Absolútna tma je ideálna pre hlboký spánok, sledovanie projektora či prácu na počítači. Ak ju chcete vyrobiť u vás doma, bez kvalitných zatemňovacích závesov sa nezaobídete. Na čo si pri výbere dať pozor?

Nepokojný spánok býva často spôsobený svetlom z pouličných lámp či prechádzajúcich vozidiel, prípadne skorým východom slnka v určitých ročných obdobiach. Bežné závesy a rolety vždy určité množstvo svetla prepúšťajú, a preto je potrebné pri hľadaní absolútnej tmy nielen pre váš spánok hľadať iné riešenie. Odpoveďou sú zatemňovacie závesy respektíve tzv. blackoutová látka, z ktorej sú vyrobené.

Zoznámte sa s blackout látkou

Zatemňovacia látka je vyrobená z unikátneho materiálu, ktorý do vášho interiéru neprepúšťa svetlo. Dostupná je v rôznych variantoch. Tie sa líšia nielen farbami a potlačami, ale aj počtom použitých vrstiev. Najčastejšie je na jednej strane potlač a na druhej zatemňovací materiál podobný gume. V prípade troch vrstiev je špeciálna zatemňovacia tkanina umiestnená uprostred. Rozhodne neplatí, že by látka nemohla vyzerať dobre. Blackoutové závesy dokážu byť veľmi moderné a atraktívne. Všetko záleží len na vašom výbere.

Pri hľadaní zatemňovacích závesov narazíte s najväčšou pravdepodobnosťou tiež na DIMOUT látku. Tá síce tiež dokáže miestnosť ochrániť pred svetlom, ale rozhodne nevie vyrobiť absolútnu tmu. Ak nevyžadujete dokonalé zatemnenie, budú vám dimoutové závesy stačiť.

Ilustračný obrázok, zdroj

Závesy, alebo radšej rolety?

Zo zatemňovacej látky sa vyrábajú nielen závesy, ale aj rímske rolety. Pre zakrytie veľkých okien je jednoznačne lepšou voľbou záves. Pri menších sklenených plochách, kde nie je možné závesy ľahko rozhrnúť, stojí za zváženie inštalácia roliet. Rolety využijete aj pri strešných oknách, kde je nutná inštalácia do krycích líšt. Pri inštalácii roliet je na mieste veľká precíznosť.

Vlastnosti, s ktorými treba počítať

Zatemňovacie závesy neprepúšťajú prakticky žiadne svetlo, avšak pri ich zlom zatiahnutí či inštalácii sa časť svetla do miestnosti dostane cez záhyby a medzery. Záves by mal pokrývať celé okno, a to najlepšie od stropu až k podlahe. Pri inštalácii je nutné navyše počítať s vyššou hmotnosťou látky.

Jednou z veľkých predností blackout látky je schopnosť čiastočne tlmiť zvuk. Ak smerujú okna spálne do rušnej ulice, určite zatemňovacie závesy oceníte nielen kvôli svetlu. Závesy vám doprajú pokojný spánok a nižšiu uroveň hluku.

Ilustračný obrázok, zdroj

Kam sa hodia?

Okrem spomínanej spálne nájdu blackoutové závesy využitie aj v obývacej izbe či pracovni. Ak premýšľate o zaobstaraní projektora pre sledovanie filmov na plátne, mali by ste si obstaranie správneho závesu jednoznačne napísať na zoznam. Vzor látky a výsledný vzhľad je už len na vás. Dokonca aj ťažký záves z látky, ktorá neprepúšťa svetlo, dokáže v interiéri vďaka vhodnej farbe pôsobiť elegantne a štýlovo.

Komentáre k: Túžite po absolútnej tme? Sú tu zatemňovacie závesy

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.