Túžite po bývaní na mieru? Ste milovníkom nevšedných priestorov a riešením? Ak chcete bývanie, ktoré bude nielen praktické, ale aj vyladené do posledného detailu, využite služby architektov.

Ak o dokonalom bývaní nechcete len snívať, ale naozaj ho aj zhmotniť, ukážeme Vám to na príkladu českého ateliéru Adam Rujbr Architects, pre ktorý je individualita každého klienta na prvnom mieste.

Pri prehliadaní webu spoločnosti Adam Rujbr Architects som narazila na veľa realizácií domov aj interiérov tohto brnenského štúdia. Keď som sa pozerala na jednotlivé realizované projekty, zaujala ma nadčasovosť a praktickosť jednotlivých realizácií. Aby nie, stavby architektov zo štúdia sú šetrné k svojmu okoliu aj k samotným užívateľom, vo svojom portfóliu majú ako rekonštrukcie, tak novostavby a špecializujú sa aj na stavby pre zdravotníctvo a sociálnu starostlivosť.

V dnešnej dobe je čím ďalej väčším trendom bývať „vo svojom“. Pokiaľ chcete rekonštruovať byt alebo investovať do novostavby, je treba si ujasniť priority aj zhrnúť si najdôležitejšie faktory pre spoluprácu s architektom. Ten musí plne porozumieť vašim požiadavkám, aby vám mohol poskytnúť takýto návrh domu, ktorý vám bude vyhovovať po všetkých stránkach.

Nepodceňte výber pozemku

Pozemok je pri stavbe rodinného domu úplne určujúcim faktorom. Treba si ujasniť, či preferujete menší pozemok v centrálnej polohe, alebo väčšiu parcelu na periférii.

Dom navrhnutý v kombinácii šedej a bielej farby s dreveným obkladom z neupravených paluboviek.

Dôležitá je tiež orientácia, úlohu zohráva aj svahovitosť.

Z troch strán v obytnej časti je utvorený presklený rizalit jedálne.

Pozemky vo svahu môžu byť pre mnoho ľudí nezaujímavé, ale architektom ponúkajú veľa nápaditých riešení.

Správne definované zadanie je kľúčom k úspechu

Dôležitá je vaša predstava. Nemusíte si kresliť návrhy, pred prvou schôdzkou s architektom, budú vám stačiť poznámky. Odpovedzte si na otázky:

  • Koľko ľudí dom bude využívať?
  • Preferujetem kuchyňu spojenú s obývačkou?
  • Potrebujem bezbariérový, prízemný alebo poschodový dom?
História domu z 20. storočia preniká aj do interiéru, kde sú kombinované tradičné a moderné prvky vybavenia.

Nemenej kľúčový je tiež štýl, ktorý sa vám páči. Inak bude vyzerať návrh pre konzervatívnejších štýl bývania, inak pre moderné či minimalistický štýl.

Dobrým vodítkom môžu byť fotky či príspevky zo sociálnych sietí, ktoré vás inšpirovali. Ak stále tápate, nechajte si poradiť.

Farebnosť kúpeľne je kolážou bielej a antracitovej farby s čiernobielou mozaikou doplnenou kvetinami, ktoré celý priestor oživujú.

Architekti radi využijú aj možnosti domu, jeho príbeh a históriu.

Vyskúšajte si bývanie na vlastnej koži

Niektoré spoločnosti vám dnes dokonca ponúkajú možnosť si byt alebo dom vyskúšať na vlastnej koži.

Interiér kĺbi prírodné a hrubé materiály s modernou čistotou.

Foto: Web Adam Rujbr Architects

Komentáre k: Keď vám bývanie snov navrhuje architekt

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.