Ohnisko v záhrade nie je len o ohni. Je zdrojom tepla, miestom na grilovanie, miestom na posedenie s priateľmi a rodinou alebo aj miestom na pozorovanie hviezd. Záhradné ohnisko je čarovné miesto, kde sa prirodzenosť prírody snúbi so sviežosťou vonkajšieho vzduchu. Ako si však postaviť ohnisko vo vlastnej záhrade?

Na čo všetko sa dá ohnisko použiť?

Ohnisko môže byť ústredným prvkom záhradnej zábavy. Je to miesto, kde môžete pripravovať jedlo, od opekania marshmallows až po grilovanie steakov. Môže to byť aj miesto na posedenie a relaxáciu, keď do jeho stredu umiestnite niekoľko drevených polien a necháte oheň horieť. A v neposlednom rade je to skvelý zdroj tepla počas chladných večerov.

Foto: Shutterstock.com

Ako však postaviť ohnisko v záhrade, ktoré bude krásne, praktické a bezpečné? Ak chcete vedieť, ako na to, tu je náš sprievodca krok za krokom.

Čo budete potrebovať?

Budete potrebovať tieto materiály a náradie:

  1. Základné záhradnícke náradie (lopata, rýľ atď.)
  2. Tehly alebo kamene
  3. Piesok a štrk
  4. Betón (ak chcete betónové dno)
  5. Kovovú mriežku (ak chcete grilovať)

Príprava pred samotnou stavbou

Začnite tým, že nájdete vhodné miesto v záhrade pre nové ohnisko. Môže to byť miesto, kde sa často stretávate s priateľmi, alebo pokojnejší kút záhrady, kde si chcete užiť trochu samoty. Miesto by malo byť dostatočne vzdialené od budov, stromov a iných horľavých materiálov.

Po výbere miesta je dôležitým krokom vyznačenie priestoru pre budúce ohnisko. Použite napríklad povrázok a kolíky, aby ste získali jasnú predstavu o rozmeroch a tvare ohniska. Rozmery závisia od vás a vašich predstáv, ale bežný priemer 90-120 cm je zvyčajne dostatočný.

Foto: Shutterstock.com

Po výbere vhodného miesta vyznačte obrys ohniska. Tvar môže byť kruhový, štvorcový alebo akýkoľvek iný.

Ako postaviť ohnisko na záhrade: krok za krokom

Krok 1: Vykopanie jamy

Prvým krokom je vykopať jamu pre ohnisko. Jama by mala byť hlboká asi 20 cm a jej priemer by mal byť asi o 20 cm väčší ako priemer plánovaného ohniska. Dno jamy vyrovnajte.

Foto: Shutterstock.com

Krok 2: Príprava podkladu

Dno jamy zasypte vrstvou štrku s hrúbkou asi 10 cm. Vytvoríte tak stabilný základ pre ohnisko a zlepšíte odvodnenie. Potom na štrk naneste 5 cm hrubú vrstvu piesku, ktorá pomôže vyrovnať tehly.

Krok 3: Pokladanie tehál

Na pripravený základ položte prvý rad tehál. Tehly rozmiestnite tak, aby medzi nimi bola medzera asi 1 cm. Táto medzera medzi tehlami umožní lepšie prúdenie vzduchu a zlepší horenie ohňa.

Foto: Shutterstock.com

Krok 4: Ďalšie vrstvy tehál

Pridajte ďalšie vrstvy tehál a striedavo ich posúvajte tak, aby sa škáry medzi tehlami neprekrývali. Medzi tehlami nechajte rovnaké medzery ako v prvej vrstve. Pokračujte v pridávaní vrstiev, kým ohnisko nedosiahne požadovanú výšku.

Krok 5: Betónový poter

Ak chcete stabilnejšie a trvalejšie riešenie, môžete na poslednú vrstvu tehál naniesť vrstvu betónového poteru. Tým ohnisko ochránite a zvýšite jeho životnosť.

Krok 6: Príprava dna ohniska

Do ohniska umiestnite kamene alebo tehly na podklad z piesku a štrku. Dno ohniska by malo byť rovné a pevné.

Foto: Shutterstock.com

Tipy pre dokonalé záhradné ohnisko

Údržba: Ohnisko sa musí pravidelne čistiť. Popol a nepoužité drevo by sa mali odstrániť, aby sa zabezpečilo správne prúdenie vzduchu pre budúce použitie. Tým sa tiež zabráni možnosti vzniku požiaru od horiacich zvyškov.

Foto: Shutterstock.com

Zaistenie bezpečnosti: Bezpečnosť je na prvom mieste. Vždy majte po ruke hasiaci prístroj alebo aspoň vodu pre prípad, že sa oheň vymkne spod kontroly. Takisto je dobré umiestniť ohnisko ďalej od stromov, kríkov a budov, aby sa znížilo riziko rozšírenia požiaru.

Zlepšenie kvality sedenia pri ohnisku: Okolo ohniska môžete pridať pohodlný záhradný nábytok a vytvoriť tak ideálny priestor na relaxáciu. Vankúše, deky a vonkajšie osvetlenie môžu tiež vytvoriť hrejivú a relaxačnú atmosféru.

TIP: Aký záhradný nábytok vybrať?

Foto: Shutterstock.com

Výber dreva: Pre čo najlepší zážitok z ohniska je dôležitý výber správneho dreva. Tvrdé drevo, ako je dub alebo buk, horí dlhšie a poskytuje viac tepla. Vyhnite sa drevu, ktoré veľa dymí.

Ohľad na susedov: Nezabudnite byť ohľaduplní k susedom. Ohniská môžu vytvárať dym, ktorý môže byť rušivý, ak sa šíri smerom k susedným domom. Zvážte aj čas, kedy plánujete oheň založiť, aby nebol rušivý.

Záver

Postavenie vlastného ohniska v záhrade môže byť skvelým projektom, ktorý vám umožní nielen vytvoriť útulné ohnisko, ale tiež dodá vašej záhrade osobitý prvok. Navyše, vyrobiť záhradné ohnisko je s týmto sprievodcom krok za krokom jednoduché a zábavné.

Ak ste niekedy premýšľali, ako si postaviť ohnisko v záhrade, dúfame, že vám tento článok pomohol. Či už chcete ohnisko na grilovanie, na posedenie pri ohni s priateľmi alebo na romantické večery pod hviezdami, vlastné záhradné ohnisko je na to ideálne. A s trochou práce a kreativity môže byť vaše vonkajšie ohnisko skvelým miestom na oddych a zábavu. Tak na čo ešte čakáte? Začnite!