Blyští sa vám to v kúpeľni, kuchyni aj v obývacej izbe? Pravidelne leštíme svoj nábytok, aby svojim leskom oslňoval okoloidúcich vrátane nečakaných návštev? Lenže lesk už je v bývaní pasé. Podľa posledných trendov sa dostáva do popredia oveľa viac nábytok s matným povrchom. A to aj na skrinkách v kuchyni.

V čom spočívajú výhody matného nábytku pred jeho lesklým náprotivkom? Predovšetkým v starostlivosti o neho. Spomeňte si, koľko času ste museli venovať lešteniu, aby nábytok žiaril ako nový. Veľakrát ešte záležalo na tom, či práve na hranu dvierok a dosiek dopadli slnečné lúče. To nehovoríme o nečistotách v podobe obtlačkov prstov, ktoré sú na lesklých plochách hneď vidieť.

Aj na matný je potrebné dávať pozor

Aj keď je starostlivosť o matný nábytok väčšinou jednoduchšia a často si vystačíte s navlhčenou handričkou, mali by ste na matné povrchy dávať pozor. Najmä ak je matnosti dosiahnuté pomocou kvalitných polyuretánových farieb a lakov. Na prvom mieste je potrebné myslieť na šetrné zaobchádzanie. Ak budete hrubo a narýchlo drhnúť zaschnutú nečistotu, potom ľahko dôjde k poškriabaniu laku a strate matného efektu.

Poďme sa spoločne pozrieť, aké typy matných povrchov na trhu s nábytkom zaobstaráte a aká je následná starostlivosť o ne. Dáte prednosť fóliám alebo akrylátu?

Nábytok s matnou fóliou

Najlacnejším variantom je zaobstarať si nábytok, ktorý je pokrytý matnou fóliou. Pôsobí efektne, ale nesmiete na ňom nechať zaschnúť nečistotu. Preto vám ho odporúčame skôr do obývacej izby, než ho zapojiť do hry v kuchyni alebo kúpeľni.

Ako na odstránenie nečistôt? Pokiaľ vám špina ešte nezaschla, vystačíte si s vodou a kvapkou nejakého bežného čistiaceho prostriedku. Nemalo by ísť o abrazívny typ prostriedku. Navlhčenou handričkou jemne prejdite postihnuté miesto. Hlavne nedrhnite a príliš netlačte. Potom len vysušte zvyšky čistidla. Šikovné gazdinky k tomu môžu využiť okennú jelenicu.

Posledné varovanie, ktoré vám pri čistení matných fólií dáme, sa týka „farebnosti čistidla“. Určite nevyužívajte zafarbené saponáty. Tieto druhy obsahujú farebné pigmenty, ktoré sa vám môžu zažrať do fólie. V lepšom prípade na povrchu, resp. na matnej fólii, zanechajú farebné stopy. Tých už sa ľahko nezbavíte.

Akrylátový nábytok

Nechcete riešiť, či čistidlo obsahuje farebné pigmenty alebo inak môže poškodiť váš matný povrch? Potom radšej stavte na nábytok s matným akrylátovým povrchom. Nevýhodou je prirodzene vyššia nákupná cena. Ale zase sa taký nábytok ľahšie udržiava.

Neľakajte sa, že nábytok je potiahnutý ochrannou fóliou. Tá sa dáva dole až vo chvíli, kedy je daný kus nábytku bezpečne na svojom mieste v byte. Po odstránení fólie z povrchu nábytku je dobré uzavrieť akrylátové póry. K tomu vám postačí bežné leštidlo s antistatickým efektom. Napríklad bežne používané Pronto proti prachu. Materiál povrchu bude „pracovať“ ešte asi 14 dní po sňatí ochrannej fólie, dochádza k tzv. vytvrdnutiu akrylátu.

Následná údržba už je jednoduchá. Raz až dvakrát za mesiac zotrite povrch bavlnenou handričkou, ktorá je navlhčený práve antistatickým sprejom.

Nezaujal vás ani akryl? Potom môžete staviť na nábytok, ktorý je ošetrený matným lakom za použitia kvalitných polyuretánových farieb a najnovších výrobných technológií.

Sektorový nábytok SIENA

 

Komentáre k: Matný nábytok dominuje interiéru

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.