Prerábanie kúpeľne môže byť veľká výzva, najmä ak máte v byte či dome len jednu kúpeľňu, ktorú využívate každý deň a nemôžete si dovoliť rekonštruovať príliš dlhú dobu.

Keď ale viete, čo čakať a ako si všetky procesné kroky dobre naplánovať, môžete si celú záležitosť značne zjednodušiť. Vieme ako!

Potvrďte dodacie lehoty

Prvým krokom je zabezpečiť, aby rekonštrukcia netrvala dlhšie, než je potrebné. Plán sa totiž môže často rúcať ako domček z kariet. Najmä čo sa týka menších firiem. Elektrikári či inštalatéri chodia v nepravidelných intervaloch, pričom na nich závisia ďalšie pracovné kroky.

Urobte si preto plán, najlepšie po konzultácii so stavebnou firmou. Dohodnite sa na harmonograme i dodacích lehotách. Tiež dovtedy spočítajte dobu dodania jednotlivých produktov. Aby sa nestalo, že celá práca bude stagnovať kvôli tomu, že vám stále nedorazili vodovodné batérie. Všetko by ste mali mať v zmluve, pekne čierne na bielom.

Naplánujte si dennú rutinu v obmedzených podmienkach

Rekonštrukcia kúpeľne môže byť trochu nepríjemná, ak máte len jediné miesto, kde sa môžete osprchovať alebo chodiť na toaletu. Preto by ste jej priebeh mali naplánovať na dobu, kedy budete môcť tráviť dobu mimo domova – či už si prenajmete chatu, pôjdete na čas k rodine, alebo sa dohovoríte so susedmi.

Ak máte k dispozícii druhú kúpeľňu, prispôsobte ju na používanie viacerých členov rodiny. Dohodnite sa so všetkými príslušníkmi rodiny na dennom poriadku. Každý má iné návyky, ale to zvládnete.

Zvyčajne bývajú veľmi vyťažené rána, takže možno sa budete musieť podriadiť a vstať o trochu skôr, než je obvyklé. Na druhú stranu ale presne vďaka kompromisom bude môcť každý člen domácnosti mať rovnaký komfort.

Photo by Clare Gaskin InteriorsSearch bathroom pictures

Vhodne sa oblečte

Ak sa rozhodnete rekonštruovať kúpeľňu svojpomocne – budete toho potrebovať ešte viac. Okrem nástrojov, materiálu aj vhodné pracovné oblečenie. Napríklad montérky, vyberte si také, v ktorých sa budete cítiť pohodlne, a ktoré odolajú záťaži, ktorá vás čaká. Budete kľačať na kolenách, pohybovať sa v prachu a špine. Zvýšenú ochranu budú potrebovať aj vaše ruky. Preto si zaobstarajte vhodné pracovné rukavice – ideálne také, ktoré sú určené na mechanické práce.

Funkcie kúpeľne nahradia iné časti bytu

Riešením môže byť presunutie niektorých typicky kúpeľňových kútikov do iných častí bytu alebo domu. Typickým príkladom je potrebné miesto na úpravu vlasov alebo makeupu.

Improvizovaný toaletný stolík si môžete v okamihu urobiť aj v pracovni alebo pri kuchynskom stole. Postačí vám kozmetické zrkadielko, pohodlná stolička a najlepšie prirodzené svetlo.

Sprchovanie v telocvični

Ak patríte medzi tých, ktorí budú musieť domáci sprchu počas rekonštrukcie oželieť, možno prišiel ten pravý čas na to konečne začať chodiť do fitka. Nielen, že vás to bude motivovať, ale využiť môžete aj sprchu, čím zabijete dve muchy jednou ranou. Zároveň sa jedná o skvelú možnosť, ako na chvíľu utiecť od rekonštrukcie, veľkému rámusu a povinností doma.

Vytriedťe si veci, ktoré naozaj používate

Viac ako inokedy sa oplatí poriadne prebrať všetko vybavenie kúpeľne, najmä šuplíkov a skriniek. Vezmite si 3 krabice. Do jednej dajte veci, ktoré nikto nepoužíva, do druhej dajte produkty, ktoré využívate denne, do tretej patria produkty, ktoré používate občas.

Neotvorené a nezávadné položky, o ktorých viete, že ich ďalej nevyužijete, môžete darovať charitatívnym organizáciám. Ďalšie produkty, o ktorých viete, že by vám chýbali, budete mať po ruke v zostávajúcich dvoch boxoch. Ak narazíte na kozmetiku po záruke alebo produkty, ktoré už majú najlepšiu dobu za sebou a neplánujete ich znova používať, rovno ich vyhoďte.

Túto očistu kúpeľňového vybavenia ale nemusíte robiť len pri rekonštrukcii. Celý proces môžete opakovať vždy raz ročne.

Obstarajte si pojazdný vozík

Veľmi nápomocné môžu byť mobilné vozíky na kolieskach, ktoré vám poskytnú priestor pre použitie všetkých toaletných potrieb vo chvíli. Majte v ňom všetko vybavenie, ktoré používate vy aj jednotliví členovia rodiny na dennej báze. Umiestnite ho prakticky kamkoľvek – pokojne aj do spálne alebo obývačky.

Nájdite alternatívu pre držiaky uterákov

Samozrejme by ste mali mať priestor, kde sušiť uteráky. Ak nemáte samostatný stojan na uteráky, nezúfajte. Pomôže vám k tomu bežný sušiak na bielizeň alebo stolička, ktorá znesie vlhký uterák. Nikto vás nebude súdiť, jedná sa o prežitie a úsporu nákladov.

Sústreďte sa na výsledok

Renovovanie kúpeľne je všetko, len nie prechádzka ružovou záhradou. Buďte preto optimistickí, otvorení novým nápadom, plánujte a vedzte, že je vždy svetlo na konci tunela. Myslite na to, že všetok nekomfort je len dočasný a výsledok bude stáť za to.

Komentáre k: Ako sa pripraviť na rekonštrukciu kúpeľne

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.