Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. Jedlom dokážeme potešiť, ohúriť, prekvapiť, ale aj rozvášniť alebo zlepšiť deň. Vaše kuchárske zručnosti a kreativita sú v tomto prípade prvoradé, no nemenej dôležité je miesto, kde sa tento proces odohráva a kuchynské pomôcky, ktoré vám uľahčia prácu.

Kuchyňu by sme mohli prirovnať k Santovej dielni, kde sa dejú zázraky každého druhu. Starostlivá mamina chystá pre svoje deti desiatu do školy. Chlapec dôkladne ukladá lístky špenátu na vrch dobre prepečenej bravčovej panenky, ktorú pripravil pre svoju priateľku. Žena naplní celú miestnosť sladkou vôňou koláča, ktorý servíruje svojej rodine. Alebo sa sami rozhodnete spríjemniť si nedeľné popoludnie skúšaním nejakého nového netradičného receptu.

Je jedno, či varíte pre seba alebo pre druhých, výsledok musí končiť úsmevom. Samozrejme, najlepšie sa pracuje v príjemnom prostredí, kde sa z varenia okamžite stane zábavná činnosť. Kuchyňu si môžete zútulniť jedným z nasledujúcich doplnkov, ktorými by sa mal pýšiť domov aj príležitostného kuchára.

Náš tip: Všetko o umývačke riadu na jednom mieste v tomto článku.

Okrem toho u vás nesmú chýbať ani praktické kuchynské pomôcky, ktoré vám ušetria čas a energiu. Kvalitné menu si vyžaduje nielen váš čas, ale aj dobré podmienky. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré by vám mohli uľahčiť každodennú tvorbu receptov a pomôcť vám ušetriť minútu navyše.

1. Multifunkčné roboty

Vaflovače, grily, mixéry, šľahače, sekáčiky, drviče. Existuje celý rad kuchynských pomocníkov a okrem toho, že väčšina z nich dokáže robiť len jednu vec, môžu v kuchyni zaberať zbytočne veľa miesta.

Ak uvažujete o kúpe kuchynského robota, vždy zvážte ďalšie funkcie, ktoré by mohol prístroj vykonávať. Kuchynské šľahače sa dajú kúpiť s vymeniteľnými nádobami na mixovanie polievok alebo smoothies.

Kontaktný gril môžete v okamihu premeniť na vaflovač alebo hriankovač.

Niektoré značky ponúkajú aj príslušenstvo s vymeniteľnými nadstavcami, takže mixér môžete premeniť na mlynček na mäso alebo odšťavovač.

2. Otočné stojany na korenie

Máte pohodlný a jednoduchý prístup ku všetkým ingredienciám, ktoré pri varení potrebujete? Pomôcť vám môže efektívna organizácia priestoru.

Koreniny a mlynčeky môžete umiestniť na otočný stojan v skrinke, ale môžete použiť aj výsuvné stojany alebo organizéry do zásuvky, ktoré vám pomôžu prehľadne uložiť koreniny, ako aj riad a príbory.

Nezabudnite si každú nádobu jasne označiť, aby ste vedeli, kde sa čo nachádza. Pomôcť vám môžu štítky alebo klasické samolepky.

3. Čerstvé bylinky v kvetináčoch

Nielen cez leto si môžete v kuchyni vysadiť vlastnú bylinkovú záhradku, ktorá dodá výsledným pokrmom ešte viac chuti. Závesné kvetináče si môžete zaobstarať ako súčasť kuchynského závesného systému. Prácu vám uľahčí aj samozavlažovacím kvetináčom, ktorý sa postará o všetku prácu, keď nie ste doma.

Náš tip: Ako doma pestovať vlastné potraviny?

TIP: Inteligentné kvetináče sú skvelou pomôckou, ktorá poskytne dokonalé zázemie pre vaše bylinky aj počas chladnejších mesiacov. Majú automatický systém zavlažovania, výživu a dokonca aj dodatočné svetlo na podporu rastu.

