Kameň nie je len kus chladného nerastu. Má v sebe čaro a v kombinácii s rastlinami vnesie do záhrady harmóniu a dokonalosť. Japonské záhrady sú na kameň veľmi bohaté a pôsobia veľmi elegantne. Aj u nás dokážu byť kamene elegantným prvkom v záhrade.

Zásady pre použitie kameňa

  • môžete použiť surové aj opracované kamene. Vhodné sú andezity, mramory, pieskovce, čierne čadiče, tefrity, čierne a zelené bridlice, porézne béžové travertíny, kremence alebo ružové vápence;

  • rešpektujte prírodné tvary a maximálne ich využite;

  • kameň sa hodí pre dekoráciu záhrady, záhonov a skaliek – od obkladov a dlažieb cez okruhliaky, štrky až po solitéry;

  • kamenné jazierka, kamenné vodopády, suché jazerá, sochy a súsošie, studne a fontány, kamenné lavice a stoly pôsobia v záhrade veľmi štýlovo;

  • pre dotvorenie celkového vzhľadu je potrebné kameň kombinovať s vhodnými rastlinami, stromami a kríkmi.

Aký kameň zvoliť?

Kameň musí zapadnúť do celkového rázu záhrady. Preto do japonskej, stredozemnej alebo orientálnej záhrady voľte vždy prírodný materiál, ktorý zodpovedá danej krajine. Celkový vzhľad záhrady musia kamene len dotvárať. Toho ide jednoducho dosiahnuť pri vhodne zvolenej kombinácii rastlín.

Veľkosť kameňa opäť záleží na type záhrady. Lepšie sa inštalujú kamene do práve vznikajúcej záhrady, kam ešte môže ťažká technika. Veľký solitérny balvan sa do už vzniknutej záhrady dostáva nákladnejšie.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt bangku taman jepang

Máme vybrané, čo teraz?

Pre stavbu múrikov alebo chodníčka si môžete kamene nazbierať na blízkom poli. Tie väčšie tam už ležať nenájdete. Ak máte jasno, aký druh a veľkosť kameňa chcete, obráťte sa na predajcu alebo kameňolom. Mnoho kameňov sú k nám dovážané zo zahraničia – Bulharska, Rumunska alebo Taliansko.

Ak však uvažujete o dekorácii z kameňa, napríklad malé figúrky z pieskovca, hlavy obrov, zvieratiek, potom stačí zavítať do záhradného centra, kde takých sôch nájdete nespočetné množstvo.

Kameň a voda, to je dokonalá kombinácia

Veľmi elegantne pôsobí spojenie kameňa s vodou. Nainštalované napájadlo pre vtáky záhradu nielen oživí, ale umožní zvieratám prístup k vode počas letných dní. Nielen vtákom slúži kameň. Taký kamenný nábytok je odolný voči poveternostným vplyvom, poškodeniu a jeho dlhovekosť sa nemôže rovnať žiadnemu inému druhu nábytku.

Použitie kameňa v podobe šľapákov v tráve sa stáva veľmi obľúbenou záležitosťou. Pôsobí nielen esteticky, ale aj účelne ako pochôdzny prvok medzi dvoma miestami v záhrade. Najlepšie sa hodia ploché kamene z pieskovca, bridlice alebo čadiča s rozmermi cca 60 x 40 cm.

Poslednou dobou sa čoraz viac kameň v záhrade uplatňuje v podobe oporných múrov. Ide o účinný, ekologický a variabilný prvok. Skladá sa zo zváranej konštrukcie, ktorá je spojená pozinkovanými špirálami a kamennej výplne.

 

Komentáre k: Kameň sa stáva dušou záhrady

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.