Otázku, ako rozdeliť detskú izbu, si kladie mnoho rodičov, najmä ak sa o jednu izbu musia deliť dve deti. Úspešným rozdelením možno získať nielen viac priestoru, ale aj zabezpečiť súkromie pre každé dieťa.

Rozdelenie detskej izby: Prečo a kedy je to dobré?

Ak sa detská izba stáva stiesnenou, možno je načase uvažovať o jej rozdelení. Ak majú chlapec a dievča spoločnú detskú izbu, môže byť dokonca viac ako vhodné mať pre každého z nich oddelené priestory. Tým sa zabezpečí súkromie a zároveň sa deťom poskytne pocit vlastného priestoru. Delenie izieb je tiež skvelé, ak je vekový rozdiel medzi oboma deťmi veľký.

Farby, ktoré ovplyvnia priestor

Pri delení detskej izby zohráva veľkú úlohu výber farieb. Svetlé farby, ako napríklad svetlomodrá, svetlozelená alebo béžová, môžu opticky zväčšiť priestor. Naopak, tmavšie farby, ako napríklad tmavomodrá alebo fialová, môžu priestor opticky zmenšiť. Napriek tomu by sa farby mali vyberať podľa preferencií dieťaťa. Chlapčenská izba môže byť modrá alebo zelená, zatiaľ čo dievčenská izba môže byť ružová alebo fialová.

Foto: Shutterstock.com

Spôsoby, ako rozdeliť miestnosť na dve časti

Existuje mnoho kreatívnych spôsobov, ako rozdeliť miestnosť. A to bez toho, aby ste museli stavať úplne nové steny.

Použitie nábytku ako deliacej steny

Použitie nábytku, ako sú regály, police alebo skrinky, môže byť skvelým spôsobom rozdelenia miestnosti. Výhodou tohto riešenia je, že nábytok možno používať z oboch strán, takže každé dieťa má svoj vlastný úložný priestor. Uistite sa, že nábytok je dostatočne vysoký, aby poskytoval súkromie, ale nie taký vysoký, aby zasahoval do stropu.

TIP: Detská skriňa: 5 krokov, ako vybrať skrine do detskej izby

Použití paravánu

Ďalšou možnosťou je použitie paravánu, ktorý sa dá podľa potreby ľahko premiestňovať. Paravány sú k dispozícii v rôznych výškach a šírkach, takže ich môžete prispôsobiť veľkosti miestnosti a potrebám detí. Okrem toho sú k dispozícii aj v mnohých rôznych štýloch a farbách, takže môžete nájsť niečo, čo sa hodí k celkovému dizajnu miestnosti.

Foto: Shutterstock.com

Použitie záclon alebo závesov

Záclony alebo závesy môžu byť atraktívnou možnosťou, ak chcete priestor rozdeliť a zároveň ponechať priepustnosť svetla. Závesy sa dajú ľahko zatiahnuť pre súkromie a otvoriť pre spoločný priestor.

Použitie rôznych úrovní podlahy

Táto možnosť je trochu náročnejšia na realizáciu, ale môže vytvoriť skvelý efekt. Môžete napríklad vytvoriť vyvýšenú plošinu pre posteľ jedného dieťaťa, zatiaľ čo druhé dieťa môže mať svoju posteľ na normálnej úrovni. Každé dieťa tak nielenže získa svoj vlastný priestor, ale zároveň dodá miestnosti zaujímavý dizajnový prvok.

Použitie vysokých postelí

Ďalšou možnosťou je použitie vysokých postelí, pod ktorými je umiestnený stôl alebo skriňa. To je ideálne pre menšie priestory, kde potrebujete využiť výšku miestnosti, a nie len jej plochu. Deti môžu spať na poschodí, zatiaľ čo spodný priestor možno využiť na štúdium alebo ako úložný priestor.

