Natieranie nábytku sa môže na prvý pohľad zdať ako veľmi jednoduchá záležitosť, avšak ak má výsledok za niečo stať, je nutné dodržať niekoľko základných pravidiel.

Keď sa rozhodnete natrieť nábytok novou farbou bez toho, aby ste dodržali nasledujúci postup, nebude výsledok vyzerať dobre a farba na nábytku nebude držať. Vo výsledku vás natieranie bude stáť úplne zbytočne peniaze a stratený čas. Ako natrieť nábytok krok za krokom, aby bol pohľad na nábytok v novej farbe čo najuspokojivejší?

1. krok: Odstráňte starý náter

Ak sa chystáte natierať nábytok, ktorý bol už raz natretý, je nutné veľmi starostlivo odstrániť starý náter. Preskočiť tento krok vám umožňujú niektoré typy lakov, ale aj tak je vhodnejšie vziať do ruky šmirgľový papier a náter odstrániť. Zdrsnením povrchu sa postaráte o to, aby nový lak priľnul a zasychal rovnomerne. A aký šmirgľový papier vybrať? Pre obyčajné zdrsnenie vám bude stačiť papier so zrnom 150. Pre úplné odstránenie laku sa odporúča šmirgľový papier so zrnom 80.

2. krok: Zbavte sa nečistôt

Pred tým, ako začnete nanášať nový náter, je nutné povrch nábytku poriadne očistiť. Dokonca i len jediný vlas v nátere kazí výsledný vzhľad, a preto si na nečistoty vrátane prachu zo šmirgľovania dajte pozor. Na odstránenie je optimálne použiť kus handry, prípadne nejaké staršie oblečenie. Určite nie je vhodné používať papierový obrúsok, pretože by sa na zdrsnenom povrchu mohli zachytiť drobné kúsočky papiera.

3. krok: Naneste základný náter

Na povrch nábytku je nutné naniesť základný náter, vďaka ktorému budú ďalšie vrstvy lepšie držať. Každý náter má inú dobu schnutia, a preto si určite tento údaj skontrolujte priamo na nádobe. Neváhajte si pripraviť viac veľkostí štetcov. Na rozmerné plochy využijete väčšie, na rôzne detaily, rohy nábytku a horšie dostupné miesta sa budú hodiť menšie. Akonáhle základný náter uschne, skontrolujte povrch a tam, kde náter zatuhol vo väčšej vrstve a vytvoril nerovnosť, vezmite opäť do ruky šmirgľový papier.

4. krok: Lakujte vo viacerých vrstvách

Lakovanie je proces na dlhšiu dobu, a preto sa vopred pripravte na to, že nalakovať nový nábytok vám zaberie pravdepodobne viac ako jeden deň. Lak nanášajte štetcom či valčekom vo veľmi tenkej vrstve. Väčšinu lakov je nutné nechať schnúť 6 až 8 hodín. Celkom by ste mali naniesť až 3 vrstvy. Po každej vrstve nezabudnite povrch skontrolovať a obrúsiť prípadné nerovnosti v podobe zaschnutých kvapôčok.

5. krok: Finálny náter

Ako poslednú vrstvu naneste tenkú vrstvu lesklého, alebo matného náteru. Záleží na tom, akého vzhľadu chcete docieliť. Finálny náter všetko uzavrie a vytvorí ochranu proti oderu. Po zaschnutí nábytok vyleštite. Verte, že pohľad na to, akou premenou váš nábytok prešiel, vás veľmi milo prekvapí.

Natieranie nábytku nie je zložité, ale vyžaduje čas. Žiadny zo spomínaných krokov by ste nemali uponáhľať. Na mieste je jednoznačne precíznosť, pretože zalakované nečistoty a stvrdnuté kvapky náteru rozhodne nie sú to, čo by ste na vašom nábytku videli radi.

Komentáre k: Natieranie nábytku pekne krok za krokom

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.