Veľká zahrada je často nedosiahnuteľný sen, a pri snívaní môžete ľahko zabudnúť na jej nedostatky. Vyžaduje si veľa zalievania a ešte viac ďalšej práce. Počiatočné financovanie je vcelku náročné. Tento svoj sen si však ľahko splníte malou záhradou. Ako sa do malej záhrady zamilovať?

Malá záhrada môže byť plná zelene len s troškou snahy. Vyjde vás oveľa lacnejšie a verte, že vám umožní rovnakú relaxáciu ako záhrada, ktorá má tisíc metrov.

Poďte sa s nami naučiť svoju malú záhradu skutočne milovať. A ak ju ešte nemáte, tak si ju (aj keď malú) s radosťou kúpte.

Ve meste nejde záhradku nemilovať

Do mesta síce zvyčajne pred prírodou utekáte, ale to neznamená, že vám po čase nezačne chýbať. Ak máte to šťastie a k dispozícii aspoň kúsok záhradného raja, nie je možné, aby ste ho nemilovali.

Práve z malej mestskej záhrady musíte vytrieskať, čo to dá. Zahrňte ju celú zeleňou. Je len na vás, či zvolíte trávnatý koberec, závesné kvetináče alebo tie vertikálne. Nakombinovať môžete pokojne všetko.

Pri malej mestskej záhrade sa držte prírodných materiálov záhradného nábytku. Vyberajte drevo alebo prírodný ratan a vyhnite sa kovu a betónu. Toho si totiž po ceste do práce mestskou džungľou užijete až až a doma chcete ruch mesta a všetko, čo ho pripomína, predsa vypustiť.

S menšou záhradkou môžete viac rozhadzovať

Menšia plocha, o ktorú sa musíte starať, menší priestor, ktorý musíte nejako zaplniť, menej nábytku, menej kvetov. Menej niekedy znamená viac. Ak je reč o zariaďovaní vonkajších priestorov, môže menšia záhrada znamenať menej míňania.

Na obrovskú záhradu s rozlohou päťsto metrov štvorcových si asi záhradného architekta nepozvete. Prredražil by sa. Ale na malom priestore si ho dovoliť môžete a to budete ešte len žasnúť, ako sa dá s malou záhradkou čarovať.

Ak si ale myslíte, že vám záhradu nevymyslí nikto lepšie ako vy sami, s chuťou sa do toho pustite. Myslite aj na šialene drahé záhradné dlažby, ktorých budete potrebovať len kúsoček, a tak si ju môžete dovoliť.

Rovnako ako kreslá, ktoré sa vám na záhradku zmestia len dve, spolu s párom úplne úžasných, možno aj extravagantných kvetináčov. S malou záhradou si môžete všeličo dovoliť, tak sa trošku rozšupnite.

Malá záhrada je ideálne pre záhradkárov – začiatočníkov aj pre nezáhradníkov

O veľkú záhradu musíte starať. Či už len o trávnik alebo o čokoľvek, čo sa rozhodnete pestovať. Ak vás predstava bio paradajok a paprík hneď vedľa nádherných farebných kvetín nenechá chladnými, verte, že v záhradníckom obchode by ste nechali majland a potom by ste ani na celé to záhradníčenie nemali čas.

Malá záhradka vás udrží na uzde a vy si, čoby začiatočníci, vypestujete akurát to, na čo máte čas aj sily. A časom sa budete môcť pustiť do oveľa väčších záhradných projektov.

Záhradníčenie vás vyložene desí a pritom záhradku máte?

Ďalšou veľkou výhodou malých záhrad je to, že môžu byť jednoduché. Nemusíte pestovať kde čo, aby sa záhrada ľahko zaplnila a pôsobila živo a zelene. Pár kvetináčov s bylinkami, jeden plazivý kvietok a máte postarané.

Malá záhrada môže čímkoľvek na svete

Vo výsledku je to s malou záhradou rovnaké, ako s malým bytom, malým autom, malým čímkoľvek. Môže byť čímkoľvek a môžete ju milovať.

Keď budete chcieť, môžete na nej organizovať grilovačky, keď nie, môžete si na nej len čítať. Môžete záhradníčiť, ale nemusíte, môžete na nej pokojne sušiť bielizeň. Je len na vás, čo z malej záhrady vykúzlite.

Len ju nenechávajte ležať ladom, pretože čerstvý vzduch a kúsok prírody to je tá pravá vzpruha po celý rok. Aj iba pár minút denne. Tak sa do svojej malej záhrady poriadne zamilujte.


Komentáre k: Aj malá záhrada môže byť veľkou láskou

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.