Foto: Shutterstock.com

Použitie posuvných priečok

Ak máte k dispozícii viac priestoru, môžete zvážiť vybudovanie výsuvných priečok. Tieto priečky môžu byť vyrobené z dreva alebo sadrokartónu a dajú sa vysúvať alebo zasúvať podľa potreby. Tento typ priečok poskytuje maximálne súkromie, ale vyžaduje si viac práce a investícií.

Použitie sklenených stien

Sklenené steny s matným sklom môžu byť dobrým riešením, ak hľadáte elegantný a moderný spôsob rozdelenia detskej izby. Sklenené steny poskytujú súkromie, ale zároveň prepúšťajú svetlo, čo môže byť výhodné v priestoroch s obmedzeným prirodzeným svetlom.

Foto: Shutterstock.com

Použitie roliet alebo panelov

Ďalšou možnosťou je použiť rolety alebo panely, ktoré sa dajú nainštalovať na strop a dajú sa ľahko zatvárať alebo otvárať. To sa dá použiť samostatne alebo v kombinácii s inými metódami, ako sú knižnice alebo police, na zvýšenie súkromia.

Používanie tapiet alebo farieb

A nakoniec, hoci sa to môže zdať jednoduché, použitie rôznych tapiet alebo farieb na rôznych stranách miestnosti môže pomôcť opticky rozdeliť priestor. Môžete vybrať farby alebo vzory, ktoré odrážajú záujmy a preferencie každého dieťaťa, aby malo pocit, že má svoj vlastný jedinečný priestor.

Foto: Shutterstock.com

Rozdelenie detskej izby na dve časti môže vyžadovať trochu kreativity a plánovania, ale výsledky môžu byť skvelé. Každé dieťa dostane svoj vlastný priestor, ktorý si môže zariadiť a prispôsobiť svojim potrebám a záujmom.

Spoločné verzus rozdelené

Hoci je dôležité mať vlastný priestor, je dobré ponechať niektoré prvky spoločné. Platí to najmä v prípade, keď je spoločná herňa alebo študovňa. Spoločné priestory umožňujú deťom stať sa tímovými hráčmi a učia ich zdieľaniu a kompromisom. Na druhej strane, ak je v detskej izbe dostatok miesta, môže byť dokonca užitočné mať oddelené skrine a stoly, aby každé dieťa malo svoj vlastný priestor.

Niekoľko ďalších tipov a trikov

Použitie osvetlenia: Osvetlenie môže byť kľúčovým nástrojom na vymedzenie rôznych priestorov v miestnosti. Na vytvorenie rôznych svetelných zón môžete použiť stropné svietidlá, stolové lampy alebo stojacie lampy. Pomôže to vizuálne rozdeliť miestnosť a zároveň môže dať každému dieťaťu kontrolu nad svetlom v jeho priestore.

Zvýraznenie rôznych zón prostredníctvom dekorácií: Každé dieťa by malo mať možnosť vyzdobiť si svoju časť izby podľa svojho vkusu. To môže pomôcť posilniť pocit vlastníctva priestoru a môže to tiež pomôcť vizuálne oddeliť jednotlivé priestory.

Flexibilné riešenia: Ako deti rastú, ich potreby sa môžu meniť. Preto môže byť užitočné vybrať si riešenie, ktoré je flexibilné a dá sa ľahko prispôsobiť. Môžete napríklad použiť modulárny nábytok, ktorý sa dá podľa potreby premiestňovať alebo meniť.

Zvuková izolácia: Ak sú deti rôzneho veku alebo majú odlišný denný režim, môže byť dôležité zvážiť zvukovú izoláciu. To možno dosiahnuť pomocou hrubých závesov, kobercov alebo špeciálnych zvukových panelov.

Foto: Shutterstock.com

Záver: Práca, ktorá stojí za to

Rozdelenie detskej izby môže byť náročná úloha, ale s týmito tipmi a trikmi sa dá úspešne zvládnuť. Nech už sa rozhodnete pre akékoľvek riešenie, vždy dbajte na to, aby ste zohľadnili potreby a preferencie svojich detí. Cieľom je predsa vytvoriť priestor, v ktorom sa vaše ratolesti budú cítiť šťastne a bezpečne.