Umývadlo je druhým najdôležitejším prvkom v kúpeľni hneď po vani alebo sprchovom kúte. Donedávna bolo z hľadiska dizajnu celkom opomínané. V posledných rokoch sa však dočkalo zaslúženej pozornosti, a to predovšetkým vďaka tzv. umývadlovým miskám.

Umývadlové misky sú umývadlá voľne stojace na kúpeľňovom nábytku či na umývadlovej doske. Skrinka, komoda alebo obyčajný stolík, to všetko môže poslúžiť ako podklad pre umývadlo. Umývadlové misky navyše poskytujú na výber nepreberné množstvo tvarov, materiálov (keramika, mramor, kameň, …), farieb i veľkostí. Môžete tak vytvárať ľubovoľné kombinácie, ktoré budú mať vždy originálny nádych a ktoré si prispôsobíte podľa svojej potreby.

Umývadlo takmer na mieru

Nemusíte príliš riešiť rozmery, vyberiete si podklad a danú umývadlovú misku k nemu skrátka prilepíte. Pri prípadnej rekonštrukcii kúpeľne alebo zmeny farebného ladenia potom nie je problém umývadlovú misku vymeniť. Zároveň si môžete vybrať, kam umývadlo umiestnite a tam vyvŕtate dieru na odpad.

Ak máte početnú rodinu alebo v rodine samé nežné pohlavia, môžete na dosku dať rovno umývadla dve. Myslite len na hmotnosť, aby nedošlo k nejakému nedopatreniu. Vzhľadom na takmer neobmedzený výber veľkostí umývadiel i podkladov sa umývadlová misa skvele hodí aj do kúpeľní malých alebo atypických rozmerov.

SAPHO – PRIORI keramické umývadlo, priemer 43cm, farba červenohnedá

Doska ponúka chytré úložné priestory

Umývadlo na dosku poskytuje možnosť poskladať si kúpeľňu podľa svojich potrieb. Ak potrebujete úložné priestory, dajú sa dokúpiť či nechať vyrobiť pod dosku rôzne skrinky, šuplíky, police a ďalšie. Ak máte dosť úložných priestorov inde, môžete pod umývadlo uložiť rôzne dekorácie, košíky s drobnosťami ako čelenky, sponky, šminky alebo napríklad bielizeň či odpadkový kôš. Zvyšné miesto na doske okolo umývadla sa skvele hodí ako odkladací priestor na kefky, mydlo a ďalšie nevyhnutnosti. Ak si potrpíte na dizajn, nechajte však priestor vzdušný. Aj v kúpeľniach je totiž v móde minimalizmus.

Umývadlo na dosku potrebuje väčšiu starostlivosť

Pozorne si spočítajte, v akej výške chcete dosku umiestniť. Nezabudnite pripočítať výšku umývadla, aby ste sa potom nemuseli pro umývaní rúk príliš hrbiť. Zrovna tak si dajte pozor na výšku a typ umývadlovej batérie, aby nedochádzalo k zbytočnému špliechaniu všade okolo. Hoci sa umývadlo umýva dobre, horšie sa čistí priestor pod ním, konkrétne tam, kde dochádza k spojeniu. Môže sa tam držať špina či voda a hrozí vznik plesne.

SAPHO – PRIORI keramické umývadlo, priemer 42cm, farba biela s modrou maľbou

Dajte tiež pozor pri výbere umývadlovej dosky. Povrch pod umývadlom by mal byť vodeodolný, prípadne musíte povrch ošetriť vodeodolnými prípravky (vosky, laky a pod.). Z praktického hľadiska zvážte tiež farbu a vzor. Na tmavom lesklom povrchu, môžu priľnúť kvapky vody, ktoré potom vytvárajú dojem nečistoty alebo vodný kameň. Ak nie ste technicky zdatný typ, môžete mať tiež problém so správnou inštaláciou umývadlá i dosky, preto voľte radšej odborníka.

 

Komentáre k: Výhody a nevýhody umývadiel v tvare misky

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.