4 tipy, ako pripraviť záhradu na jarnú sezónu

S prvým jarným dňom hneď za rohom sa mnohí túžia hneď skočiť do záhradkárskej sezóny. Začnite s čistením a pripravte záhradu na jar. Ako zachrániť zničené rastliny? Ako podporiť ich nový rast? Viac sa dočítate v článku.

Nezačínajte príliš skoro

Čistenie a údržba záhrady po zime je prvý krok, ktorým treba začať pre sadením.

Mŕtve vetvičky a vysušené rastliny, napríklad okolo okrajov záhrady, nemusíte hneď odstraňovať. Môžu byť cenným biotopom pre vtáky, ktoré hľadajú miesto na hniezdenie. Na obrábanie pôdy, kým nebude zem úplne suchá.

Posúdťte zdravie rastlín

Ak je už pôda dostatočne suchá, môžete analyzovať. Určte rastlíny, ktoré prežili zimu a tie, ktoré sú poškodené. Mnoho rastlín vyzerá mŕtvo – suché, krehké vetvičky, odfarbené listy alebo stonky hľuzovky, nemusí to nevyhnutne znamenať, že zimu neprežili.

Rýchlym spôsobom, ako zistiť, či je drevená trvalka alebo vetva stromu mŕtva, je poškriabať kôru nechtom. Ak je tkanivo pod kôrou zelené , vetva je živá. Ak je tvrdé a hnedé, je mŕtva. Podobne, ak je vetva ohnutá a pružná, je živá.

Skontrolujte poškodenie mrazom

Sneh a mráz môžu poškodiť citlivé rastliny, čo spôsobí, že stonky a listy zhnednú. Kým mrazom poškodená rastlina vyzerá mŕtva, je tu veľká šanca, že jej koreň a koruna sú stále životaschopné. Nechajte ich tak a počkajte ešte na teplejšie dni. Do tej doby môžu mŕtve vetvy pomôcť izolovať rastlinu pred ďalším poškodením chladom.

Koľko strihať a kedy

Mŕtve vetvy a stonky sú samozrejmosťou každej záhrady. Otázkou je, kedy ich odstrániť a do akej miery. Všeobecne platí, že počkajte, kým teploty trvalo prestanú klesať pod nulu.

Pri odrezávaní poškodených vetiev stromov a drevených trvaliek odrežte o niekoľko centimetrov nad prvom životaschopnom púčiku. Mŕtve stonky minuloročných trvaliek a iných bylinných rastlín sa môžu rezať až po spodok rastliny.

Zostrihanie rastlín môže stimulovať jarný rast, takže keď sa vyčasí, môžete vidieť, že na odrezaných rastlinách rastie veľa nových výhonkov a listov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *