Vzdušnejší priestor vám pomôže mať svieže myšlienky a väčší pokoj. Ako to môžete dosiahnuť, aj keď nemáte veľa priestoru na meter štvorcový? Máme pre vás niekoľko základných tipov, ktoré vám pomôžu vyhodiť váš domov do vzduchu!

Multifunkčný nábytok 

O tomto sme už v jednom článku písali. Aký nábytok je ideálne do malého bytu, sa dočítate tu.

Mnohé typy nábytku možno zakúpiť s viacerými funkciami naraz. Ušetríte tak veľa miesta navyše.

Môže ísť napríklad o rozkladacie pohovky na každodenné spanie. Skvelou voľbou je však aj posteľ s úložným priestorom, kde môžete uložiť sezónne oblečenie, alebo skladací jedálenský stôl. Pri bežnom používaní vám nebude prekážať v kuchyni a zároveň v prípade potreby poskytne niekoľko miest navyše.

Stohovateľné stoličky alebo taburetky, ktoré sa dajú ľahko stohovať, tiež pomáhajú šetriť miesto.

Svetlé a krémové farby 

Farby robia zázraky. Dokážu rozžiariť miestnosť a majú tajomnú moc rozšíriť priestor. Ak si však nevyberiete správne, môžete interiér úplne potopiť. Čoho sa držať?

V menších miestnostiach spravidla ponechávajte biely strop. Na steny zvoľte striedmejšie tóny bielej a krémovej.

Ak chcete miestnosť oživiť výraznou farbou, vyberte si na vymaľovanie len jednu stenu, na ktorú zvolíte buď sýtejšiu farbu, alebo tapetu.

Dobrou voľbou pre podlahu sú aj svetlejšie farby. Do malých priestorov sa hodia koberce v chladných tónoch, neutrálne drevené podlahy a laminátové alebo PVC podlahy. Na druhej strane sa vyhýbajte kusovým kobercom, ktoré majú tendenciu zahlcovať priestor.

Zrkadlá, zrkadlá, zrkadlá 

Zrkadlo nie je len skvelým nástrojom do kúpeľne alebo šatníka, ale dokáže zväčšiť akýkoľvek priestor. Zároveň vám pomôžu vniesť do interiéru viac svetla.

Ak chcete zväčšiť miestnosť, umiestnite zrkadlo tak, aby v ňom bolo vidieť voľný priestor. Je tiež praktickejšie, ak neodráža príliš veľa vecí, ktoré by vám mohli spôsobiť väčší chaos.

Využite steny aj stropy 

Nebojte sa použiť aj stropy a steny. Môžete na ne umiestniť police a poličky a stropy ozdobiť závesnými kvetináčmi. Ušetrí vám veľa miesta, pretože každý centimeter sa počíta. Môžete použiť:

  • závesné knižnice
  • závesný systém na bicykel
  • magnetické tabule
  • vyklápací stôl
  • skladacia posteľ
  • konzolové skrinky

Menej vecí, viac priestoru

Nie je pravda, že vyhráva ten, kto sa snaží vtesnať čo najviac vecí do čo najmenšieho priestoru. Základnou myšlienkou by malo byť, či skutočne potrebujete zhromaždiť toľko vecí. Dôkladne si premyslite každý kúsok, ktorý máte doma, a ak ste ho za posledný rok nepoužívali, zvážte, či nie je ten správny čas sa ho zbaviť. Bude sa vám tu oveľa ľahšie žiť a zariaďovať.

  • Svoje dokumenty a zmluvy môžete uchovávať v elektronickej podobe na pamäťovom zariadení alebo externom disku.
  • Viac sviatočného riadu a porcelánu: naozaj ich používate?
  • Časopisy sú ďalším pomerne objemným neporiadkom. Nie je čas zaradiť ich do zberu?
  • Mohli by ste tiež obmedziť knihy: najmä tie, ktoré nemáte radi a pravdepodobne ich už nikdy nebudete čítať.
  • Zbaviť sa zberačov prachu. Nechajte si len skutočne nevyhnutné predmety alebo suveníry, ktoré majú pre vás emocionálnu hodnotu. Zvyšok len zahlcuje priestor.
  • Oblečenie, ktoré ste už dva roky nevytiahli zo skrine? Zbavte sa ho!