Slamák nie je žiadny hanlivý názov pre panáka, ktorý straší na poli. Ani žiadnu ďalšiu postavičku typu snehuliak za ním nehľadajte. Ide len o ľudový názov pre slamený dom. Napadlo by vás niekedy, že je možné bývať v dome, ktorý je postavený prevažne zo slamy, správnejšie povedané zo slamených balíkov?

Pýtate sa, prečo by ste mali chcieť bývať v niečom na prvý pohľad tak nepraktickom? Pretože si svoj dom môžete takto postaviť sami. A to pomerne rýchlo a ešte lacno. Napríklad rodina Pospíšilová si tento typ domu postavila. Stálo ich to cca 30 000 € vrátane vybavenia a technických prác, ktoré by si sami nemohli ani nechceli urobiť. Časovo im stavba slamáku zabrala okolo 4 mesiacov. Iba na omietnutie neostal čas, napriek tomu dom odoláva vetru a zime už vyše 6 rokov.

Zimy sa báť nemusíte

Máte obavu, že v dome, ktorý je postavený zo „slamy“, vám bude zima a nevykúrite ho? Slama je dobrý izolant. Sám pán Pospíšil priznáva, že 50 cm zlisovaných stebiel slamy funguje rovnako dobre ako 30 cm polystyrénu.

Ak navyše pridáte hliníkovú omietku, nemusíte sa obávať ani veterného počasia. V nechránených častiach domu môže byť za veterného počasia vysoká konvekcia vzduchu. Vyložene zima vám nebude, iba by ste si museli zvyknúť na nižší komfort bývania. Preto si nechajte dom zaizolovať zavčas. Každá stavebná firma, ktorá buduje slamené domy, vám nahodí hliníkovú omietku, ktorá sa používa najčastejšie.

Alebo si môžete slamák postaviť sami. Aj v tom je čaro tohto bývania. Nepotrebujete byť odborníci, aby ste si postavili vlastný dom. A ako na to?

Od betónových pätiek po stropy

Základy sú rovnaké ako u každého iného typu bývania. Začať sa musí od základov z betónových pätiek. Nasleduje samotná konštrukcia domu, ktorá môže byť aj z dreva. Ak si na ňu netrúfate, nechajte si postaviť od odborníkov. Aj rodina Pospíšilová odovzdala tesárske práce stavebnej firme.

Potom sa vrhnite na podlahy a palubovkové steny. Na podlahu vám najlepšie poslúži staré dobré drevo. Balíky slamy k trámom (kostre domu) pripevníte kolíkmi a povrazom. Na strechu nezabudnite dať ďalšiu izolačnú vrstvu. Pokryte ju modifikovaným asfaltovým pásom. V priebehu je samozrejme nutné myslieť na elektro a vodo inštalácie. Opäť ich radšej zverte odborníkom. Nakoniec ostáva dom zvonku zaizolovať. Tu poslúži hliníková omietka, ako už bolo povedané. Na vykurovanie si kúpte krb či krbové kachle.

Náš tip: Ako sa zbaviť škodcov v záhrade?

Obrňte sa proti škodcom

Ďalším dôvodom, prečo investovať do izolácie, sú škodcovia. Predovšetkým vtáky a hraboše budú mať tendenciu si budovať hniezda v nezakrytých slamených balíkoch.

Ani opravy na dome vám nemusia robiť ťažkú ​​hlavu. Výmena balíkov vám zaberie maximálne tri týždne. Slamený balík vychádza na cca 1 – 2 €.

Komentáre k: Slamák: Zabývajte sa rýchlo a vo vlastnom

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.