4. Žmýkačka na šalát

Doplňte svoju kuchyňu o praktický odstredivý prístroj na šalát. Nielen v lete sa stane vaším nepostrádateľným pomocníkom. Môžete v ňom umyť ovocie a zeleninu a za chvíľu máte všetky ingrediencie na domáci šalát alebo dezert dokonale pripravené, čerstvé a bez prebytočnej vody.

5. Stojan na víno

Máte pred sebou romantický večer, alebo chystáte posedenie s priateľmi? K takýmto udalostiam patrí skvelé jedlo a dobré víno, ktoré sa bude krásne vynímať v štýlovom držiaku.

Stojan na víno Kitchen Craft Bar Craft Copper
Stojan na víno Kitchen Craft Bar Craft Coppe

Uložiť si doň môžete rôzne druhy, farby a odrody a vaši hostia si jednoducho vyberú to, na ktoré budú mať chuť. Stojany na víno nájdete v rôznych prevedeniach, ktorými šikovne dotvoríte atmosféru miestnosti.

6. Štýlový chlebník

Chutné pečivo je základ každého dobrého stolovania. Mnohí z nás už zistili, že udržať ho čerstvé, je niekedy takmer nemožné. K tomu vám môže dopomôcť chlebník, ktorý sa dá šikovne uzavrieť. Vaše pečivo vydrží dlhšie čerstvé a nenavlhne.

Kameninový chlebník 7 l Mason Cash
Kameninový chlebník 7 l Mason Cash

Chlebníky spĺňajú okrem funkčnosti aj dizajnovú funkciu, široký výber prevedení vám dá možnosť vybrať si s rôznych štýlov, ktoré budú presne pasovať do vašej kuchyne.

7. Nádoby na potraviny a obedové krabičky

Pokiaľ ide o skladovanie potravín, všetci nadšení kuchári ocenia vzduchotesné nádoby na prísady. Funkčné plastové nádoby vám pomôžu udržať potraviny dlhšie čerstvé, ale zároveň ich ochránia pred potenciálnymi škodcami, ako sú potravinové mole.

Aby ste mali jedlo vždy po ruke, môžete si naplánovať jednotlivé porcie do obedových a desiatových boxov. Môžete mať obedové boxy s viacerými priehradkami vo vnútri a niektoré boxy sa dajú vákuovo uzavrieť, takže sú ideálne na tekuté potraviny. Sú praktické nielen do práce alebo do školy, ale aj na cesty, aby ste mali svoj obľúbený kurz vždy pripravený.

8. Malý pomocníci v kuchyni

Rôzne kuchynské „vyplepšováky“ urýchlia menej príjemné časti varenia, ako je krájanie, strúhanie, či šúpanie. Vyskúšať môžete napríklad špeciálny krájač na melón, ananás či špirálovité strúhadlo, ktoré urobí z vášho zeleninového šalátu hotové umelecké dielo.

Obľúbený je aj mažiar, ktorý sa vám bude hodiť na rozbíjanie orechov, drvenie korenia a prípravu čerstvého pesta. Drvením voňavého korenia a byliniek prevoniate nielen kuchyňu, ale aj všetky druhy šalátov, cestovín alebo mäsa.

9. Dizajnové utierky

Zasa treba utierať riad? Uvedomili ste si, koľko času strávite touto činnosťou? Utieranie riadu však nemusí byť nepríjemná povinnosť, ktorú odkladáte z hodiny na hodinu. Riešenie je jednoduché – správne utierky!

XPOSE ® Kuchyňské utěrky 4ks 45x70 cm
XPOSE ® Kuchyňské utěrky 4ks 45×70 cm

Vyberte si také, ktoré vám farebne ladia do kuchyne a zistíte, že utieranie riadu je hneď o niečo zábavnejšie. Dbajte samozrejme aj na materiál, kvalitná bavlna, ktorá nezanecháva vlákna na riade je v tomto prípade nevyhnutnosťou.

Komentáre k: 9 kuchynských pomôcok a vychytávok, ktoré musíte mať aj vy

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.