvoláva strach a nespokojnosť? Alebo naopak, že žltá farba je farbou šťastia a pokoja? Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Farby obývačky

Biela farba vie utíšiť bolesť a je farbou čistoty a neutrality. Je to ideálna základná farba na výmaľbu, pretože sa s ňou dá nábytok pekne kombinovať. Ale … Aj keď biela farba pekne presvetľuje izbu, nie je dobrou farbou pre naše oči. Má vysokú schopnosť odrážať svetlo medzi ostatnými farbami, a to môže mať negatívny dopad na náš zrak. Prečo ju teda neskombinovať s niečím jemným alebo svetlejším, napríklad žltou farbou ?! Biela sa dá tiež kombinovať so svetlofialovou, ktorá je ľahko melancholická.

Žltá farba je farbou dobrej nálady a zdravia. Vylučuje mnoho jedovatých látok z tela a zmierňuje depresiu so stresom. Jemne oranžová farba, inak tiež nazývaná broskyňová, je veľmi energickou farbou, ktorá rozžiari pokoj a hlavne rozveselí váš interiér. Ak si zariaďujete pracovňu, je to ďalšie miesto, kam vám túto farbu odporučíme. A to vďaka jej schopnostiam nabiť vás energiou. Zvýši sa tým aj vaša koncentrácia.

Pokiaľ sa vyhráte a všetko správne skombinujete, nábytok vám vo farbách múrov nezanikne. Ak chcete kupovať nábytok nový, pokojne zvoľte tmavšie odtiene farieb. V izbe presvetlenej jemnými farbami vám krásne vynikne.

Ilustračný obrázok, zdroj

Aké farby sa hodia do spálne?

Určite to sami poznáte. Strávite celý deň v práci, potom ste unavení a tešíte sa, až si večer ľahnete do postele. Vedeli ste ale, že nás farby ovplyvňujú, aj keď spíme? Preto by sme nemali miestnosť, kde spíme, podceňovať. Predsa len v nej čerpáme toľko potrebný odpočinok na ďalší deň. Za základné odtiene farieb v spálňach sa často volia tóny fialkovej.

Fialová farba je farbou dvoch tvárí, pretože vzniká výsledkom zmiešaní červenej a modrej. Fialová môže pôsobiť buď upokojujúcim, alebo znepokojujúcim dojmom podľa toho, aká farba prevláda. Ak zvolíte odtieň do červena, vaša spálňa je ideálna pre odpočinok i spánok.

Mnoho ľudí nemá fialovú farbu rado, pretože v nich vyvoláva zmiešané pocity. Ak vám nesedí v akejkoľvek forme, nedá sa nič robiť. V takomto prípade vaše telo pravdepodobne pozitívne prijme jemné odtiene hnedej. Hnedá je farbou zeme, bezpečia a tepla. Ale pozor, príliš hnedej môže pôsobiť nudným až fádnym dojmom. Dodajte jej ten správny švih striedmym použitím pestrých farbičiek!

Ilustračný obrázok, zdroj

Farba, ktorá ladí kúpeľni

Kúpeľňa je taký kút ticha, kde si chcete oddýchnuť a mať čas sami pre seba. Je preto dôležité vedieť starostlivo vybrať jej dekor. Farby do kúpeľne sa dajú kombinovať do nekonečna a jedným z hlavných faktorov pri výbere býva ten, akým štýlom sa chcete ďalej uberať. Či už je to moderný dizajn, alebo rustikálnejší štýl, kombinácia zemitých farieb so svetlejšími sú vždy správnou voľbouV menších kúpeľniach sa využíva svetlejších farieb. Vyhnite sa výrazným ornamentom na stenách. Opticky zmenšujú miestnosť.

Ilustračný obrázok, zdroj

 

Komentáre k: Poďme si vymaľovať byt

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.