Dosluhuje vám sporák alebo rúra a plánujete ich výmenu? Radi by ste niečo novšieho s viacerými funkciami, ale ponuka je až príliš pestrá. Veď dnešný trh ponúka plynové, elektrické aj varné sporáky. Kombinovať ide plyn s elektrikou. Narazíte na pyrolytické a katalytické rúry. V širokej ponuke by sa jeden za chvíľu stratil. Preto sme pre vás v článku vybrali jeden zo spotrebičov, ktorý vám bližšie predstavíme.

Prečo multifunkčný sporák?

Je vaša chalupa alebo kuchyna ladená do staroslovenského typu, ako ho poznáte z filmu pre pamätníkov? Alebo sa vám páči anglický štýl? Tak práve multifunkčný sporák sem zapadne ako uliaty. Jedná sa o kombináciu krbu, sporáka aj rúry v jednom. Na niekoľkých málo platničkách uvaríte obed, rúrou imitujúcou krb si zakúrite alebo upečiete staroslovenské koláče.

Výhoda multifunkčných sporákov spočíva v tom, že sa vám postarajú o teplo domova, ale môžete na nich aj pripravovať bežné pokrmy. Tým, že v nich kúrite na pevné palivá, nie ste závislí na dodávke elektriny a plynu. Vyjdú vás teda lacnejšie – ekonomická a ekologická prevádzka. Ani emisií sa nemusíte obávať. Tento typ sporáku ich vypúšťa do okolia naozaj minimálne množstvo.

Nemusíte sa báť, že by ste nenašli typ, ktorý vám presne nezapadne do vášho interiéru. Na trhu je k dostaniu celá škála farebných aj materiálových prevedení. Zoženiete retro štýl do kuchynky vašej chalupy, ale aj sporák v modernom dizajne do novostavby.

Čím si zakúriť?

V multifunkčných sporákoch kúrime poväčšinou drevom alebo drevenými briketami. Ale využiť môžete aj palety alebo hnedé uhlie. Pokiaľ chcete kúriť drevom, myslite na vlhkosť použitej dreviny. Všeobecne sa neodporúča kúriť drevom, ktorého vlhkosť je vyššia ako 20%. Ani mokré drevo nie je ideálne na spaľovanie, pretože vo vnútri komína sa usadzujú spaliny v podobe dechtu, ktoré potom dýchate.

Ak plánujete pri vašom sporáku relaxovať, tj. využívať ho aj ako krb, kúrte vyschnutým tvrdým drevom z listnatých stromov. Je to predovšetkým z dôvodov zadymenia. Uhlie by rýchlo zanieslo presklené dvierka, ktorými je tento typ sporáku najčastejšie opatrený.

Ilustračný obrázok, zdroj

Sklo hrá prím

Ako už bolo naznačené vyššie, sklenené dvierka sú neoddeliteľnou súčasťou multifunkčného sporáka. Práve vďaka ním prúdi do miestnosti viac tepla. Čo viac, môžete za dlhých zimných večerov pozorovať ohňovú show od šľahajúcich plameňov.

Aj dvierka od rúry bývajú často zhotovené zo skla. Môžete tak sledovať, či sa vám múčnik nepáli. Navyše rúra býva opatrená aj teplomerom. Jediným pohľadom rozpoznáte, či je potreba priložiť ďalšie polienko, alebo je čas pokrm vybrať von.

Tvar multifunkčného sporáka býva obvykle obdĺžnikový, ako ste na to zvyknutí u vašej štandardnej rúry. Ale nie je problém zakúpiť užší model, alebo si vybrať typ, ktorý pripomína krbové kachle. Ak naopak máte priestrannú kuchyňu, zvážte aj širšiu variantu tohto sporáka. Tento „široký typ“ býva obvykle vybavený elektrickou rúrou. S ňou je varenie zase o niečo ľahšie.

 

Na záver pre vás máme jeden tip. Jednoduchšia a praktickejšia manipulácia je so sporákom s dvojitým roštom.

 

Komentáre k: Vyskúšajte komfort multifunkčného sporáku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.