Zariaďujete váš malý byt a rozhodujete sa medzi praktickým a štýlovým nábytkom? Už to robiť nemusíte. Máme pre vás návod, ako si vybrať nábytok, ktorý poskytne dostatok úložného priestoru a zároveň vám zostane miesto aj na pútavé dekorácie. Že je to nemožné? Čítajte ďalej a presvedčte sa sami.

Zariadiť malý priestor nemusí byť strašiakom

Nie je to ľahká úloha, ale ani nesplniteľná. Treba si len uvedomiť, že malý byt, resp. akákoľvek stiesnená domácnosť či izba, potrebuje nábytok, ktorý spĺňa nasledujúce kritériá:

  • nie je príliš výrazný a v malom priestore nepôsobí chaoticky,
  • je multifunkčný a praktický,
  • nábytok (napr. skrinky alebo police) sa dá zavesiť na stenu tak, aby nezaberal podlahovú plochu.

Nábytok do malých priestorov

Ako teda zariadiť malý byt tak, aby ste z priestoru vyťažili čo najviac a aby sa zároveň opticky zväčšil?

Poobzerajte sa po multifunkčnom nábytku

Sedačka, ktorá je zároveň posteľou (rozkladacie pohovky), konferenčné stolíky so zásuvkami, konzolový stolík, ktorý udrží aj televízor, komody či otomany … Stačí sa len poriadne porozhliadnuť a zistíte, že možností je nespočetne veľa.

Zdroj foto: KUPRYNENKO ANDRII / Shutterstock.com

Šikovným kusom nábytku je aj vysoká a priestranná predsieňová zostava. Predsieň alebo chodba je zvyčajne priestorom, ktorý je v domácnostiach podceňovaný – jeho zariaďovaniu sa neprikladá veľká dôležitosť, pritom je tu tak veľa možností. Kúpou predsieňovej zostavy získate ďalší priestor na sedenie (i keď iba pri obúvaní), úložný priestor na topánky (nebudete potrebovať ďalší botník) a zároveň odkladací priestor na kabáty a iné predmety väčších rozmerov.

Farbu nábytku vyberajte s rozvahou

V stiesnenom obytnom priestore stavte skôr na neutrálne farby – bielu, šedú či béžovú. Bledé odtiene dreva budú okrem toho pôsobiť jemne, elegantne a hlavne vzdušne, čo v malých bytoch chceme dosiahnuť.

Iba jeden kontrastný prvok

Ak chcete do domácnosti vniesť trochu života, stavte na jeden kontrastný, tmavý prvok. Ideálne by malo ísť o dominantu miestnosti. V obývacej izbe je to napríklad pohovka – miesto, kde pracujete, oddychujete a niekedy aj spíte. Ak chcete experimentovať a sedačku vyberiete v tmavej farbe či extravagantnom prevedení, pri zvyšku nábytku zostaňte v neutrálnych tónoch, aby malý priestor nepôsobil chaoticky.

Osloboďte podlahu od nábytku

Zaveste všetok nábytok, ktorý sa dá zavesiť. Pri tomto bode sa najviac osvedčia moderné obývacie steny. Štýlová zostava, ktorá sa väčšinou skladá z TV stolíka, pár skriniek a políc. Máte teda úložný priestor a aj miesto na malú dekoráciu či fotografie. Táto klasika prichádza v novom modernom šate, kedy sú komponenty obývacej zostavy závesné (pomocou jednoduchého systému) a využívajú aj vertikálny priestor na stene.

Zdroj foto: JRP Studio / Shutterstock.com

Čo ďalšie pomôže opticky zväčšiť priestor?

Okrem nábytku máme niekoľko ďalších tipov, ako získať naoko viac priestoru. Ako docieliť túto ilúziu?

  • Hrajte sa s osvetlením. Samozrejme, ideálne osvetlenie je denné svetlo, no nie vždy je jednoduché a možné ho do interiéru vniesť. Poslúžia nám teda lampy, lustre a iné svietidlá, ktoré dodajú svetlo aj tmavej miestnosti.
  • Zadovážte si zrkadlá a umiestnite ich krížom k prirodzenému či umelému osvetleniu.
  • Farebná paleta doplnkov by mala tiež zostať neutrálna.
  • Ak máte možnosť vybrať si podlahu, zvoľte šedú alebo béžovú farbu. Hodí sa ku každému typu nábytku a pôsobí čisto. Pokiaľ takúto možnosť nemáte, pomôcť vám môže aj koberec v svetlej farbe.